Saját élet, saját halál?

Vasárnap

Mi az eutanáziavita lényege?

Eutanázia. Ez a kifejezés az utóbbi hónapokban erőteljesen rezonál a magyarországi közbeszédben. A szó görög eredetű, azt jelenti: jó halál. A pontos definíció szerint az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának a beteg kívánságára történő meggyorsítása, illetve a páciens részéről a szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

A kérdés, hogy van-e jogunk dönteni a saját halálunkról, Karsai Dániel kapcsán került előtérbe. Karsai 46 éves magyar ügyvéd, alkotmányjogász. Néhány éve még aktív sportember volt, karatézott, hegyet mászott, túrázott, járt a svájci Alpokban és a Himalájában is, mígnem 2022 nyarán ALS-szindrómát (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála.

Az ALS gyógyíthatatlan betegség, elsorvasztja az izmokat, a beteg fokozatosan lebénul, miközben a tudata teljesen ép marad. Mindenről tud, mindent lát, mindent ért – de cselekedni már nem képes, kommunikálni is egyre nehezebben. Tehetetlen és kiszolgáltatott. Halálra van ítélve. Két-három éve lehet hátra. Az ALS-re ugyanis nem létezik gyógymód.

Karsai Dániel ma már kerekesszékbe kényszerül, nehezen artikulál, de amíg az ereje engedi, azért harcol, hogy biztosítva legyen a méltó halálhoz való joga. Magyarországon ugyanis az eutanázia tiltott és büntetendő: orvos nem segédkezhet tevőlegesen, aktív módon abban, hogy egy halálos betegségben szenvedő ember véget vessen az életének. Karsai azért nyújtott be keresetet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert maga szeretne dönteni arról, hogy végigcsinálja-e a biztos halállal végződő tortúrát, vagy még azelőtt „kiszáll”, hogy minden emberi méltóságát elveszítené.

Ügye társadalmi vitát generált Magyarországon, világi és egyházi emberek mondják el véleményüket pro és kontra, az Örkény Színház pedig műsorára tűzte Ferdinand von Schirach német írónak az eutanázia erkölcsi dilemmáit tematizáló, Isten című drámáját, Mácsai Pál rendezésében.

A Vasárnap pszichológiai melléklete is erről szól most. Mi az eutanázia-vita lényege? Hogyan hangzanak az érvek és ellenérvek? Milyen a gyakorlat azokban az országokban, ahol az eutanázia megengedett? Tartsanak velünk!

*

A szerző a Lélek melléklet szerkesztője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?