Archívum

Tavaszi munkák a házon kívül

Tavasszal nemcsak a kertet kell bevetni, -ültetni, hanem a ház külsejét és környékét, a lépcsőket, járdákat, teraszt is fel kell frissíteni, kitisztítani a csatornákat, lesöpörni a falakat, erős vízsugárral lemosni a térköveket, mohátlanítani a járólapokat stb.
Vasárnap

2019. április 12. 09:15

sd

Ahogy az időjárás javul, s a napok egyre melegebbek lesznek, mi is egyre több időt töltünk a szabadban: üldögélünk a teraszon, a kerti padon vagy a lugasban. Villámprojektünk segít a nyárra való felkészülésben.

1. Ereszcsatorna, lefolyók és folyókák

A záporok, kiadós esők időszakában rövid idő alatt tetemes mennyiségű csapadék hull le, s az eldugult ereszcsatornák és folyókák megakadályozzák a víz akadálytalan elfolyását. A feladat elvégzéséhez szükségünk lesz létrára, munkáskesztyűre, valamint jó pár szemeteszsákra, amelyekbe összegyűjthetjük a hideg hónapok alatt felgyülemlett és összetapadt faleveleket, darabos törmeléket, egyéb szemetet. A művelet vége felé az apró darabos hulladék eltávolításához locsolótömlőt is használhatunk.

Az ereszcsatorna kitakarításakor ellenőrizzük, nincs-e rajta sérülés, nem lyukadt-e ki valahol. Ha csöpög, javítsuk ki a hibát speciális javítószalaggal, odaszegecselt, sziloplaszttal megerősített lemezdarabbal. Ha a sérülés kiterjedt, az egész csatornadarab cseréjére szükség lehet. Vessünk egy pillantást a tetőcserepekre is: ha valamelyik sérült, tegyünk fel újat helyette, esetleg hívjunk hozzá szakembert.

2. A házfal és melléke

Gyűjtsük össze a ház környékén a lehullott faleveleket és letöredezett ágakat. Az arra alkalmas falfelületeket és a ház körüli járdát magasnyomású mosóval tisztítsuk le. Hagyjuk, hogy a tisztítószer pár percig hasson, majd mossuk le a felületet. Lassú mozdulatokkal haladjunk, egyszerre csak egy kisebb területre összpontosítsunk. Tartsuk szem előtt, hogy a magasnyomású mosók károsíthatnak bizonyos típusú burkolatokat és téglát, ezért a legalacsonyabb álláson kezdjük a munkát, majd lassan növeljük a nyomást.

4. Terasz, belső udvar

Ellenőrizzük teraszunk állapotát. Ha a fából készült korlát vagy fa padlólap sérült, javítsuk ki. A teraszburkolatot seprűvel, locsolócsővel takarítsuk le. Ha egy ideje már elhanyagoltuk a felületkezelést, most bepótolhatjuk az elmaradást. Megfelelő tisztítás, alapozás után ecsettel hordjunk fel két réteg felületkezelő olajat. Ezzel megelőzzük a fa nedvességfelvételét és berepedezését.

5 A térkő karbantartása és ápolása

Normális körülmények között a térkövek nem igényelnek karbantartást, leszámítva a söprűvel és vizes tömlővel való rendszeres tisztítást. Vannak azonban rendhagyó esetek, pl. amikor olaj- vagy zsírszennyezés kerül a felületükre, vagy a folyamatosan nedvességgel érintkező burkolaton elterjednek a moha- és algatelepek.

* Agresszív szennyeződés: Ha a burkolat ilyennek van kitéve, vagy folyamatosan víz éri, ajánlott a térkövek impregnálószerrel (Aqua-stop, AKEMI, Fila stb., a térkő anyaga szerint) való kezelése. Így megakadályozzuk, hogy a térkő algásodjon, elszíneződjön, felületén sókivirágzás jelenjen meg. Ezek a készítmények speciális összetételükkel elősegítik, hogy a térkő színe hosszú idő után is változatlan maradjon, mert a károsító UV-sugarak ellen is védenek.

