Vörös posztó-e a cékla?

Vannak zöldségek, melyek többféle színváltozatban is hozzáférhetőek. A cékla nem tartozik közéjük. Céklát csak egy színben kapni vagy találni. De melyik is ez a szín, érthetőbben feltéve a kérdést: milyen a cékla színe? Vannak, akik azt mondják, piros. Mások szerint lila. Egyesek ciklámennek ismerik.

Talán nem hazudunk, ha azt írjuk, a bolygón fellelhető céklák színe ebből a három színből áll össze. Hol a lilához van közelebb, hol a ciklámenhez. Mikor milyen kedve van (illetve annak, aki nézi). A színénél talán még fontosabb szempont, hogy a cékla egy végtelenül hasznos jószág, mely jóformán az év egészében rendelkezésünkre áll. Júniusban már lehet ritkítani az ágyást, az ujjnyi bébicéklák akár nyersen, akár párolva vagy sütve is falhatók, az októberi kiszedésig természetesen bármikor, a téli hónapokban nedves pincében raktározva akár márciusig is, a fennmaradó hónapokban pedig céklabefőtt formájában. Vagy megvehetjük a céklát a boltban. Nagycsoportos óvodás koromban mindig az ebéd végére hagytam a köménymagos céklát, mert az ízlett a legjobban. Akkor valamiért a végére hagytuk a jót, most meg az elején esszük meg. Megváltoztunk, hiába. Ellenben nemrég két ismerősöm is fennakadt céklafogyasztási szokásaim megkérdőjelezhetetlenségén. Egyikük egyáltalán nem fogyaszt céklát, és nem is tervezi – vele a céklás rizottó volt a téma. Másikuk időnként fogyaszt (ha elé teszik), de eddig csak savanyított formában ismerte – vele olívaolajon, sütőben sütött vékony céklakarikákat etettem. Hogy mi ebből a tanulság, nem tudom, de benne vagyunk a nagyböjtben, a cékla pedig egy nagyon jó böjti étel. És mint a nagyon jó böjti ételek többségére, a céklára is érvényes, hogy nem csak böjtben finom, ahogy azt a fentiekben alá is támasztottuk.

Érdekes egybeesés, hogy az e heti Vasárnap témája a szocializmus iránt érzett nosztalgia, valamint az abból fakadó világszemléleti tigrisbukfencek, melyeket társadalmunk egyes tagjai nem is rejtenek véka alá. És ahogy a cékla is sokaknak vörös posztó, a tájainkra hetven évvel ezelőtt hivatalosan begyűrűzött szocializmus és kommunizmus témája is megosztja a lakosságot. Ha továbblapoznak, megtudhatják, pontosan milyen gondolati sémák munkálnak bennünk a szocializmus kapcsán, és hogy a múlt rendszer okozta tapasztalataink utóélete milyen mértékben gyakorol hatást a jelenről, illetve a jövőről alkotott elképzeléseink alkotása közben. Ha még tovább lapoznak, megismerkedhetnek egy úriemberrel, aki a Zoboralja történeti és kulturális örökségét ápolja, utána pedig Káldi Nóra színésznő életére és szerepeire tekintünk vissza. Heti ügyeletes naplószerzőnk a dohányosok és nem dohányosok közti feszültségforrásokat feszegeti, a Világ rovat hasábjainak segítségével pedig Ázsiába kirándulhatunk. Ebben a cikkben egy szó sem esik a cékláról, viszont szolgál néhány hasznos információval arról, mire számítson a vándor Dubaj és Bangkok közt bandukolva, továbbá egy thaiföldi halleves fényképe felett is elmerenghetünk. Ne felejtsük el beleásni magunkat a receptes mellékletbe se, ott szintén a böjti ételek az egyik központi téma. Ha pedig már a halaknál tartunk, kipróbálhatjuk a póréhagymás-tőkehalas pite receptjét. Érdekes egybeesés, hogy egy ismerősöm, aki a múlt héten szintén halas pitét készített, arra hívta fel a figyelmemet, hogy nem passzol hozzá a kadarka (még a ménesi sem). Ha tehát nem akarunk hazardírozni, halas pitéhez leginkább valamely vulkanikus eredetű térszíni forma lejtőin termett fehérszőlő borát fogyasszuk, tizenkét–tizenöt Celsius-fokra hűtve. Éljen a nagyböjt!

Veres István

 

-----------------

 

Szomorú VASÁRNAP, viharos időbe’, először láttalak parafa cipőbe’.

Ismeretlen bodaki filozófus

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?