História

50 éves a cigireklámok tilalma

1970-ben fogadta el az Egyesült Államok kongresszusa a dohánytermékek televíziós reklámozását tiltó törvényt, amely 1971. január elsején lépett életbe. Ezzel elindult egy folyamat, amely fokozatosan eltüntette a világ nagy részéről a cigarettareklámokat.
Veres István

2021. január 7. 12:42

historia
- Shutterstock-felvétel

Richard Nixon (1969 és 1974 közt az USA elnöke) nevéhez kötődik a korlátozás, amely fél évszázaddal ezelőtt elindította a dohánytermékek népszerűsítésének hivatalos ellenőrzését, illetve korlátozását. Ez volt az a pont, amikortól egyre több ország jogalkotói kezdtek foglalkozni azzal, hogyan lehetne gátat szabni a dohányzás terjedésének.

A cigaretta a 20. század közepére ugyanis széles körben elterjedt, divatos élvezeti cikk lett, amelynek egészségre gyakorolt hatásait csak évtizedekkel később sikerült bebizonyítani és hatékonyan ismertetni. Negyven-ötven éve még Magyarországon vagy Csehszlovákiában is azt diktálta az illem, hogy ha valaki társaságban rá akart gyújtani, először megkérdezte a mellette állót, kér-e cigarettát. Az utóbbi tíz vagy húsz évben inkább már azt kérdezzük meg, nem zavarja-e, ha rágyújtok, azt is csak a nyitott térben, nyilvános zárt terekben ugyanis a dohányzás tilos.

Hitlernek sem tetszett

A fentiek ellenére mégsem az amerikaiak voltak az elsők, akik kampányt indítottak a dohányzás ellen. A náci Németországban az 1940-es évek elején állami propaganda hirdette, hogy a cigarettázás káros, a cigarettázó, vagyis egészsége megőrzésére kellő figyelmet nem fordító nő pedig nem alkalmas, hogy az árja faj utódait világra hozza és felnevelje. Hitler korábban maga is dohányos volt, de 1919-ben leszokott, a német orvosok pedig a harmincas évek végén elsőkként mutattak rá a tüdőrák és a dohányzás összefüggéseire. A náci politikai propaganda szintén merített a témából, és a Führer is lelkesen hangsúlyozta, hogy sem ő, sem Mussolini nem dohányzik, az ellenséges hatalmak vezetői, Roosevelt, Churchill és Sztálin viszont igen. A hitleri idők dohányellenes propagandája azonban nem élte túl a Harmadik Birodalom bukását, így ott is, mint a világon szinte mindenhol, nőtt a cigarettafogyasztás a II. világháború után. Nem kis szerepet játszottak ebben a katonák, akik sokszor étel helyett is cigarettát kaptak a fronton, hazatérve pedig többnyire megtartották szokásukat, sőt továbbadták a családtagok körében.

Magyarországon 1865-ben kezdtek cigarettát gyártani, méghozzá Fiume városában (ma Rijeka, Horvátország). Működtek ugyan régebbi dohánygyárak is, például Pozsonyban 1853 óta, ezek viszont akkor még leginkább pipadohányt és szivarokat gyártottak (a pipázás a cigaretta elterjedésével szinte mindenhol visszaszorult). A 20. század első felének cigarettái viszont füstszűrő nélkül készültek. Az egészséges dohányzás irányába tett első lépések egyike volt, hogy a harmincas években elkezdték bizonyos márkák füstszűrős változatait gyártani, ezek azonban még nem igazán hasonlítottak a ma is ismert, vattahengerből készült füstszűrőkre, amelyek csak a hatvanas évek második felében kezdtek általánossá válni (miközben néhány füstszűrőt nem tartalmazó márka is kihúzta a kilencvenes évekig). Csehszlovákiában az állami cigarettagyárak (ČSTP) üzemei már a hatvanas évek elején elkezdték gyártani a Filtra nevű füstszűrős cigarettákat (1960-tól Hodonínban), valamint az Astrát (1963-tól Kutná Horán).

