Huncutka

Adventi mesekalendárium 4.: Dédimama pampuskája

Advent 4. napja – december 2. – SZERDA
Basity Gréta

2020. december 2. 08:30

Adventi mesekalendárium 4.: Dédimama pampuskája
Fotó forrása: Unsplash

Hanna vezérbotja segítségével megnyomta a csengőt az 5. házszám felett, aztán jelzett Reménykének, hogy bújjon el a sarki óvoda piros fala mögé. A két kistestvér ártatlan szemmel állt a kapu előtt, elhatározták, hogy nem szólnak otthon az erdőben talált rénszarvasról, mert szüleik kategorikusan kijelentették, hogy nem tarthatnak háziállatot, amíg nem tanulnak meg gondoskodni róla.

Szép jó napot kívánunk, Dédimama! – mondta kórusban Fedor és Hanna.

Hát ti hol jártatok, báránykáim? – Dédimama széles mosollyal tárta ki a kaput. Jól ismerte ezt a huncut pillantást, sejtette, hogy valami titok lappang a jólneveltség álarca mögött.

Az erdőben gyűjtögettük az adventi koszorúnak való rőzsét meg bogyókat – vágta rá Hanna olyan ártatlanul, hogy elpirult a saját jól sikerült füllentésétől.

Az erdőben gyűjtögettük a törzsét meg bigyókat – ismételte Fedor kicsit hebegve, neki nem ment olyan jól a füllentés.

Gyertek csak beljebb, napsugaraim – mutatta az utat Dédimama. A gyerekek résnyire nyitva hagyták a kaput maguk mögött, Hanna intett a sarokról leskelődő Reménykének, hogy lassan indulhat. Fedor megkereste a garázskapu távkapcsolóját, és titokban megnyomta a nyitógombot. Majd mindketten bevonultak a fürdőszobába kezet mosni.

Én elterelem a figyelmet, te pedig kiviszel egy tál vizet, meg egy répát és karalábét Reménykének – súgta oda Hanna Fedornak a törölközőtartó mögött.

Vizet, répát, karalábét – bólogatott Fedor.

Hanna kiperdült a fürdőszobából. A konyhában találta az egész családot, vacsorához készülődtek.

Üljön le mindenki! – utasította Hanna a ház népét. – Írtam egy dalt, és szeretném előadni nektek, táncot is kitaláltam hozzá. Amikor elkezdem, ti tapsoljátok a ritmust!

Apa és Anya érdeklődve nézték a kislányukat, várták az előadást. Egyedül Dédimama húzta össze a szemét gyanakodva: ezek a gyerekek készülnek valamire, gondolta, de nem szólt semmit.

Hanna mindent beleadott a dalba, ide-oda riszálta a csípőjét, felkapott egy fakanalat, az volt a mikrofon, vezényelte a tapsot, pörgette kócos haját, mint egy rocksztár, hogy elvonja a figyelmet Fedorról, aki ügyesen leemelt egy répát és a karalábét a konyhapultról, megtöltött egy tál vizet a fürdőszobai csapnál, és kisurrant az előszobaajtón át az udvarra.

Zúzmara csillan,
Télapó itt van,
Zsákjában mogyoró
Miénk a dobogó! – bömbölte Hanna az utolsó sorokat a konyhaszéken állva, mialatt Fedor visszaslisszolt a bejárati ajtón keresztül a nappaliba.

Miután mind lefeküdtek, Hanna is kiosont a garázsba Reménykéhez, kezében az orvosi táskájával és egy doboz kockacukorral, hogy kevésbé fájjon a rénszarvasnak a kezelés. Miután ellátta a sérült bokát és jól befáslizta Reményke lábát, kieszeltek egy tervet. Reggel bekötik a nagy szánkóba a rénszarvaslányt, rászerelik a négykerekű görkorcsolyákat a szán talpára, megpakolják elemózsiával, és a gyerekek a határig kísérik a sérült szarvast.

Mikor Hanna ágyba bújt, Dédimama akkor kelt fel, és a legfinomabb krumplis pampuskáját sütötte egész éjszaka a konyhájában. Hajnalban kockás tarisznyába kötötte a frissen sült pampuskákat, és a rosszcsont dédunokái kilincsére akasztotta a batyut. Sejtette, hogy Hanna és Fedor hosszú útra indulnak, és szükségük lesz minden erejükre, hogy legyőzzék az előttük álló szörnyű nagy akadályokat.

 

Basity Gréta

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

 

Adventi mesekalendárium 3.: Kétballábas szarvasbaki

2020. december 1. 08:30

Adventi mesekalendárium 3.: Kétballábas szarvasbaki
Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Probléma- és várakozásmentesen tesztelték a lakosokat a csallóközi településeken

A városi tömegközlekedés autóbussza, amelyet mintavételi ponttá alakítottak át (a szerző felvétele)

Pozsonyban is gördülékenyen zajlott a tesztelés

Heger

Tízezrek kezdik el törleszteni a hitelüket

ingatlanadó

Ingatlanadó-bevallás január végéig

koronavírus Nagy-Britannia

A szakértők szerint kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Zuzana Kronerová

Zuzana Kronerová: „Örülök, hogy kimásztam belőle”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.