Az orosz cárnő, aki jégpalotát építtetett

Az orosz cárnő, aki jégpalotát építtetett

Az 1739-1740-es tél kegyetlen volt Európa, különösen Oroszország számára. Anna cárnő ekkoriban döntötte el, hogy szert tesz egy jégpalotára.

Az eredeti cikket a Magazín.sk oldalán olvashatjátok!

A hőmérséklet -40 Celsius-fok körül mozgott, a Néva pedig teljesen befagyott. Anna Ivanovna, Oroszország ekkori cárnője elrendelte, hogy vájjanak ki hatalmas jégkockákat a tóból, és építsenek belőlük palotát annak partjára. Mindegyik kocka nagyjából 120 kilogrammot nyomott, az épület pedig végül 20 négyzetméteres és 15 méter magas lett. Az építők egymás hegyére rakták a kockákat, majd azonnal leöntötték őket vízzel, hogy az megfagyjon, és ragasztóként funkcionáljon. A palota rendelkezett ablakokkal, ajtókkal, lépcsővel, a szobákban pedig megtalálhatóak voltak asztalok, székek, kanapék, római isteneket ábrázoló szobrok, függönyök és egy hatalmas ágy is. Természetesen minden jégből volt.

A jégpalota egy ünnepségsorozat részét képezte, melyet Anna cárnő az Oszmán Birodalom felett aratott győzelem alkalmából hirdetett. Az épület azonban végül egy egészen sajátos dráma miatt híresült el: Mikhail herceg álesküvője miatt. Mikhail Galitzin herceg feldühítette Anna cárnőt, amikor külföldi utazásai során feleségül vett egy olasz katolikust. Büntetésként a cárnő az udvari bolondjává tette Mikhailt, és egész nap megalázta őt; néha tojásokat adott neki, és eljátszatta Mikhaillal, hogy ő tojta őket. A hercegnek végül egy második esküvőt is szervezett egy, a lehető legelőnytelenebb társadalmi osztályból származó nővel. A ceremónia során az ifjú párt ketrecbe záratta, és végighúzatta őket Szentpétervár utcáin. A párt ezután bezárták a jégpalota egyik termébe, ahol az éjszaka folyamán halálra kellett volna fagyniuk, ám a menyasszony vastag prémkabátra cserélte az egyik ékszerét, így túlélték az éjszakát, és másnap távozhattak. A jégpalota a tavasz beköszöntével elolvadt, Anna cárnő pedig még a következő tél előtt meghalt. Utódja végül feloldozta Mikhailt és nejét a szolgálatuk alól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?