Huncutka: Márciusi ifjak!

Vasárnap

Itt a tavasz, ez vitathatatlan. A tavasz első hónapjának közepén pedig van egy fontos dátumunk: március 15. Ez a nap magyar nemzeti ünnep, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja. Most itt van 5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál erről a dátumról!

  • Ezen a napon szokás kokárdát tűzni a ruhánkra. Ez a hagyomány a francia forradalomra vezethető vissza. Szendrey Júlia ötlete volt, hogy a francia forradalom mintájára varrjanak kokárdákat. Ő javasolta azt is, hogy a kokárdát ne a kalapjukra, hanem a kabátjukra, a szívük fölé tűzzék.

  • Március 15. a magyar sajtó napja is (1990 óta). 1848-ban ekkor nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt.

  • A Landerer nyomda tulajdonosa először cenzori pecsétet kért a fiataloktól, hiszen csak akkor nyomtathatott ki bármit, ha megvolt rá az engedély. Az ifjak épp csalódottan távoztak volna... mire Landerer Károly megsúgta nekik, hogy akár el is foglalhatják az egyik nyomdagépet... A többi már történelem.

  • A 12 pont eredetileg 13 volt. A politikai foglyok szabadon bocsátása csak később került a pontok közé, de mivel így 13 pont lett volna, összevontak két katonasággal kapcsolatos követelést. Így lett a 10. pont hosszabb, mint a többi.

  • Ha 1848, forradalom és szabadságharc, akkor szinte mindenkinek Petőfi Sándor és a Nemzeti dal jut az eszébe. Egy anekdota szerint eleinte így szólt a kezdete: „Rajta magyar, hí a haza”, de Petőfi egy barátja ezt javasolta a költőnek: „barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!”. Petőfi megfogadta a tanácsot, és átírta a kezdősorokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?