„Nélküled elindulni, na még mit nem!” – Így érkezz felkészült nomádként egy fesztiválra

n

Előveszem a szekrény tetején tárolt sátramat, a hálózsákok közül kiválasztom a legmelegebbet, a polifoam meg ezekkel együtt rám esik. Megnézem az egyhetes sátorozásra összeírt listámat, a háttérben bekapcsolom a várható fellépők zenéit, és nekilátok a pakolásnak; összesen egy bőröndöt és egy hátizsákot viszek. Érkezés után azonnal kiszúrom azokat, akik először vesznek részt fesztiválon: két bőröndöt, öt táskát és egy kispárnát szorongatnak a kezük között, majd odakiáltanak a barátaiknak, hogy a sátorrudakat otthon felejtették. Megesik rajtuk a szívem, és eldöntöm, hogy jövő júniusban megírok egy fesztiváltippes cikket, hogy kezdőként se szorongasd sátorrúd nélkül a kispárnádat. És hát június van.

Csak hang legyen, és fény

Tegyük fel, hogy egy egyhetes, sátorozós zenei fesztiválon szeretnél részt venni. Talán nem is az egészen, csupán egy bizonyos fellépésre vagy kíváncsi. Az alábbiakat érdemes észben tartani a koncertekkel kapcsolatban!

1.) Ha a koncert egy fesztiválon zajlik, nézzük meg a többi fellépőt is, hátha végül úgy érezzük, az egész rendezvénysorozaton részt vennénk. Így még pénzt is spórolunk, hiszen csak egyszer utazunk több előadóért!

2.) Ha csak egy adott koncertre megyünk is el, stabil és kényelmes cipőben induljunk útnak, amelyben nem fog eltörni a lábujjunk, ha ráugranak a lábunkra – a legjobb választás az acélbetétes bakancs vagy a kemény orrú sportcipő.

3.) Érdemes hátizsákot vinni, amelyet a földön, a lábunk között tarthatunk majd – tegyünk bele egy kis méretű esőkabátot, fertőtlenítőt, telefont, pénzt és az iratainkat. Ha a helyszínre italt is bevihetünk, egy-másfél liter vizet pakoljunk a táskába, hogy a táncolás, ugrálás és a kevés levegő miatti rosszullétet elkerüljük – ha ez tilos, ne a vízen spóroljunk, vásároljunk be koncert előtt.

4.) Hogy a rosszullétet elkerüljük, a koncert előtt pár órával együnk egy kiadós ebédet vagy vacsorát. Sokan fogyasztanak alkoholt a koncertek előtt vagy közben, én azonban nem ajánlom, mivel a szeszes ital kiszárít – inkább üdítő vagy kávé mellett döntsünk. Ha pedig dohányzunk, azt ne a legnagyobb tömegben tegyük, mivel így könnyen megégethetünk valakit – a koncert ideje alatt ne gyújtsunk rá, vagy tegyük azt egy félreeső helyen.

5.) Ha az első sorban szeretnénk lenni, érdemes nagyjából négy-öt órával az esemény kezdete előtt odaállni, és összebarátkozni a körülöttünk állókkal, hogy ha mosdóba mennénk, tartsák nekünk a helyet. A koncert végére is ugyanígy készüljünk fel. Ha csoportosan megyünk, az utolsó dal közben érdemes megfogni egymás kezét, és úgy kivonulni a tömegből – így nem tévesztjük egymást szem elől, amikor mindenki elindul.

6.) Ha valaki a környezetünkben elesik vagy rosszul lesz, azonnal emeljük fel, és kérdezzük meg tőle, hogy jól van-e – adjunk neki vizet, ha pedig rosszul van, segítsük ki a tömegből, vagy kérjünk segítséget.

k

Csak bámultam, lestem, majd’ hanyatt estem

A metálkoncertekhez a lökdösődős „táncok” (a pogó, valamint a több helyen illegális „halálfal”) is hozzátartoznak, melyek miatt néhány egyéb szempontot is érdemes figyelembe venni.

7.) Ha metálkoncertre tervezünk menni (akár fesztiválozás nélkül is), érdemes először egy videómegosztón megnézni, milyenek szoktak lenni az adott zenekar fellépései. Ekkor még költekezés nélkül eldönthetjük, nekünk való-e az esemény.

8.) Ha a helyszínen nem szeretnénk pogóba vagy egyéb, lökdösődős „táncba” keveredni, vagy az első két sorba, vagy a színpadtól kb. harminc méterre álljunk. Ha valaki mégis meglök, óvatosan lökjük vissza, majd hagyjuk az illetőt figyelmen kívül – ha folytatja, szóljunk az egyik biztonsági őrnek.

m

Itt lakom, látod, ez az a hely

A sátorozás szinte nomád életforma, ahová a lakásunk teljes felszerelését is magunkkal vihetjük, mégsem lesz annyira kényelmes, mint az otthoni ágy (sőt, a hét végére rájöhetünk, hogy az elhozott dolgaink felét nem is használtuk). Ha tehát úgy döntesz, hogy az egész fesztiválon szeretnél ott lenni, az további felkészülést is igényel. A legfontosabb három dolog a sátor, a hálózsák és a polifoam.

