Az önpusztító Ady: Senkit nem kímélt, saját magát is beleértve

Ady Endre

Amilyen szépen bánt a szavakkal, olyan csúnyán bánt saját magával. Ady Endre életművét áttekintve újra és újra sokkol az adat, hogy ez az ember negyvenegy évesen távozott az élők sorából.

Láncdohányos, alkoholista, szexfüggő. Nehéz leírni, de ez is mind Ady volt. Olyan ember, aki senkit nem kímélt, saját magát is beleértve, és mindig elvette, amiről úgy gondolta, hogy jár neki. Ady költészetét manapság a magyar irodalom legnagyobb teljesítményei közt tartjuk számon – írja Adyról a Botrányhősök sorozatban Veres István.

Magánélete sem volt kevésbé viharos, mint közéleti szereplése. Már kamaszkora óta rengeteg viszonya volt különböző nőkkel, kicsapongó életmódjának az is részét képezte, hogy partnereit sűrűn váltogatta. Talán lecsitult volna, ha egy biztos, nyugodt párkapcsolatba kerül, de ez sem adatott meg neki. Legnagyobb múzsája és szerelme, Léda férjes (és nem éppen jó hírű) asszony volt, Diósyné Brüll Adél, akihez legszebb verseit írta. A se veled, se nélküled típusú viszony végére Ady Elbocsátó, szép üzenet című versével tett pontot, a vers utolsó soraival megalázva a nőt:

"Kérem a Sorsot, sorsod kérje meg,
Csillag-sorsomba ne véljen fonódni
S mindegy, mi nyel el, ár avagy salak:
Általam vagy, mert meg én láttalak
S régen nem vagy, mert már régen nem látlak."

 

Három erős nő

Érdekes adat, hogy Léda húgát Bertának hívták, ugyanúgy, mint Ady következő szerelmét. Boncza Berta 1911-ben, 17 évesen kezdeményezett levelezést a költővel, de csak 1914-ben találkoztak. Csinszka addigi életéről is le lehetne forgatni egy kalandfilmet, ami pedig utána következett, abból többet is. Első találkozásuk előtt ugyanis Boncza Bertát titokban eljegyezte egy erdélyi mérnök, de Adyval kezdődő kapcsolata ennek véget vetett. 1915 elején pedig össze is házasodtak, annak ellenére, hogy a nő apja ellenezte. Ady 17 évvel fiatalabb nővel kötött házassága szintén botrányszámba ment, de őt ilyesmi nem zavarta különösebben.

Ady életében ráadásul volt egy harmadik erős nő is, édesanyja, aki szintén túlélte őt. S Ady Lőrincné soha nem fogadta el igazán menyének Csinszkát, mert feslett nőnek tartotta. Erre még rátett az is, hogy Csinszka Ady halála után barátjával, Babitscsal is viszonyt folytatott, majd 1922-ben hozzáment egy Márffy Ödön nevű festőhöz. Jellemző az egész helyzetre, hogy a költő életének ez a három legfontosabb nőalakja sohasem találkozott egymással egyszerre, csupán egyetlenegyszer, véletlenül, Léda sírjánál, a Kerepesi temetőben futottak össze. De Csinszka sem ért meg nagy kort: 1934-ben, 40 évesen, agyvérzésben meghalt.

A halála óta eltelt majdnem egy évszázad, bár igazolta Ady társadalomkritikáját, az önáltatásban tobzódó, belülről rothadó országról, halála mégis szimbolikus, a költő ugyanis maga sem élte túl a régi Magyarországot, másfél évvel a trianoni békeszerződés aláírása előtt, 1919. január 27-én meghalt.

 

Veres István teljes szövege az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?