Újoncok

<p>Nagy költözködés van most a világban. Olyan dolgok jelennek meg egy átlag, melós ember életében, amikről eddig csak a tévében hallott, ha egyáltalán, de most, hogy látni is lehet ezeket, még inkább oka van egy kis vállrángatásra, kitartó fejrázásra.</p>

Mert az hagyján, hogy itt vannak, de hol voltak eddig? Ahonnét jöttek, ott miért nem maradhattak? Hogyan jöttek? Valami áru közt meglapulva egy óriás vasszörny gyomrában a fél világon át a nagy vízen keresztül? Átrepültek? Átúsztak? Ahonnét jöttek, ott is ugyanezt csinálják? Csoportba verődnek, sokasodnak. Kitől tanulták ezt? A régi helyükön is ennyien voltak? Maradt ott valaki egyáltalán? Ha ott sem csináltak semmit, hogyan bírták eddig? Ott nincs melegebb? Itt a hidegben miért jobb nekik?

És még annyi kérdésem volna, de fel sem tudom tenni őket, választ se várhatok, nincs az a nyelv, amelyen meg tudnánk egymást érteni.

Pedig ha van valami, ami közös bennem és bennük, hogy én is az a költözködős fajta vagyok. Nem bírok megmaradni egy helyben, nem mintha nem szeretnék, csak mindig történik valami, amiért elmozdulok. Tizenkét éve Csehországba, nyolc éve Angliába, közben haza-hazatévedtem néhány hónapra, és most Magyarország. Pedig aki olyan, és teheti, inkább lelép innen, nemhogy ide igyekezne. Megtehetném én is, miért ne, ha volna kedvem. Itt hagyni nem tudnám. Itt tetszik nekem a levegő. Arra gondoltam, ha rágyúrnék a lengyel nyelv tanulására, akkor tudnék visegrádinégyül. Olyan névvel, mint az enyém, le se tagadhatnám a szláv alapokat. Csak az egyik a dupla vét nem tudja leírni, a másiknak nehéz a céhá. Szóval nem is értem, illetve az van, hogy Angliát leszámítva nem is változtattam a lakóhelyemet, csak az átlagosnál nagyobb az életterem. Nem tudnám elképzelni, hogy örökre itt hagyjam. Eddig is mindig visszahúzott valami. Talán csak akkor hagynám itt egy időre, ha kitörne valami háború, de ilyen ne legyen, és ha véget érne, visszajönnék. Biztosan lenne mit csinálni. Egy migrációkutató barátomnak köszönhetően azt is tudom, hogy Costa Ricába kellene menni. Egy másik pedig megkérdezte, hogy mi a helyzet a szúnyogokkal, moszkitókkal, mondom, azok a Téglások partján is vannak, hamarabb hozzá tudnék szokni, mint mondjuk a háborúhoz. Ezek szerint a kíváncsiság és a háború jó mozgatóerő.

Még pár éve nálunk is kevesebben voltak. Eleinte csak néhány helyen bukkantak fel, random sarkokban, parkokban, addig simán elvoltunk a gondolattal, hogy ó, de aranyosak, majd biztos ideszoknak, tetszeni fog itt nekik, biztos a hideg elől menekülnek, de ha már a házba is bejöttek, nyugodtan maradjanak tavaszig.

És ezt a részt most csak azoknak írom, akik még nem figyelték meg, nem végeztek alapos kutatást a kinézetüket illetően, hogy közelről hiába mások, messziről mind ugyanolyan, egy kutya. Csak máshogy ugat.

Bár kétségtelenül aggasztó, hogy a hétpettyes katica életterét előbb-utóbb túl fogja nőni a betántorgott harlekin. Mondjuk, ha rajtam múlik, próbálhat bejutni az ablakon, nyomakodhatnak befelé, én fogom a porszívót, és annyi.

A büdös bogarakról pedig inkább nem nyilatkozom.

Amikre gyerekkoromból emlékszem, azok kis, zöld, büdös izék voltak, nekem mindig úgy tűnt, hogy olyan a szaga, mint az almalé íze, de ezeket a barnás-szürkés újoncokat, ahogy a bejárati ajtón másznak, kis csápjaikkal ízelegnek, szagtalanul tüntetem el egy papír törlőkendő lágy szorításában, átadva őket a végtelen toalett-mocsármezőknek.

Nem is értem, mire gondolnak a brit tudósok, amikor kijelentik, hogy természetes ellenség híján, errefelé ideális feltételeik vannak a szaporodásra.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?