Archívum

Tőke

Vasárnap

2019. november 7. 09:45

kutya

Építjük a tőkés társadalmat, Tusványoson a miniszterelnök is kihangsúlyozta, akkor biztosan így van. Mégis, csoda érti az egészet, mifelénk ültették a tőkét, a fehéret meg a szürkebarátot, nem építették.

– Dőre vagy te, Jani, a politikához. Avítt módszer a tőke ültetése, eljárt felette az idő, kevés hasznot hozott. Profitra épül a mai világ, ától, izéig. Nézz körül a környéken, a legértékesebb termőföldek közepén falvak nőnek (iskola és óvoda nélkül, de boltok, azok vannak). Manapság fehér vagy fekete szőlő tőkéje helyett – errefelé így mondják, és nem kéknek – betonalapokat ültetnek a jó csallóközi földbe, és a vadonatúj úthálózatról nézve is sietős építésformája van az egésznek. Mindamellett minden közösség kitermeli a maga szürkebarátját, fehérgallérost vagy kékfrakkost. Ja, hogy a tőke, a bor? Lesz, lesz még szőlő, lágy kenyér – hozunk be. Behozzuk, mint sok egyebet, külföldről. Isszuk a másod- vagy harmadnyomást, akarom mondani, -osztályt. Pedig vitathatatlan, tőke áll a helyzet magaslatán.

– Mózsi bátyám, romlik a látásod. Kit vagy mit látsz itt a magaslaton? Mászik Ferkó barátunk tőkéje is odalent, a gyeppel fölvert kert végén hever. Annak idején, amikor a fával fűtött sparhertok még nem fenyegettek éghajlati katasztrófával, mert az még nem volt föltalálva, a boldogult nagyapja gyújtóst aprított rajta. Valódi rekvizitum az a tőke, emlékeztet azokra az időkre, amikor a tőkéhez még társult ez-az, mondjuk, nagyvonalúság mellett kifogástalan erkölcs jellemezte a tőkést, vagy egyszerűbben mondva, úri titulusra joggal alkalmast.

– Lehet benne valami, mert az öreg Mászik a harmadik fröccs után mindig megjegyezte: vagyonom nincs, de a becsületem, az csorbítatlan. Na, sokra is ment vele, akár Ráby Mátyás a Jókai-regényben. Napirendről lekerült a becsület, kert sarkába jutott a tőkéje.

Gazdag József, Jányok

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
összefogás mkp híd

Közös pártba egyesülne a Híd, az MKP és az Összefogás

sertéspestis

Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

Szőgyén és Kürt határában van Ciglédke

Mária jelenések nyomában és gyógyerejű forrásokból merítve

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 31-re nőtt az elhunytak száma Szlovákiában

koronavírus

Két idős beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe

kenyér

Az idei aratás után sem lesz olcsóbb a kenyér

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.