Takarítási útmutató nemcsak kezdőknek

Vasárnap

A takarítás olyasvalami, aminek sosem lehet a végére érni, sőt valójában már mielőtt befejeznénk, újra lehetne kezdeni…

Ezért is esik jól, ha a családon belül a gazdasszonynak segítői akadnak – nemcsak így Bálint-nap tájékán, hanem naponta, hetente ki kell venni részüket a rend megtartásából. Ráadásul a tinédzserek, kamaszok felnőtté válása szempontjából is hasznos, ha beletanulnak a házimunkákba.

1 Kitűzünk egy időpontot, amikor nem foglalkozunk mással, mint a módszeres, pontról pontra haladó takarítással. Nem jó ezt a munkát állandóan elodázni, mivel így csak növekszik a tennivalók száma, a takarítási kedvünk pedig egyre csökken.

2 Másik fontos szabály, hogy igyekezzünk folyamatosan tisztán tartani a lakást, mindennap elrakodni, elmosogatni; ne várjuk meg, míg felgyülemlik a szemétkupac vagy a mosatlan edény. A család minden tagjának rá kell szoknia erre a rendszerességre.

3 Az eredményes takarítást mindig a szerteszét heverő holmi rendszerezésével kezdjük.

4 Ha elrakodtunk, az ablakkal folytassuk! A leggondosabb takarítás is látszat nélküli marad, ha az ablakok foltosak, nem jut át rajtuk rendesen a fény.

5 Következik a portörlés; a legjobb, ha szappanos vízbe mártott és jól kicsavart ronggyal végezzük, de használhatunk bútorápoló szert is – a végeredmény mindenképp szemet gyönyörködtető lesz, és a szappan kellemes, vegyszermentes illatot ad. Aztán a felületeket száraz ronggyal töröljük át a foltok ellen – ez a későbbi porosodást is lassítja!

6 A padlót praktikusabb porszívózni, még akkor is, ha nem szőnyeget használunk, a söprögetés ugyanis felkavarja a port. Ráadásul a sarkokban, a járólap fugáiban mindig megbújik valamennyi por, amelytől porszívóval könnyű megszabadulni. Szőnyeghez használjunk takarítógépet. Ez a vízzel a szőnyeg alsó szálaiba szorult porszemeket, hajszálakat is fellazítja.

7 A takarítást felmosással fejezzük be. Lehetőleg szerezzünk be jó minőségű mikroszálas felmosót, amely a hagyományosaknál jobban eltávolítja a padló apró repedéseibe szorult szennyeződéseket. Felmosás után a a parkettát vagy a járólapot ápolószerrel is átkenhetjük.

Galéria

Parkettacsiszolás helyett

A parketta és más faburkolatok a rendszeres használattól akkor is megkopnak, ha kifejezetten ügyelünk arra, hogy ne érje őket sérülés. A szakember általi parkettacsiszolás segíthet visszaadni a burkolat eredeti fényét, de jelentős anyagi ráfordítást igényel. Van azonban egy olyan szer, amelynek hozzávalói csupán néhány euróba kerülnek.

Hozzávalók: 5 dl meleg víz, 4 evőkanál háztartási vagy almaecet, 2 evőkanál olívaolaj.

Az olívaolaj, ecet és víz keverékét öntsük palackba, s alaposan rázzuk fel. Puha ronggyal vigyük fel a parketta egész felületére, aztán hagyjuk hatni tíz percig, hogy az oldat beivódhasson a fába. Amikor letelt a tíz perc, száraz, de szintén puha ruhával alaposan polírozzuk át a padlót.

Mosási kisokos nemcsak férfiaknak

Ha házimunkáról van szó, azt szinte mindenki a nőkkel hozza kapcsolatba. Az igazság viszont az, hogy a háztartáson belüli munkamegosztás folyamatosan változik, és egyre több férfi veszi ki részét a takarításból, rendrakásból, főzésből, mosogatásból, s a mosógépet is megtanulja használni. Hogy ez utóbbi könnyebben menjen, összegyűjtöttük a mosásra vonatkozó alapvető tudnivalókat.

A szennyes szétválogatása

A színes ruhák engedhetik a színüket, ezért külön kell válogatni őket a fehérektől. A ruhákat három csoportba válogatjuk: fehérek, világos színűek és sötétek.

