História

Elmés utazások

Az idén is lesz utazás, nyaralás! És ehhez nemhogy a határokon, a lakásunk küszöbén – még a koponyánkon sem kell túljutni. Csak tudni kell a módját!
Rizsányi Attila

2020. május 26. 12:18

térkép

A néhánnyal ezelőtti, kisködmönös Újraolvasó érezteti hatását ismét: az utazás magában még talán nem, de a koponyával párban már biztosan Karinthy felé viszi az asszociációt – aki ismeri a művét, legalább hallásból, már erre gondol, mire másra (és ez most már valószínűleg így lesz, amíg magyar irodalom a magyar irodalom). És aki már olvasta az Utazás a koponyám körült, tudja jól, hogy noha vonatzakatolás a kiindulópontja, nem a sínpárok, repülők, hajók könyve ez (noha főszereplője Stockholmig jut), sokkal inkább egy belső utazásé. De persze függetlenül a járványtól, nem kell, sőt bizonyos esetekben még nem is tesz jót a betegségirodalom bújása – és micsoda szerencse, hogy útirajz, mint a pelyva!

Utazás Frigyessel máshova

Nem kell messzire menni, mármint most konkrétan a könyvespolc előtt, hiszen Karinthy Frigyes is utazott másként, máshova. Például Faremidóba – ahogy azt egy másik regényének címe hirdeti. És itt másként nyer jelentőséget a koponya, inkább már mint a fantázia forrása: az Utazás Faremidóba című regényben ugyanis Gulliver-történetbe csöppenünk, egy olyan helyre, Faremidóba, amelyet géplények laknak, egy ideális társadalomban, Karinthy ezen a világon kalauzol végig keserédes útirajzával. És szerencsés kiadásválasztás esetén a kaland Capilláriában, egy tenger alatti birodalomban folytatódik tovább a könyv másik felében.

És holdvilág

Ismét és újfent: utazás plusz mindössze annyi, hogy holdvilág, és nyilván mindahányan Szerb Antalnál kötünk ki, és a magyar nyelvterületen túl is híres, olvasott regényénél. Persze nem kell még ennyi sem: ha valaki netán könyvcímek szerint állítja ábécérendbe a könyveit (vagy ilyen könyvcímcentrikus könyvtárban jár – van ilyen egyáltalán? Ha nincs, sosem késő létrehozni…), akkor az utazásnál is hosszan elidőzhet. Utazás a tizenhatos mélyére (Esterházy), …a vörös postakocsin (Krúdy), …a semmi felé (Grendel), …a föld alatti Magyarországon (Móra), …Erotikában (Vámos), …oda és vissza (Kassák), …a Föld középpontja felé (Verne). És itt hagyom abba, mert már így is utazástúltengésünk lehet!

És útirajzokért igazából innen, a Vasárnapból sem kell messzire menniük: a Világ rovat állandóan adagolt csemegéi mellett mostanság Trianon-túrára is várjuk kedves Olvasóinkat. Aki pedig könyvön és nyomtatott lapon túli olvasmányra vágyik, megnézheti, mi történik a vasarnap.com-on, ahol a friss és ropogóson túl végeláthatatlanul kalandozhat lapunk archívumában.

Hisz ez is olvasnivaló!

Ahogy a nyelvrajongóknak a szótár, a világjáróknak az atlasz is lehet élvezetes olvasmány. Mindegy igazából, hogy ha nem épp friss, és egy előző korszak társadalmi lenyomatát őrzi, attól még lapozzuk fel bátran a világatlaszt. „Festéktócsádon, a lilán, a zöldön, / csavargó én, dalolva utazom. / Járok japán, olasz és muszka földön, / síró vizen és sívó szárazon.” Ezt Kosztolányi írja a Mély éjeken hányszor nézlek, te Térkép kezdetű versben – ha már itt tartunk, ezt is lehet újraolvasni.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kártyák

Európai roham a Visa és Mastercard ellen

időjárás meleg

Dübörög a nyár – akár 33 fok is lehet ma

Norbert Bödör

Bödör szabadlábon

koronavírus

A világban 11,5 millióhoz közelít a koronavírus-fertőzöttek száma

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.