Társalgó - aki válaszol: Simon Attila

Simon Attila

Simon Attila történész a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, a komáromi Selye János Egyetem Történelem Tanszékének a vezetője, Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyik tanácsadója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Rimaszombatban született, Bátkán járt alapiskolába, a Dunaszerdahely melletti Balázsfán él. Két gyermek édesapja, a történelem kutatása mellett a sport is felölti. 

TÁRSALGÓ

 Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak.  

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke? 

Elsőként a család, amelybe belenőttem, másodsorban az utca, az ún. régi út, amelynek a közössége a második családomat alkotta, s végül a szülőfalum, Bátka, amely ideális közeget teremtett egy boldog gyerekkorhoz: egy olyan falu, ahol szinte mindenütt otthon voltam, a focipályán, a halastón, a malomárokban, a cipészműhelyben, az iskolaudvaron és a magánházak udvarán is, hiszen a korabeli szokások szerint szinte mindenhová szabad bejárásunk volt. Ez az egész közeg a mai napig erősen meghatározza a jellememet.


Mi a kedvenc kirándulóhelye? 

Nagyon szeretek kirándulni, legyen az repülős utazás, kerékpár- vagy gyalogtúra, így az egész világ a kedvencem. Vannak városok, amelyekhez kedves emlékek fűznek, és ahová bármikor szívesen elutazom. Ilyen például Prága, Bamberg, München, Selmecbánya, de ha egy ideális kirándulóhelyet meg kellene neveznem, akkor az egy kihalt tengerpart valahol a Mediterráneumban, mondjuk Krétán, ahol süt a nap, és szinte megállni látszik az idő. Ahol órákat el tudok tölteni úszással, olvasással, a tenger morajlásnak a hallgatásával.


Szokott-e énekelni? 

Nem. Tekintettel vagyok másokra. 

 
Mi tölti fel? 

Például a munkám, hiszen elmenni mondjuk Prágába, és napokon keresztül kutatni a régi levéltári iratokat számomra rendkívül izgalmas tevékenység. Amúgy pedig a kirándulás és a testmozgás mindenféle formája: kerékpározás, futás, túrázás, úszás. Egy kis foci a haverokkal. A kerti munka, a szépirodalom olvasása, de nagyon szívesen nézek mindenféle sportot is a tv-ben: a sífutástól az atlétikán át az angol fociig. Egy kellemes este jó étel és ital mellett a barátokkal. Szeretem a változatosságot. 

 
Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné? 

Csak olyan munkát tudok elképzelni, amit szeretek is csinálni, és amit jól is csinálok – vagyis amiből öröm is származik. Legyen a munka változatos, kreatív, és biztosítson egyfajta szabadságot. Szerencsére a mostani munkám ilyen. 

 
Mire a legbüszkébb? 

Leginkább a két nagyon értelmes és a világra nyitott, szabadon gondolkodó gyerekemre. Akik már ugyan fiatal felnőttek, de azt hiszem, összetartó családot alkotunk, ami persze leginkább a feleségemnek, Beának köszönhető. A szülőfalum díszpolgárságára is büszke vagyok, és arra, hogy szakmai eredményeimnek köszönhetően a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választottak. 

 
Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából? 

Nem szoktam direkt módon egészségesen élni. Én úgy szeretek élni, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Ha mozgásra van szükségem, akkor sportolok, ha egy sörre támad kedvem, akkor iszom egyet. Azt eszem, amit megkívánok. De meglehetősen mértékletes tudok lenni, van bennem egy kis kálvinista puritánság. Leginkább persze igyekszem összhangban lenni a világgal és önmagammal – és talán ez a legfontosabb, amit az egészség szempontjából tehetek. 

 

Simon Attila

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással? 

Gyerekkoromtól kezdve napi rendszerességgel olvasok szépirodalmat, és minden korszakomnak megvan a maga nagy olvasmányélménye. Ha választanom kellene, akkor mindenképpen megemlíteném Bulgakov Mester és Margaritáját, Hašek Švejkjét és Hrabal könyveit, vagy az utóbbi évekből Knausgard Harcom című regényfüzérét. A filmek közül bármikor képes vagyok megnézni A keresztapa első részét vagy az Álom luxuskivitelben című filmet. 

 
Mi a legszebb magyar szó? 

Ezen még nem gondolkodtam, és bármit is mondanék, lehet, hogy tíz perc múlva már más volna a véleményem. 

 
Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak? 

Az őszinte, természetes viselkedést. Azt, hogy vállaljuk önmagunkat és a véleményünket.  

 
Hisz Istenben? 

Elsősorban az emberben hiszek, aki megpróbál úgy élni, ami megfelel Jézus tanításának és a tízparancsolatnak: szeretetben, tisztelve másokat, a másságot, a természetet. Aki szeret élni, és szereti élvezni az életet, de úgy, hogy azzal másoknak ne ártson. 

 

11+1. Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az? 

Olyanná tenném az emberiséget, ahogyan az előző válaszomban felvázoltam. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?