Archívum

William Shakespeare - Hamlet

„Tudjuk, mik vagyunk, de nem tudjuk ám, mivé lehetünk”
Vasárnap

2019. augusztus 22. 10:00

kk

Előre leszögezném, hogy rajongok a brit kultúráért és a kosztümös életrajzi (ihletésű) filmekért. Tudom, hogy az utóbbiaknak kevés a valóságalapjuk, de talán pont azért szeretem őket, mert nem nagyon mernek mélyre ásni, és általában egy idealizált alakot mutatnak be. Nos, a Shakespeare felé irányuló szimpátiám egyik oka minden bizonnyal a Szerelmes Shakespeare című film, és Joseph Fiennes szép szeme. De nem az egyetlen. Nagy kedvencem a Sok hűhó semmiért filmváltozata, amely mindig jókedvre derít. Miután színpadon láttam a Rómeó és Júliát, többek között a fiatal Leonardo di Caprio miatt megnéztem a hatvanas évekbe átültetett, modernizált adaptációt. Szeretem a Makrancos hölgy „remake”-jét, a Tíz dolog, amit utálok bennedet is.

Így elsőben teljesen el voltam ragadtatva attól, hogy végre-valahára világirodalmat is veszünk. Shakespeare tél végén került terítékre, és megkaptuk harci feladatnak, hogy olvassuk el a Hamletet, természetesen az Arany János-féle fordításban. Nos, mint (titokban) romantikus lelkű leányzó, jobban örültem volna a Rómeó és Júliának, de alapvetően pozitív elvárásokkal vettem a kezembe a kötetet, annak ellenére, hogy a tanár úr megjegyezte, gyakorlatilag végig fogjuk szenvedni. Nos, ez a kijelentés nem volt teljesen alaptalan. A Hamlet nemegyszer próbára tette a türelmemet, egyes mondatokat többször is végig kellett olvasnom, és néha még ezután sem jöttem rá, pontosan miről is van szó. Eltévedtem ebben az angol ködben, az információk elég homályosan jutottak el hozzám… de végigcsináltam. És én azt mondom, hogy megérte. Nagyon jó érzés volt, mikor a sok számomra zavaros körmondat rengetegéből előbukkant valami érdekes, találó.

Ha lehántjuk a külső réteget – a régi nyelvezetet – akkor kiderül, hogy a mű mondanivalója még mindig aktuális, és hogy simán beillene egy modern drámának vagy pszichológiai thrillernek. Ajánlom viszont Nádasdy Ádám fordítását azoknak, akik világos, érthető és olvasmányosabb formában szeretnének megismerkedni a Hamlettel… (Ez szolgál a 2010-ben megjelent mangaváltozat alapjául is).

Néhány részt rettenetesen untam, másokat viszont kimondottan élveztem, Hamlet pedig különösen közel állt hozzám. Eléggé meghökkentő, hogy akkoriban milyen semmiségnek számított a gyilkosság, milyen könnyen túlléptek rajta az emberek – még Hamlet is, aki pedig abnormálisnak számított a maga értékrendjével. Viszont nagyon megérintettek a monológjai, azonosulni tudtam az érzéseivel – azzal a kétségbeeséssel, a világban és úgy általában az emberekben való csalódással. Hiába írja a tankönyv azt, hogy „nem a szereplő belső vívódása, hanem a két világrend ütközése a lényeg”, én mégis hiszem és vallom, hogy a Hamlet egy reneszánsz coming-of-age sztori, amelyben egy mindenre és mindenkire dühös, kiábrándult, önmagát kereső kamasz srác tragédiáját olvashatjuk. Mindenestre Mr. Shakespeare-től erre már nem kaphatunk választ…

No lám, milyen becstelen eszközzé akartok ti tenni engem. Játszani akartok rajtam; ismerni billentyűimet, kitépni rejtelmem szívét; hanglétrám minden hangját kitapogatni a legalsótól a legfelsőig; pedig e kis eszközben zene rejlik, felséges szózat, mégsem bírjátok szavát venni. A keservét! Azt hiszitek, könnyebb játszani rajtam, mint egy rossz sípon? Gondoljatok bármi hangszernek: rám tehetitek a nyerget, de nem bírtok játszani rajtam.”

Benyovszky Adél

A teljes cikk a Vasárnap 34. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„Az ember segítő kezet nyújt, és szinte leköpik” – mondta Matovič az MKP-ról

Fico vs Pellegrini

Túlélheti-e a Smer Fico és Pellegrini viszályát?

trianon rimaszombat

GALÉRIA: Rimaszombat is megemlékezett

Igor Matovič
Frissítve

Nem szüntetik meg idő előtt a veszélyhelyzetet

Thermalpark

Kedden nyit a dunaszerdahelyi Thermalpark

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót lefoglalt le a NAKA Udvardon

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót foglalt le a NAKA Udvardon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.