História

Az Omega (már) történelem

Fogyatkoznak az Omega tagjai: az elmúlt hetekben Benkő László, majd Mihály Tamás is távozott az örök koncertterembe. Mindez azonban nem változtat azon, hogy az együttes az elmúlt öt évtized során többször is zenetörténelmet írt.
Veres István

2020. december 4. 09:15

his

Nekik jelenhetett meg először önálló lemezük Magyarországon, ők mehettek ki először Angliába turnézni, és az első magyar CD-t is ők adták ki. Az Omega népszerűsége csúcsán, a 60-as és a 70-es évek vége közt is kakukktojásnak számított a magyar könnyűzenében.

Néhány gimnazista zenélni kezd

1962 szeptemberében volt egy koncert a Műegyetem Hess András Kollégiumában, ezt tekintik az Omega-történet kezdetének. Az akkori zenekartagok közül azonban ki-ki máshogyan emlékezett, illetve emlékszik vissza arra, hogy pontosan mikor, vagy kinek az ötlete volt az Omega elnevezés. Mindenesetre itt használták először, Kóbor János szerint az egyik szervező ötlete volt, és a zenekar tagjainak egy része nem is tudta előre, hogy Omegaként állnak színpadra. Fővárosi zenekar voltak, az akkori felállásban Kóboron kívül további budapesti gimnazistákat találunk: Benkő Lászlót (zongora, furulya, ének), Kovacsics Andrást (gitár), Künsztler Tamást (dob), Láng Pétert (szaxofon) és a basszusgitáros Varsányi Istvánt. 1963-ban Koncz Zsuzsával társulva felléptek az első beatfesztiválon a Nemzeti Sportcsarnokban. 1964-ben érkezik a zenekarba Laux József dobos, Wittek Mária énekes, valamint rendszertelen szereplésekre Somló Tamás. Bár saját, magyar dalaik is voltak, főleg a nyugati beatzenekarok slágereit adták elő, illetve dolgozták fel.

1967-től tagja a zenekarnak a múlt hétvégén elhunyt Mihály Tamás basszusgitáros, aki az Omega első képzett zenésze volt. Nem sokkal később hozta magával Presser Gábor billentyűs-dalszerzőt is. Ugyanebben az évben érkezett Kovacsics helyére Molnár György szólógitáros, aki a mai napig tagja a zenekarnak. Wittek és Somló fokozatosan kiszorultak a formációból, így a 60-as évek végére összeállt az első nagy sikereket és a máig játszott nagy slágereket jegyző Omega (Kóbor, Benkő, Mihály, Presser, Laux, Molnár), kiegészülve Laux József feleségével, Adamis Anna dalszövegíróval.

Szerencsés balszerencsék

1968-ban majdnem Angliában jelent meg az első önálló lemezük, végül mégis Magyarországon. A Spencer Davis Group ugyanis turnéra hívta őket az Egyesült Királyságba, ahol Omega Red Star néven koncerteztek. Mivel Kóbor nem mehetett, Mihály Tamás és Presser énekeltek helyette. A második kiutazáskor már Kóbor is ment, és elkezdték felvenni a lemezt, amelyre szerződést kaptak. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat számára viszont hatalmas presztízsveszteség lett volna, ha egy magyar zenekarnak először külföldön jelenik meg lemeze, úgyhogy hazahívták őket, és így jelenhetett meg az Omega első önálló nagylemeze, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. 1969-ben jött a Naplemente és a Tízezer lépés a Petróleumlámpa és a Gyöngyhajú lány című slágerekkel, a zenekar beatkorszakának csúcsára ért. Ezeket az albumokat szerzőként még leginkább a Presser–Adamis szerzőpáros jegyzi. 1970-ben a teljes vagy az „elfelezett” zenekar megjárta Tokiót, Mallorcát és Franciaországot is, így a magyar könnyűzenei élet legnagyobb sztárjai lettek.

1971 a törés éve, akkor válik ki az Omegából Presser és Laux, valamint Adamis Anna, ők megalakítják a Locomotiv GT-t. Az Omega új korszakot nyit és a hard rock stílus irányába mozdul, új dobosuk Debreceni Ferenc (máig tag). 1972-ben megjelenik az Élő Omega, majd az Omega 5, amelyen a Magyar Állami Hangversenyzenekar kíséri őket. Az új albumok dalait főként Mihály Tamás és Molnár György írták. Hard rock korszakuk legsikeresebb albuma az 1974-es Omega 6: Nem tudom a neved lett. Albumaikat angolul is felvették, így Nyugat-Európában is jelentős ismertségre tettek szert, főleg az NSZK-ban.

