Szamár az oltárnál – Ezen a napon volt egykor a szamár ünnepsége

Szamár az oltárnál – Ezen a napon volt egykor a szamár ünnepsége

A középkori kereszténység egyik legérdekesebb ünnepe, a szamár ünnepsége január 14-én került megrendezésre.

Január 14-én ünnepeljük a szamár ünnepségét. Vagyis jobban mondva ünnepeltük, ez a középkori keresztény ünnep ugyanis mára nem kimondottan ismert. Az 1000-es évek elején leginkább Franciaország területén ünnepelték (ahol gyakran a bolondok ünnepségeként is hivatkoztak rá). Az ünnepség több, szamárral kapcsolatos bibliai eseménynek is emléket állít, de leginkább a bennük szereplő szamarakat ünnepli (különösen azt, amelyik Jézus családját Egyiptomba szállította a gyermek születése után, valamint azt, amelyiken a Megváltó Jeruzsálembe vonult). A katolikus egyház a 15. század második felében ízléstelennek kiáltotta ki a szamár ünnepét, és nyíltan elítélte azt.

A szamár ünnepén szokás volt, hogy egy fiatal lányt szamárra ültessenek, majd énekszótól kísérve végigsétáltassák az utcákon, egészen a templomig. Itt a szamár ételt és vizet kapott, majd az egész istentisztelet alatt az oltárnál állt. A szertartás során a tiszteletes és a hívek is rendszeresen szamárbőgést hallattak. Bár kétséges, hogy ünneplik-e még napjainkban bárhol a szamár ünnepségét, nem árt tudni, hogy egykor efféle, érdekes megemlékezések is a kereszténység részét képezték.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!