Čaputová pénteken búcsúbeszédet mond

Vasárnap

Zuzana Čaputová államfő pénteken (június 14-én) délután mondja el elnöki búcsúbeszédét az elnöki hivatalnak helyet adó pozsonyi Grassalkovich-palota kertjében – tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő.

      Čaputová szombaton (június 15-én) adja át az elnöki hivatalt Peter Pellegrini megválasztott államfőnek.

Čaputová csütörtökön a prágai várban átvette Petr Pavel cseh államfőtől a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán Érdemrend első fokozatát a Csehországért tett szolgálataiért. A szlovák államfő ezután a legmagasabb szlovák állami kitüntetést, a Fehér Kettős Kereszt Érdemrend első fokozatát adta át a cseh államfőnek a szlovák és cseh kapcsolatok fejlesztésének elismeréseként – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

     A cseh államfő indoklása szerint a szlovák államfő jelentősen hozzájárult a cseh-szlovák kapcsolatok megszilárdításához, továbbá a demokrácia, az emberi és szabadságjogok erősítéséhez a két országban és az európai térségben.

     Pavel kijelentette, Čaputová minden tekintetben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket egy demokratikus ország államfőjének teljesítenie kell. „Emberséges, barátságos és kedves, meghallgatja az embereket és igyekszik megérteni őket, és teljes felelősséggel látja el hivatali teendőit” – jelentette ki Pavel, hozzátéve, hogy példakép lehetne számos államférfi számára.

     Čaputová szerint a cseh elnöknek átadott kitüntetés azt is szimbolizálja, mennyire közel áll egymáshoz a két ország. „Megtiszteltetés, hogy önnek adhatom át, mivel rendkívül tiszteletem és becsülöm azt, ahogy ellátja elnöki teendőit” – mondta Petr Pavelnek. Kiemelte a bátorságát, az elveihez való ragaszkodását, állhatatosságát és következetességét. Hozzátette, a cseh államfő képes távlatokban gondolkodni, hosszú távú stratégiai elképzelései vannak a biztonságpolitikát és a fejlődést illetően. A mai kor pontosan olyan vezetői típust követel, mint a jelenlegi cseh államfő – tette hozzá.

     A kitüntetések átadása után a cseh államfő és felesége ünnepi ebédet ad a prágai várban a szlovák köztársasági elnök és partnere tiszteletére, az ebéden részt vesz a cseh és a szlovák politikai és társadalmi élet több neves személyisége.

     Čaputová szerdán (június 12.) utazott kétnapos látogatásra Prágába, államfőkén ez az utolsó hivatalos külföldi útja. Csütörtökön délelőtt beszédet mondott a Prague European Summit konferencián, és átvette a Vision for Europe díjat, amelyet 2016 óta évente adnak át az európai eszmék előmozdításáért.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?