Ezenkívül külön szokás mosni:

  • a lakástextileket és törülközőket
  • a babaruhákat
  • a kényes gyapjú- és selyemruhákat
Okos tipp!

Érdemes eleve szétválogatva tárolni a szennyest, legjobb, ha fiókos tárolórendszert használunk erre a célra. Aki nem akar ruhaválogatással foglalkozni, mosáskor használhat színfogó kendőt; ez elvileg megakadályozza, hogy a sötétebb ruhákból kioldódott festék megfogja a világosakat.

Mosószer, öblítő és egyéb adalékok

Rakjuk a szennyest a gépbe – ne tömjük tele dobot, mert akkor nem lesz olyan hatékony a mosás.

Többféle mosószer kapható: mosópor, folyékony mosószer, gélkapszula.

Mindegyik fajtából van többféle típus: sensitiv (érzékeny bőrre), fehér ruhákhoz, színes ruhákhoz, fehér és színes ruhákhoz. Egyes gyártóktól fekete ruhákhoz külön mosószer kapható. Az egyszerűség kedvéért érdemes azt a fajtát választani, amely fehér és színes ruhákhoz egyaránt használható.

A szükséges mosószermennyiségeket a gyártók a csomagoláson jelölik, a vízkeménységtől és a ruhák szennyezettségétől függően.

Mosóporból és folyékony mosószerből lehet valamivel kevesebbet használni, mint a gyártói ajánlás. Gélkapszulából mosásonként 1-et kell tenni a gépbe.

Használjunk mosódiót!

Környezetvédőknek, allergiásoknak kifejezetten jó választás a mosódió – tőlünk nyugatra már évek óta óriási népszerűségnek örvend. A többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és irritáló anyagokat. A mosódió a szappanfák családjába tartozó Sapindus mucorossi kimagozott termése. Szaponint tartalmaz, amely meleg vízzel érintkezve habzani kezd, s mosóereje a szappanéhoz hasonló.

Öblítő: A különféle illatok mellett a gyártók sensitiv (érzékeny bőrre való) változatot is kínálnak. A flakonon feltüntetik, mekkora mennyiséget érdemes a gépbe tenni. A környezetbarátok illatosító helyett egy kevés ecetet önthetnek a gépbe.

Vízlágyító: Kisebb-nagyobb mértékben mindenhol kemény a víz, ezért vízlágyítót is érdemes hozzáadni minden mosáskor.

Folttisztító: Ha a ruhák foltosak, folttisztítót is tehetünk a gépbe, szintén a mosószeres rekeszbe.

  • A mosószert a mosószer-adagoló II jelű rekeszébe öntsük. Ide kerül a vízlágyító és a fehérítő/folttisztító szer is.
  • Az adagolóban az öblítőt abba a rekeszbe kell tenni, amelyen egy kis virágfejre hasonlító jel van.

A program kiválasztása

Többféle program és hőfok közül lehet választani. A programokat ábrák vagy szövegek jelölik, a használati utasításokban megtaláljuk, amit tudni kell róluk. Amíg nem ismerjük a jelöléseket, inkább lapozzuk fel a füzetet minden mosás előtt (az interneten is megvan szinte minden modell leírása).

A gépek kezelőfelülete nem egyforma, de mindegyiken van műszálas/vegyes, pamut, kímélő/gyapjú mosási mód és gyors/öko/rövid program valamilyen néven, s a mosási hőmérsékletek is megválaszthatók (30, 40, 60, 95 fok).

  • Rövid, 30 –40 fokos programon mossuk a napi használattól alig piszkos és a közepes mennyiségű ruhát. Közepes mennyiségnek számít, ha a dob félig vagy legfeljebb ⅔-áig van.
  • Ha a dob tele van, vagy a ruhák nagyon piszkosak, a normál programot kell választani, a gép műszálas/vegyes beállítással 40 fokon szépen kimossa a ruhákat.

 

Sok gépen a centrifugázást is lehet állítani. Vannak olyan anyagok, amelyeket tönkretesz a magas fordulatszám. 600-800 fordulat is elég ahhoz, hogy a ruhákból ne csöpögjön a víz, ráadásul kevésbé lesznek gyűröttek.

Teregetés

Mosás után minél hamarabb teregessünk ki. Nem kell összes ruhát egyszerre kivenni a gépből – darabonként, egy kicsit kihuzigálva, kisimítva teregessünk ki őket, így sokkal könnyebb lesz a vasalásuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?