Archívum

Vigyázni a társunkra

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2020. január 15. 09:00

lgf

Nemzetközi és hazai kutatások eredményei szerint a gyermekkori bántalmazások nagy része eltitkolt marad. Ez azt is jelenti, hogy az áldozatok nem kapják meg a megfelelő segítséget, terápiát, és ennek hosszabb távú következményei lesznek: felnőttkori kötődési problémák, alacsony önértékelés, érzelmi nehézségek (bűntudat, szorongás, szégyen, düh, agresszió), depresszió, szenvedélybetegségek, étkezési zavarok, öngyilkossági kísérletek.

A bántalmazottak hite megrendül mindenben, amit biztonságosnak véltek: a családi kapcsolataikban, önmagukban. Mindez megnehezíti a pártalálást, hiszen sokszor magányosnak, elszigeteltnek érzik magukat, olyannak, akit nem lehet szeretni. Vagy az is gyakori, hogy felnőttként is a megszokott közeget keresik, így újra és újra bántalmazó viszonyban találják magukat.

Vajon lehetséges mindezek ellenére szeretetteljes párkapcsolatban élni? Ha olyan emberrel élünk kapcsolatban, aki gyermekkorában bántalmazás áldozata volt, nagyon fontos a mi szerető támogatásunk. Nem szabad félvállról venni a dolgot: akár azt mondani, hogy régen történt, akár hitetlenkedni, akár továbblépésre ösztönözni, mert ezzel csak növeljük az áldozatban a tehetetlenség, a kudarc érzését, az értéktelenség megélését. Nem a felejtés a megoldás, hanem a szembenézés: a titok feloldása, kimondása a legfontosabb. Alapvető a gyógyulás felé vezető úton. Abban kell segíteni, hogy olyan légkört teremtsünk, amelyben súlyos dolgokról is nyíltan lehet beszélni. Legyünk figyelmes és megértő hallgatóság: ne szakítsuk félbe kérdésekkel, ellenvetésekkel, ellenérvekkel. Ez a legtöbb, amit tehetünk, hiszen a valódi gyógyulás mindenképpen szakértő vezetésével valósulhat meg. Tudni kell, hogy a terápia eszköz, amelyet a szakemberek átadnak az áldozatnak, de a valódi munka, a felépülés mindig az egyén felelőssége. A javulás apránként következik be, és lesznek életszakaszok, amikor több, s lesznek, mikor kevesebb támogatásra lesz szüksége az áldozatnak. Mindig észben kell tartani, hogy a gyógyulás nem azt jelenti, hogy elfelejtjük, ami történt. Hanem azt, hogy az áldozat egyre kevesebbet foglalkozik a gyermekkorában történtekkel, így kisebb hatásuk lesz a jelenre.

Ez hatalmas önismereti munka, de megéri időt és energiát belefektetni, mert csak így lehet boldog, önfeledt párkapcsolatban élni. Harmonikus és szeretetteljes januárt kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Két hétig kötelező lesz a szájmaszk az iskolákban, nem javasolják a tömegrendezvények megtartását

https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.