Archívum

Tudjunk többet Trianonról!

Lehet-e kerekebb egy évforduló, mint a századik? Az ezredik talán, viszont az ezer évvel ezelőtt történt eseményekről aligha lehet pontos fogalmunk, még ha utánuk olvasunk is. Valamivel több mint ezer éve alakult meg a Magyar Királyság, és hogy milyen volt akkor az itt élő emberek élete, csak elképzelni tudjuk, vagy még azt sem. Száz éve ennek a Magyar Királyságnak a határait átrajzolták, az egész Kárpát-medencét magába foglaló, az Adriai-tengertől a Székelyföldig terjedő ország megszűnt addigi formájában létezni. Nem csak elképzelni tudjuk, milyen volt vagy lehetett ezt megélni, hanem sokan családtagjaink beszámolóiból is pontosíthattuk a képet, amelyet a történetírás számadatokban és politikai döntések formájában rendelkezésünkre bocsát.
Veres István

2020. március 26. 10:00

nagymagyarország

Száz éve új korszakban

Trianon az ezernéhányszáz éves magyar történelem egyik legnehezebben értelmezhető és feldolgozható epizódja, amely az azóta eltelt száz évben szinte folyamatosan aktuálpolitikai színezetben részesült, és fog is még részesülni előreláthatólag. Ez az egyik fő oka annak is, hogy értelmezése nem egyszerű, hiszen mindegyik kor, minden huszadik századi hatalmi garnitúra megfogalmazta a saját Trianon-értelmezését. Mi most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt a folyamatot egészében láthatjuk, az egyes korok értelmezéseit külön-külön és egymással való viszonyukban is megvizsgálhatjuk, közelebb kerülve a száz évvel ezelőtti események megértéséhez. Érzelmes vitákat folytatni arról, hogy egy sokmillió emberáldozatot követelő háború kirobbantói, valamint a háborút lezáró megtorlás alapú békerendszer megalkotói közül ki tekinthető nagyobb felelősnek vagy áldozatnak, száz év távlatából talán felesleges. Mindenkinek meglehet a saját igaza, és nyilván meg is van. A mi dolgunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközök és információk segítségével próbáljunk minél többet megérteni ezekből a folyamatokból, hiszen csak így van esélyünk elkerülni azokat a hibákat, amelyek száz éve elkerülhetetlennek bizonyultak.

Sok szempontból megvizsgáljuk

A Vasárnap az elkövetkező néhány hónap során folyamatosan közöl érdekes olvasmányokat a százéves Trianon-évforduló kapcsán. A jól ismert történelmi tényeket kevésbé ismert összefüggésekkel és a témát kutató szakemberek hozzászólásaival igyekszünk árnyalni.

Akinek a történelem túl száraz tudomány, az sem marad érdekes Trianon-olvasmány nélkül. A múltbeli traumák lélektani háttere és feldolgozása szintén helyet kap majd az évforduló kapcsán összeállított cikkek közt, ahogy utazási tippeket is adunk a témában: milyen tájakat vagy nevezetességeket érdemes felkeresni az ezeréves Magyarország egykori csodás helyszínei közül. De mindent azért nem árulunk el előre.

Keresse és ajándékozza a Vasárnapot továbbra is!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/13. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tallósi malom

Natúrpark lehetne a Csallóköz

Párkány

Lesz új játszótér, a régiek sorsa bizonytalan

Gál Tamás és Kiss Szilvia a bergmani kamaradráma egyik jelenetében (Fotó: Csavar Színház)

Keddtől ismét játszik a Jókai Színház

napsütés

Ilyen időnk lesz hétfőn

sylvester stallone

GALÉRIA: 3,35 millió dollárért megvehető Stallone nyaralója

Téma

Téma a VASÁRNAPBAN: Trianoni árvák vakvágányon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.