Társalgó - aki válaszol: Radványi Miklós

Radványi Miklós

Radványi Miklós Dunaszerdahelyen született, focizott a DAC-ban, a nagyszombati Spartakban, Németországban és Ausztriában is. Edzőként dolgozott a DAC-nál (amellyel megnyerte a másodosztályt), a magyarországi Mezőkövesd és a szlovák élvonalbeli Pohronie csapatánál. Ma a szlovák másodosztályt vezető komáromi KFC-t irányítja. Pozsonyeperjesen él, két fia és négy unokája van.

TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?   

Az, amikor 8 évesen az édesapámmal elmehettem a Népstadionba a magyar válogatott egyik mérkőzésére. Ott láttam először, mi a valódi foci. Nyilasi Tibor, a kedvenc játékosom akkor kezdett játszani a válogatottban. Volt ott vagy kilencvenezer ember, és akkor azt mondtam, én is szeretnék majd ennyi ember előtt játszani. Amiről akkor álmodtam, be is teljesedett.  

Mi a kedvenc kirándulóhelye?   

Nagyon szeretem az olasz mentalitást, és minden évben legalább egyszer elutazunk Olaszországba. Az utóbbi időben nagyon megtetszett Bibione. Szívesen járunk az unokákkal együtt nagy családi nyaralásokra.

Szokott énekelni? 

Akkor szeretek énekelni, amikor más nem hallja. Egyedül, az autóban, hogy senkit se terheljek ezzel. Mindig más dal fog meg, általában régi slágereket hallgatok a rádióban, és azt énekelgetem, ami a fülemben marad.

Mi tölti fel?  

A családommal eltöltött idő. Van két fiam és négy unokám, alig várom, hogy jöjjenek. Mire elmennek, néha úgy érzem magam, mint annak idején öt bajnoki mérkőzés lejátszása után. A munkámból kifolyólag viszont sokszor az is jólesik, amikor egyedül vagyok otthon, és elgondolkodhatok a dolgaimon.

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?   

Örülök, hogy azzal foglalkozhatok és azzal keresem a kenyerem, ami a hobbim. Sokan mondják, hogy szerencsém volt a pályám során, de a szerencse önmagában édeskevés lett volna, rengeteg munka van mögötte. Már gyerekként profi futballista akartam lenni. Játékosként nagyon sok jó edzővel dolgoztam, és figyeltem a munkájukat, jegyzeteltem. Mikor idősebb lettem, eldöntöttem, hogy szeretném magam edzőként is kipróbálni. Ez a kívánságom is teljesült. Nem tudom elképzelni, mi mást tudnék csinálni, mindig csak erre koncentráltam, és azért tettem meg mindent, hogy ezzel foglalkozhassak. Természetesen a szüleim szerették volna, ha normális, civil állást szerzek. A kommunista világban a tanáraim sokszor mondták, hogy nem fogok megélni a fociból. De mindig mentem a célom után, és hál’ istennek ez sikerült.

Mire a legbüszkébb?   

Nagyon büszke vagyok a családomra, a fiaimra és arra is, amit játékosként elértem. A DAC edzőjeként sikerült megnyernünk a második ligát, és feljuttatni a csapatot az első ligába. Ezt tartom a legkomolyabb eredménynek. Több csapatot, a Mezőkövesdet és a Pohroniet sikerült bent tartanom az első ligában. Mindig olyan helyre sodort az élet, ahol megoldandó gondok fogadtak. Bízom benne, hogy a legnagyobb sportsiker és büszkeség még várat magára. 

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?  

A sport, bár ennyi idősen már kevesebbet mozgok, de mindig megnézem a lépésszámlálón, mennyit gyalogoltam egy nap. Kétfázisos edzéskor simán megvan a tízezer lépés. Az orvosom szerint az én koromban ez megfelelő. A helyes táplálkozás sem elhanyagolandó. Profi sportolóként régebben mindig nagyon figyeltem a súlyomra, most már kicsit lejjebb adtam a szigort. A feleségemnek megígértem, hogy jobban odafigyelek a helyes táplálkozásra.  

Radványi Miklós

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?  

Kevésbé stresszes időszakban szeretek filmeket nézni. Amikor szeretném kiszellőztetni a fejem, akkor jó magyar vígjátékokat nézek, mint a Hippolyt, a lakáj, Meseautó, A miniszter félrelép. Ezeken a könnyed filmeken tudok nevetni, és kikapcsolom az agyam. Koltai Róbert a kedvenc színészem, volt szerencsém személyesen is találkozni vele. 

Mi a legszebb magyar szó?  

Az anya és a szeretet.

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?   

Az alázatot. A szakmámból kiindulva úgy látom, hogy ha nincs valakiben alázat és nincs önbizalma, akkor nem sok mindent tud elérni, ezért tartom fontosnak ezt a két tulajdonságot. 

Hisz Istenben?   

Igen, hívő vagyok, de nem járok templomba.

+1   

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?  

Megszüntetném az emberi irigységet. Szeretném, hogy odafigyeljünk a bolygónkra, és jobban bánjunk a természettel. Nagyon sok harácsoló ember van, tönkretesszük a környezetünket. Örülnék, ha az unokáim is megélnék a valódi teleket, és látnának havat.  

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?