* Mészkivirágzás: Általában magától eltűnik a használattal járó mechanikai koptatás és az esővíz hatására, ha nem, akkor háztartási sósavval jó eredményt lehet elérni – nagyon fontos, hogy legalább háromszorosára kell hígítani desztillált vízzel, és permetezni kell a felületre, nem ráönteni.

* Moha- és algaeltávolító: Az elalgásodott, bemohásodott felületek kezelésére, a telepek kialakulásának megelőzésére a szaküzletek különböző vegyszereket kínálnak (Algenon – likvidácia rias a plesní na stenách, HG – odstraňovač zelených povlakov a machov, Machožrút), melyek tetőre, üvegház falára, verandára, kőlapokra, járdákra, térkövekre, sírkövekre stb. is használhatók.

* Füst- és koromeltávolító szerek: Kaphatók kandallóüveg, kerti sütő tisztítására alkalmas, olajfolt-eltávolító (savmentes), zsíreltávolító szerek is (Fermit, Grilpur stb.) Minden esetben szivaccsal kell felhordani őket, pár percig hagyjuk hatni, majd kefével súroljuk át a felületet. Nem szabad hagyni, hogy a vegyszer rászáradjon a tisztított felületre. Az eljárás után bő vízzel mossuk le.

F. É., lacneprostriedky, kajo

Az autó is ragyogjon!

Miután autónk végigszenvedte a telet, itt az ideje a teljes nagytakarításának, az esetleges hibák megállapításának és orvoslásának. A tavaszi karbantartás különösen fontos!

1. Az első tennivaló a gépkocsi alapos megtisztítása – ezt végezhetjük saját kezűleg vagy autómosóban. Fontos az alapos előmosás, amelyet kefék és rongyok nélkül csak vízzel végzünk, nehogy a télen felkerült szennyeződésekkel összekarcoljuk a fényezést. Miután így eltávolítottuk a karcolást okozó szennyeződéseket, kefével vagy ruhával gondosan mossuk meg a kocsit.

2. Utána átvizsgálhatjuk a fényezés, a karosszéria esetleges téli sérüléseit. Ezeket a lehető leghamarabb ki kell javíttatni, mert később jóval többe fog kerülni a javítás.

3. Ha a téli időszakban sóval kezelt havas útszakaszokon is jártunk, az alváz mosatását se hagyjuk ki.

4. Ha motormosást is szeretnénk, azt mindenképpen bízzuk szakemberre a kellemetlen beázások elkerülése végett.

5. Takarítsuk ki alaposan az utasteret és csomagtartót, hiszen a tél ezeket a részeket is megviselte.

6. Ajánlatos ellenőrizni a motortérben található különböző folyadékok szintjét: nézzük meg a fékfolyadék, hűtővíz és motorolaj mennyiségét, valamint cseréljük le a téli ablakmosó folyadékot nyárira.

7. Ha kátyús útszakaszokon jártunk, amelyek keményen igénybe vették a futóműveket, ajánlatos szakszerűen ellenőriztetni őket, ugyanis ha elállítódtak, az erősen koptatja a fontosabb alkatrészeket és a gumikat.

8. Ilyenkor a fékek megvizsgálását sem szabad kihagyni.

9. Érdemes végignézni a motortérben található műanyag és gumicsöveket, ugyanis a fagyos időszak elősegítheti a repedezésüket, töredezésüket. Ha ilyen hibát észlelünk, azonnal cseréljük, cseréltessük le a csövet. A még jó minőségűeket megfelelő ápolóanyaggal kezeljük.

10. Amint a hőmérő higanyszála tartósan 7 Celsius-fok fölé emelkedik, a nyári gumik is felrakhatók.

–autósbiblia–

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sólymos László

Sólymos: a „restartot“ végig kell vinni az egész párton

rakéta
Frissítve

Itt nézheted élőben a SpaceX történelmi kilövését

ravasz bukovszky rigó

Ravasz: erős üzenetet kell küldenünk

Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja

bomba

VIDEÓ: Második világháborús bombát találtak Éberhardon

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.