9.) Ha sátrat veszünk, vegyük figyelembe, hogy a kétszemélyes sátor egy embernek lesz kényelmesen elegendő, hiszen mindenki visz bőröndöt is. Ahányan sátorozunk, annyiszor adjunk hozzá plusz egyszemélynyi helyet, így fogunk a legkényelmesebben elférni. Válasszunk vízálló sátrat, ha pedig ilyen opció nincs, vegyünk egy ponyvát. Az utóbbi esetben azonban figyeljünk arra, hogy amint meglátjuk a viharfelhőket, rohanjunk a sátorhoz feltenni a ponyvát, hogy ne ázzon be. Fontos, hogy ha most sátorozunk először, még otthon tanulmányozzuk át annak felépítését, és állítsuk is fel a kertben vagy az udvaron, hogy az eseményen már ne legyen ezzel gond.

10.) A sátrat a mosdókhoz és zuhanyzókhoz közel állítsuk fel, és azonnal kezdjünk neki, amint megérkeztünk a fesztiválra. Sötétedés után ugyanis sokkal nehezebb dolgunk lesz vele. Érdemes beszerezni valamiféle megjelölőt (virágfüzért, színes madzagot) is, ugyanis sokan vásárolnak ugyanolyan sátrat. Így nem fogjuk összekeverni senkiével. Azokon a fesztiválokon, ahol külön fizetünk a sátorjegyért (a Gombaszögi Nyári Tábor is ilyen), általában kapunk „házszámot”, amelyet kötelezően ki kell tűznünk a sátrunkra, másképpen lebonthatják azt. Ha memorizáljuk a sátrunk számát, színes jelölőre nem is lesz szükségünk.

11.) A hálózsákot úgy válasszuk ki, hogy az valóban melegítsen. A nyári fesztiválokon éjszaka akár tíz fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, úgyhogy vásároljunk olyat, amely nulla fokig melegen tart. A polifoam a hét végére már nem lesz kényelmes, azonban kevés helyet foglal, ellentétben a felfújható matraccal. Ha autóval megyünk a fesztiválra, válasszuk az utóbbit, ha viszont nem, egy hétig az egyszerű derékalj is megteszi. Párnaként használhatjuk a melegebb ruháinkat, így helyet is spórolunk.

c

Csomagold bőröndbe (ne csak) a lelkünket

12. Egy hétre annyi ruhát pakoljunk, mintha négy napra mennénk. Így sok helyet felszabadítunk a bőröndünkben. Természetesen alsóneműből és zokniból pakoljunk legalább egyet minden napra és néhány pótot is arra az esetre, ha beázna a cipőnk, vagy menstruálni kezdenénk. Két pár kényelmes, régebbi cipőt vigyünk magunkkal, amelyeket nem fogunk sajnálni, ha tönkremennek. A fesztivál végén akár ki is dobhatjuk őket, hogy ne kelljen hazacipelni. 

13. A fürdőszobai eszközöket is csökkentsük minimálisra: pakoljunk be egy miniszappant (vagy vágjunk le az otthoniból egy darabot), és szerezzünk be szilárd sampont, majd tegyük meg vele ugyanezt.  Dezodorból és parfümből válasszunk szilárdat vagy szórófejeset. Vigyünk magunkkal vécépapírt, törlőkendőt és fertőtlenítőt, ugyanis a mosdók sokszor nem a legfelszereltebbek. A törlőkendő egy-egy nap erejéig a zuhanyzást is kiválthatja.

14. A fesztiválkempingekbe többnyire be szabad vinni élelmiszert és italt. Mivel az ilyen eseményeken az árak magasabbak, vigyünk otthonról pár tartós élelmiszert: kenyeret, pástétomot, halkonzervet, energiaszeletet, instant kávét, levest és zabkását. Ha a sátorban eszünk, ne hagyjunk bent felbontott ételt, ugyanis a melegben könnyen megromolhat, illetve a hangyákkal is meggyűlhet a bajunk. Hogy csökkentsük a szeméttermelésünket, vigyünk magunkkal szemetes-zsákot, saját poharat, evőeszközt és egy dobozt, amelyben akár későbbre is eltehetjük az ételt. 

15. Pakoljunk be naptejet, napszemüveget és fejfedőt – a fesztiválon egész nap a szabadban leszünk, a forróság miatt pedig könnyen leéghetünk. A szükséges gyógyszereink mellett legyen nálunk C- és D-vitamin is, valamint sebtapasz, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és széntabletta.

16. Fontos, hogy semmilyen aeroszolos flakont ne vigyünk magunkkal, a sátorban ugyanis a nap folyamán ötven fokra is felmelegedhet a levegő, a flakonok pedig felrobbanhatnak. Ugyanez igaz az öngyújtókra is, szóval vagy gyufát vigyünk magunkkal, vagy minden öngyújtónkat abba a hátizsákba tegyük, amelyik mindig rajtunk lesz.

l

Szép volt a tavalyi nyár, de az idei még szebb lesz!

17.) Ha még korábban, a tavasz folyamán már biztosan tudjuk, hogy részt szeretnénk venni egy fesztiválon, azonnal vegyük meg a jegyet, így több tíz eurót spórolhatunk.

18.) A jegyeinket, a személyinket és minden fontos iratunkat fotózzuk le, hogy ha esetleg elhagyjuk vagy ellopják őket, tudjuk magunkat igazolni.

19.) Nézzük ki előre, milyen programok érdekelnek minket, így a helyszínen nem fogjuk őket lekésni.

20.) Ha pedig sátorozni megyünk, ne hagyjunk a sátorban semmi olyan dolgot, amelyet sajnálnánk, ha eltűnne.

Ha mindezt szem előtt tartjuk, helyet, pénzt és felesleges idegeskedést spórolhatunk, az élmény mégis ugyanolyan lesz, mint ha először fesztiváloznánk. Csak kispárna és otthon hagyott sátorrudak nélkül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?