A Fülöp-szigeteki forradalmár, aki a honfitársai ellen vesztett

A Fülöp-szigeteki forradalmár, aki a honfitársai ellen vesztett

A Fülöp-szigeteken november 30-án ünneplik Andrés Bonifacio híres spanyolellenes forradalmár születésnapját, aki meghatározó szerepet töltött be a Spanyol Birodalom elleni lázongásokban.

Andrés Bonifacio 1863. november 30-án született a Fülöp-szigeteki Manilában. Öt fiatalabb testvére volt, így ő maga is korán dolgozni kezdett, hogy segíthessen az eltartásukban. Mivel tanulmányait nem fejezte be, nagyrészt könyvekből tanult autodidakta módon, és különféle kereskedelmi vállalatoknál dolgozott.

Bonifacio 1892-ben csatlakozott a La Liga Filipina nevű titkos társasághoz, melyet José Rizal, egy Fülöp-szigeteki nacionalista vezetett. Mivel a szervezet veszélyt jelentett a Spanyol Birodalom befolyására, Rizalt nem sokkal később letartóztatták és deportálták. Bonifacio azonban egyéb extagokkal együtt újraalapította a szervezetet, nem sokkal később pedig kifejlődött belőle egy újabb titkos társaság, a Katipunan. Ennek Bonifacio lett az elnöke, a vezetése alatt pedig a szervezet csaknem 30 ezer tagot számlált. Miután a spanyolok tudomást szereztek a társaságról,

Bonifacio és követői országszerte lázongásokat kezdeményeztek, többek közt azzal, hogy tömegesen elpusztították a spanyolok adóokmányait.

A spanyol vezetést végül sikerült kiűzni a Fülöp-szigetekről, a Katipunanon belül azonban viszályok alakultak ki. Egy békítő szándékú megbeszélésen aztán a felek ismét összefogtak, és új elnököt választottak hazájuk számára. Bonifacio elutasította ezt az új kormányt, és rivális politikai társulást hozott létre. Mikor Aguinaldo, az új elnök tudomást szerzett róla, Bonifaciót letartóztatták, majd árulás vádjával halálra ítélték 1897-ben.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!