Vállalkozó is ápolhat családtagot

<p>Magánvállalkozó vagyok, rendesen fizetem a szociális biztosításokat. Édesapámat térdműtét után hoztuk haza a kórházból. Tudni szeretném, hogy ha otthon maradok őt ápolni, van-e jogom valamiféle juttatásra. Valószínűleg nem lesz rokkant, de néhány hétig biztosan gondoskodásra szorul, mert még nem tud járni. Fizeti ezt nekem a biztosító?</p>

Jelige: Családtag ápolása

 

A családtag ápolása (OČR) esetén járó pótlékra természetesen azok a vállalkozók is jogosultak, akik rendesen befizették a betegbiztosítást, vagy az utóbbi öt évben legfeljebb 5 euró tartozásuk van a biztosítóval szemben. Az ápolási szándékot be kell jelentenie a körzeti orvosnál, aki az ápolási szabadság kezdetéről és végéről értesíti a szociális biztosítót.

Amint Peter Višvádertől, a szociális biztosító szóvivőjétől megtudtuk, a családtag ápolása gyermekre, házastársra, szülőkre és a házastárs szüleire értendő. A pótlékra való jogosultság az ápolás első napján kezdődik, és legfeljebb tíz nap lehet. Abban az időszakban, amíg beteg családtagját ápolja, a vállalkozó nem fizeti a szociális biztosítást. Ennek leállítása automatikusan történik, nem kell kérvényeznie. Viszont ha az ápolás több mint tíz napig szükséges, akkor a vállalkozó köteles nyolc napon belül megszakítani a szociális biztosítónál a nyilvántartását. A további időszakban nem fizet biztosítást, de ápolási járulékot sem kap. Az első tíz napra a járulék összege 11 euró. Az ápolási járulékra való jogosultság visszamenőleg három évig érvényes, vagyis később is lehet igényelni.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?