Szüret után, babérok learatása előtt – látogatóban Muzslán

Muzsla

Együttműködő szervezetek, termékeny borászok, aktív és épülő közösség, hatékony támogatás, folyamatos fejlesztések. Valódi nyüzsgéssel szembesül a látogató Muzslán, ami nem véletlenül válik a párkányi régió falvainak központjává. A lehetőségekről, a falusi jelleg fontosságáról és arról is beszélgettünk Farkas Iván polgármesterrel, hogy hogyan lehet meggátolni a fiatalok elvándorlását.

Szlovákia egyik legkiválóbb adottságokkal rendelkező szőlőtermő vidékén már az újborokkal dolgoznak a gazdák és a borászok. Nem mindenkinek telt meg egyformán a pince, olyan dűlők is vannak, ahonnan idén kevesebb szőlőt sikerült betakarítani. Viszont a minőség idén átlag feletti. Akinek viszont sikerült, annak a továbbiakban nagy segítséget nyújthat az egyedülálló Szőlészeti és Borászati Szolgáltatási Ház.

A muzslai borlabor

A nemzetközi projekt keretében megépült központba a helyi borászok mellett magyarországi termelők is hoznak mintát, hogy megtudják, milyen jegyeket mutat a nedű. Farkas Iván megjegyzi, hogy nagyszerű lehetőség ez a közepes és kisebb családi borászatoknak, mivel nemhogy a környéken, hanem az egész országban párját ritkítja az ilyen közösségi borászati szolgáltatási ház. Szép Rudolf élelmiszermérnök, a borászati laboratórium vezetője mutatja be a felszerelést, amellyel távolról is belelátnak a hordók tartalmába. A borászok helyben tanácsadást is kapnak. Meteorológiai mérőállomások is kiegészítik a szakmai hálózatot.

Muzsla

Hagyományok és fejlesztés

Az ideális fekvésű szőlőhegy különleges mikroklímája és a Duna közelsége igazán emlékezetes borokat eredményez. Nemcsak a természet nagyszerűségét csodálhatjuk meg a szőlőhegyen, hanem a szorgos munka gyümölcsét is. A község a közelmúltban vízvezetéket épített, és megszilárdította a hegyre vezető utakat a szőlészekkel együttműködve. „A borászokkal együtt szeretnénk fejleszteni a helyi turizmust. Az EuroVelo6 kerékpárútról biztonságos út vezet a muzslai szőlőhegyre és a bélai kastélyhoz.

Hamarosan újabb látnivaló egészíti ki a két vonzó célpontot, Nyitra megye kilátót épít a nagy hegy csúcsára”

– mondta Farkas Iván. Folyamatban van az Európát átszelő kerékpárút Muzsla és Ebed közötti, kilenc kilométeres szakaszának befejezése is, ami további lendületet adhat az idegenforgalomnak. A részleges telekrendezés is aktívan zajlik a szőlőhegyen. A dokumentum és a község új területrendezési tervének egyik kiemelt célja, hogy gondoskodjanak a nagy múltú szőlészet jövőjéről. Eszerint kizárólag szőlészettel, borászattal és idegenforgalommal kapcsolatos tevékenységre nyílik majd lehetőség a hegyen.

Muzsla

Értékelésre várva

A takaros falu minden községi épülete megújult az elmúlt években. Csak a kultúrház korszerűsítése várat magára, Farkas Iván reményei szerint azonban már nem sokáig. A felújítási program keretében pályáztak a rekonstrukcióra, amelynek köszönhetően a kultúrház lehet majd a legkorszerűbb épület Muzslán, megújuló energiaforrással, működő fűtés- és hűtésrendszerrel. A felújítást nemcsak a község költségvetése hálálja meg, hanem az a 11 társadalmilag aktív szervezet is, amelyek programjaikkal egymásnak adják a kilincset az intézményben.

Egy másik fontos beruházás is elindulhat hamarosan. A csatornahálózat kiépítésére Nyitra megye fejlesztési stratégiájából kértek támogatást. „Egy 2021-ben végzett felmérésből kiderül, hogy a szennyvízhálózat szempontjából a párkányi régió a legelmaradottabb az országban.

