Társalgó - aki válaszol: Kovács Koppány

Kovács Koppány (1977) énekes
TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?  

Az 1988-as év a legmeghatározóbb, amikor ideköltöztünk Csehszlovákiába, Somorjára. Egerben születtem, ott is éltünk, majd elveszítettem az édesanyámat, apukám pedig itt ismerkedett meg a nevelőanyámmal. Ez hatalmas fordulat volt az életemben. Tizenegy éves voltam, elvesztettem a barátaimat, s egy teljesen új közegbe, más nyelvterületre kerültem. A magyarságtudatom szempontjából meghatározó volt, és sokban hozzájárult az életszemléletemhez. Felvidéki magyarnak tartom magam.

Mi a kedvenc kirándulóhelye?  

Minden évben visszajárunk a családommal szülővárosomba, Egerbe. Viszont az utóbbi két évben Toszkána s egy ottani kisváros, San Gimignano vált a kedvencünkké. Egész nap beszélgetünk ott a feleségemmel, egyik kávéteraszról a másikra ülünk át. Feleségem szerint ott tudok igazán kikapcsolódni. Megfogadtuk, hogy minden évben visszamegyünk. 

Az adott kérdéssortól nem térhetünk el, ezért egy énekestől is megkérdezzük: szokott énekelni?  

Az első felsírásomtól kezdve énekelek. Az énekkel és a zenével tudom kifejezni a legjobban a gondolataimat. Amikor a Rómeó Vérzikkel színpadon vagyunk, akkor rockdalokat énekelek. A Három Királyok repertoárjában megférnek a musicalek is. Tizenkilenc éven keresztül néptáncoltam, a népdalok is közel állnak hozzám. Ha találkozunk egy prímással egy borospincében, akkor a magyar nóta is felcsendül.

Mi tölti fel?   

Van egy lovasrancsunk Nagyszarván, ott töltöm a mindennapjaimat. A családom jelenléte és a lovak töltenek fel.

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné? 

Három éve lovasiskolát üzemeltetek, kisgyerekeket tanítunk lovagolni, de felnőtt tanoncaink is vannak. Azt csinálom, amit világéletemben szerettem volna: lovak közelében lenni, énekelni a színpadon, s ha úgy alakul, akkor elvégezni pár grafikai feladatot a számítógép előtt.  

 

Nagyszarván 2023-ban „A kedvenc lovammal, Vad Titánnal a kedvenc falumban.“

Mire a legbüszkébb?  

A családomra, feleségemre, akivel húsz éve együtt vagyunk. Ő a legjobb barátom is. És a két lányomra, nagyon okosak, szépek. Mellettük minden más eredményem eltörpül. Negyvenhat évesen még arra vagyok büszke, hogy abból élek, amit szeretek csinálni. Az éneklésből, a zenéből, és mellette van egy egyszemélyes grafikai cégem. Azokat a munkákat vállalom el, amelyekhez épp kedvem van, vagy időm engedi. Nem hajtom túl magam. 

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából? 

A helyes életvitelt mondanám, de az életben ezt a legnehezebb betartani. A mozgásban hiszek, elég kimennem a rancsra, ott vár a parasztfitness. Talicskázunk, ganézunk, etetünk, napi 8-10 kilométert legyaloglok kint.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással? 

A film, amely meghatározta a gondolkodásomat, és amelyből a szabadságérzetem is gyökerezik, Mel Gibson A rettenthetetlen című alkotása. Gyerekként huszonhétszer olvastam el az Egri csillagokat. Az iskolánk az egri vár alatt volt, amit olvastunk, azt eljátszottuk délután fakardokkal.

Mi a legszebb magyar szó?  

Egyértelműen a szeretlek. Nem győzöm naponta elmondani a feleségemnek és a lányaimnak.

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?  

A pozitív gondolkodást és az életvidámságot. Nem szeretem azokat az embereket, akik mindenben a rosszat látják. Olyanokkal veszem körbe magam, akik meg tudnak nevettetni.

Hisz Istenben?  

Igen. Ugyan voltak időszakaim, amikor nem voltam istenhívő. Nem vagyok templomba járó, de egyértelműen hiszek.  

+1  

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az? 

Valamit visszahoznék, és valamit eltüntetnék. Zavar, hogy eltűnt a közösségben való gondolkodás, mindenki visszahúzódott a saját zugába. Visszahoznám azokat az időket, amikor az apák kimentek a gyerekeikkel focizni, a szomszédok együtt bográcsoztak. Eltüntetném a túlzott egoizmust, az énközpontú világot. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?