Dahomey amazonjai – Avagy a modern történelem egyetlen női hadserege

Dahomey amazonjai – Avagy a modern történelem egyetlen női hadserege

Néhány hete került mozikba a The Woman King című film, amely egy nyugat-afrikai női hadseregről, az „Agojie-ről” szól, mely a modern történelem egyetlen feljegyzett női hadserege.

Dahomey egy volt nyugat-afrikai királyság, mely a mai Benin területén helyezkedik el. A környező népekkel való folytonos ellenségeskedés miatt Dahomey férfi lakossága rohamosan fogyott, ami idővel arra sarkallta Dahomey királyait, hogy nőket is a katonák sorába állítsanak. Az Agojie a királyság egyik legismertebb hadseregévé vált, és csak nőkből állt. A Dahomey „amazonjai” kifejezés a velük találkozó európaiaktól ered, akik a görög mitológia női harcosaira ismertek elhivatottságukban és képességeikben.

A nőknek könyörtelen kiképzésen kellett átesniük, hogy egyenruhát kaphassanak. Egyes jelentések szerint az Agojie tagjai kompetensebbek voltak bármely férfi katonánál, és számtalan fegyvernemmel képesek voltak harcolni.

Kántálásaikban olyan meggyőződéseket jelentettek ki, hogy ahogyan a kovács megváltoztatja egy vasdarab formáját, úgy változott meg az ő formájuk is nőből egy férfi formájává.

A 19. század közepére Dahomey hadseregének csaknem az egyharmadát a női harcosok tették ki. A sereget végül 1894-ben oszlatták fel, amikor a királyság francia protektorátussá vált, ám a szájhagyomány szerint az Agojie bizonyos tagjai még éveken át gyilkolták meg titokban a francia tiszteket.

A hadsereg történetét dolgozza fel a 2022-es The Woman King című történelmi kalandfilm Viola Davis főszereplésével.

(britannica)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?