Az „omegás” látvány

1976-ban indul utolsó nagy korszakuk, melynek stílusát űrrockként emlegetik. Nagyobb szerepet kap az instrumentalitás, a hosszú hangszerszólók, és a fantasztikum felé hajló dalszövegek, a színpadi produkciókban pedig ekkor alakul ki a gazdag füst- és fényeffektekkel dolgozó tipikus „omegás” látványtechnika. Az 1979-ig tartó korszak három sikerlemeze az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis. Az Időrablóból a Napot hoztam, csillagot, az Éjféli koncert és a Könyvelő álma, a Csillagok útjánból a Léna, a Gammapolis dalai közül pedig a slágeresebb Ezüst eső és a Nyári éjek asszonya lettek a legnépszerűbb darabok. Az Időrabló (Time robber) 1977-ben minden idők legtöbb példányban eladott, magyar előadótól származó albuma lett, a Gammapolis minden idők legsikeresebb magyar albuma.

Az 1980-as évek elejére mintha az Omegát is elérte volna a rockzene lendületének globális megtorpanása. A magyar könnyűzenében is új irányok érkeztek: a beat kultivált nyelvezetén túllépő, nemegyszer betiltott, provokatív új formációk, mint a Beatrice, a Hobo Blues Band vagy az Edda harsányabb és hétköznapibb mondanivalóval hódítottak maguknak rajongókat. Persze az Omega a legnépszerűbbek közt maradt, de alkotói korszakuk túljutott a tetőponton. Több zenekartag szólókarrierbe kezdett, és bár adtak ki még lemezeket a 80-as években is, innentől kezdve inkább koncertjeikkel tudtak sikeresek lenni. Ilyen volt az 1982-es születésnapi turné, vagy az 1994-es budapesti „esernyős” koncert a Népstadionban (lásd keretes írásunkat).

Még néhány villanás

Az Omega továbbra is az 1971-ben állandósult felállásban játszott, koncertjeikre gyakran hívtak vendégszerepelni korábbi tagokat is. Ebből az évtizedből 1986-ban könyveltek el ismét kimagasló sikereket, A Föld árnyékos oldalán című, modern technikával és hangszereléssel készült albumukról a Fekete pillangó a legismertebb Omega-slágerek közé repült. Könnyűzenei formációk közt elsőként kaptak ugyanabban az évben Liszt Ferenc-díjat, 1988-ban pedig ők adtak ki először a magyar zenekarok közül CD-t (egy válogatást Omega Platina címmel).

1998-ban jelent meg Egy életre szól című lemezük, az ezredforduló után pedig megszaporodtak az Omega-koncertek Magyarországon és a határokon túl is. Ez a sorozat folytatódott a legutóbbi években is, főként az Omega Oratórium nevű produkcióval, amelyet leginkább templomokban adtak elő. Ebben viszont már nem vett részt a két gitáros, Mihály Tamás és Molnár György. Utóbbinak a templomi koncerthelyszínek miatt volt kifogása, Mihály Tamás pedig még 2013-ban, az Oratórium készültekor jelentetett meg egy közleményt, amelyben kijelentette, hogy az Oratóriumot nem tekinti Omega-produkciónak.

Mint írtuk, az Omega történetének pontos kezdete az emlékek homályába vész, el lehet talán vitatkozni azon is, melyik évszám tekinthető az Omega-történet lezárásának. Benkő László és Mihály Tamás halálával már csak hárman maradtak az 1971-ben állandósult csapatból, az 1962-esből pedig már csak Kóbor János.

Külföldi sikereik, stílusváltásaik és talán a szerencsés véletlenek következményeképp az Omega nem csak egy volt a magyar beat- vagy rockzenekarok közül, hanem egy önálló fejezet a magyar könnyűzene történetében.

Esernyőkkel is jó buli volt

1994. szeptember 3-án nagyszabású koncertet adott az Omega a budapesti Népstadionban. Ez egy nagy visszatérés volt, hiszen a zenekar 1987 óta nem igazán volt aktív. A koncert kezdete előtt fél órával viharos eső szakadt Budapestre, és úgy tűnt, hogy a produkciót le kell fújni. Végül, mivel a közönség sem tágított a színpad elől, mégis elkezdték. Sokat látni nem lehetett, de a közönség úgy fogta fel, hogy ez is a buli része, emlékszik vissza a koncertre kolléganőnk, Vrabec Mária. „Huszonnégy éves voltam, baráti társasággal mentünk. Először voltam nagyobb koncerten életemben, annak ellenére, hogy nem voltam kimondottan omegás. Irigyeltük őket, hogy ők a fedett színpadon állnak, mi pedig az esőben. De a fénytechnika szép volt, show-t tudtak csinálni. A koncert legfelemelőbb pillanata persze az volt, amikor az Ezüst esőt énekelték.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 49. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendelo

Mit tegyünk, ha fertőzöttek vagyunk, és nem tudjuk elérni a körzeti orvost?

A kutyák képesek felmérni az emberek perspektíváját

Erről a kötelességéről se feledkezzen meg, különben megbüntethetik!

sdaas

Ennyivel mehet fel a cigaretták és az Iqos dohánytöltetének ára!

DAC

DAC: Kazahsztánba igazolt a középhátvéd

rendőrség

Már átutalt 9 ezer eurót a csalóknak – az utolsó pillanatban mentették meg a rendőrök

v

Párkány: a holokauszt nemzetközi emléknapján koszorúztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.