A 23 településből 20-ban egyméternyi kanalizáció sincs”

– mutatott rá a polgármester. Muzslán és Ebeden épülhet meg a hálózat, amelyet a felújított párkányi víztisztító állomásra csatlakoztatnának. Az engedélyek elkészültek, következik a közbeszerzés, majd 2025-ben elkezdődhet az építés.

Muzsla

Modern, zöld falu

Farkas Iván felhívta a figyelmet arra, hogy az 1950 lakosú községben már két szolgáltató kínál optikai internet-hozzáférést, és folyamatban van a harmadik hálózat kiépítése. Ezenkívül ingyenes wi-fi-csatlakozási lehetőséget is kínálnak a köztereken, így a fák árnyékában is szörfözhetnek a lakosok. Több sikeres fásítási program is elindult, amely keretében több száz új egyedet ültetnek ki a faluban és környékén. Helyi jellegű fák – tölgy, kőris, fűz – és, a lakosság kérése alapján, illatos hársfák és díszes szakurák is övezik majd a muzslai tereket és utakat.

Támogatás a fiataloknak

Muzslán az önkormányzatok nehéz helyzete ellenére sem csökkentették a szervezeteknek szánt támogatásokat. „Mi máshogy takarékoskodtunk. Igyekeztünk meghúzni a saját nadrágszíjunkat a községi hivatalban” – beszél a titokról a polgármester. A falu lakosai így aligha érezték meg saját bőrükön a válságot, helyette viszont továbbra is élvezhették a község által nyújtott előnyöket. A közelmúltban köszöntöttek újszülötteket, valamint a gyémánt- és aranylakodalmat ünneplő lakosokat. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtartsák és tovább építsék a közösséget, Farkas Iván az ösztöndíjak és a családoknak nyújtott támogatások gazdag rendszeréről számolt be.

„Az újszülöttek szülei 150 euró értékű életbiztosítás vagy bankkönyvi megtakarítás közül választhatnak, amelyet 18 évesen vehet ki a gyermek.

Az Endrődy János Alapiskola kilencedikes tanulói elismervényt kapnak, ami az érettségi bizonyítvány vagy a tanonclevél megszerzése után anyagi támogatásra váltható az iskola ifjúsági alapjából. A támogatás összege a muzslai oktatási intézményekben eltöltött évektől, a magaviselettől és egyéb tényezőktől függ. Mivel gyűjtőiskola a miénk, ezért a környékbeli községekből érkezők is részesülhetnek támogatásban, amelynek maximális összege 1300 euró.”

Muzsla

Segítség a családalapításhoz

Azért, hogy minél inkább meggátolják az elvándorlást, és gondoskodjanak a közösség jövőjéről, a fiatal családokat is örömmel és sok lehetőséggel várják Muzslán. Ingyen juthatnak községi telekhez azok, akik vállalják, hogy két éven belül kérvényezik a ház használatba vételének engedélyezését, vagyis kolaudációját. Azok, akik telket vagy házat vesznek, építkeznek, vagy felújítanak a községben, az ingatlan értéke 10 százalékának megfelelő községi támogatást kaphatnak.

„Így tudunk enyhíteni az elvándorláson.

Korszerű és színvonalas óvodánk, iskolánk és könyvtárunk van, programjainknak és Muzsla fekvésének és fejlődésének köszönhetően sok fiatal költözik hozzánk. Szeretnénk őket motiválni, hogy a helyi óvodát és iskolát válasszák, és részt vegyenek a közösségi programokban. Örülök, ha látom, hogy sikerül” – folytatta Farkas Iván. A község egy új lakóövezet előkészítésén is dolgozik, ahol bérelhető sorházakat is építenének, és egyéni építkezésre is lehetőség nyílik majd.

Muzsla
Milyen szőlőből készülnek a legízletesebb borok Muzslán?

A fehér fajták között kiemelkedő a sauvignon blanc karakteres, kerek ízvilága.

A vörösek között szélesebb a paletta. Nem közismert, de elterjedt a dornfelder, a merlot, a cabernet franc és a sauvignon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?