Divatból ellenség

Az orvostudomány fejlődésével a hatvanas évek közepére egyértelművé vált, hogy a dohányzás és a tüdőrák között szoros összefüggés van. A cigaretta divatja akkor volt a csúcson, a dohányipari cégek pedig egyre több pénzt fektettek reklámba. Ezekben az években az USA-ban a férfi lakosság fele, a női lakosság 33 százaléka dohányzott. Az amerikaiak első lépésként tájékoztató műsorokat közvetítettek a televíziókban és a rádiókban, amelyek felhívták a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. Ezek viszont nem sokat nyomtak a latban a rengeteg divatos cigarettareklám mellett. Nixonék televíziós reklámokat tiltó törvénye sem egyik napról a másikra született, hiszen az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága 1967 tavaszán határozott a szigorítás szükségességéről. Az 1971. január elejével életbe lépett tiltás után viszont egyre több ország szánta el magát hasonló lépésekre, és vizsgálni kezdték, milyen korlátozásokkal lehetne visszaszorítani a dohányzás propagálását.

Ettől persze még a cigarettareklámok piaca nem kezdett hanyatlani, sőt inkább új lendületet vett. Színészek és egyéb ismert emberek szerepeltek reklámokon, a dohánycégek sporteseményeket és egyéb rendezvényeket szponzoráltak, és mint a világ legtöbb országában, természetes volt, hogy szinte mindenki szinte mindenhol dohányzik.

Ahány ország, annyi szabály

A dohányipar vállalatai tehát erős piaci szereplők voltak, így a következő csapást csak 1998-ban tudták rájuk mérni az amerikai jogalkotók. Ekkortól, pontosan 1998. április 1-től tilos 18 éven aluliaknak cigarettát eladni az USA-ban (egyes tagállamok a korhatárt egyből 19 évre emelték, hogy a végzős középiskolások se tudjanak venni fiatalabb diáktársaiknak).

Magyarországon 2001 júliusától érvényes a dohányreklámok tilalma: először a lapokban tiltották meg, 2002-től már köztéri reklámfelületeken is.

Szlovákiában 2005 decemberétől tilos dohányterméket reklámozni. Az akkori szabályozás annyit engedett, hogy az árusítóhelyeken még lehetett, azóta már ott sem.

A reklámtilalmak után következtek az Európai Unió korlátozásai, amelyek fokozatosan kiszorították a dohányosokat a vendéglátóhelyekről, illetve előírták, hogy elkülönített részeket alakítsanak ki a dohányosoknak. Ezek közt a szabályok közt szinte minden tagországban találunk valamilyen eltérést.

A dohányzás továbbra sem tilos, az ellenkampány viszont folytatódik. Magyarországon 2013-tól, Szlovákiában 2016-tól csak olyan csomagolásban hozható forgalomba cigaretta, amelyen szöveg és kép is figyelmeztet a káros hatásokra. Bár további szigorításokat terveznek (talán a márkanevektől is el kell búcsúzni), a cigaretta a feketepiac egyik legkeresettebb terméke marad világszerte, egyes országokban ráadásul nem igazán foglalkoznak a dohányzás visszaszorításával. A legdohányosabb országok Oroszország, Kína és Törökország, az Európai Unión belül pedig a görögök.

Marlboro Man és a tüdőrák

A cigarettareklámok világszerte egyik legismertebb alakja évtizedeken keresztül a Marlboro Man volt. Alakját a Philip Morris cég 1954-ben vezette be. Egy meglett korú cowboy, aki cigarettával a szájában, nyereggel vagy lasszóval a vállán, vadnyugati panorámával a háttérben biztatja az egyszerű halandókat a Marlboro életérzés gyakorlására (ha cowboy nem lehetsz, legalább gyújts rá te is). Láthattuk reklámszatyrokon, óriásplakátokon és magazinos felületeken is. A Philip Morris története során több Marlboro Mant is elhasznált. 2015-ben halt meg az akkor 85 éves Darrell Winfield, aki polgári foglalkozását tekintve wyomingi cowboy volt. Saját birtokán dolgozott egész életében, kivéve akkor, amikor a Marlboro-reklámok forgatásán vagy fotózásán vett részt. Winfield 1968 és 1989 közt volt a Marlboro arca, és a róla szóló cikkek szerint azért volt annyira hiteles, mert nem csak eljátszotta a cowboyt, hanem az is volt. A dohányzást sem színlelte: tüdőrákja vitte a sírba.

2014-ben halt meg fiatalabb kollégája, Eric Lawson színész, aki a hetvenes és nyolcvanas években a Marlboro Man dinamikusabb kiadását testesítette meg. Ő tizennégy éves korában kezdte a dohányzást, és szintén légúti megbetegedés okozta a halálát. Pályája annyival színesebb kollégájáénál, hogy a Baywatchban is szerepelt, sőt egy dohányzásellenes kampányfilmben is, ahol saját magát parodizálta. Az ő alakjával a Philip Morris a női dohányosok szívét próbálta megcélozni, nem is sikertelenül.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/1. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.