Archívum

Szímőre került az Európai Becsületzászló

Tevékeny hétköznapok és a történelmi hagyományokra épülő ünnepnapok jellemzik a Vág menti község mindennapjait
Száz Ildikó

2019. szeptember 25. 09:00

fa
- A szerző felvételei

Rangos elismerést vett át Bób János, Szímő polgármestere Joe O’Reilly szenátortól, az Európa Tanács alelnökétől az idei fröccsnapokon. Az Európai Becsületzászló már néhány hete a községháza egyik ékessége, a polgármesteri irodát díszíti. Az érsekújvári járásbeli, Vág menti községben minden alkalommal újabb örömhírrel fogadnak, elismerésekből, díjakból bőven kijut az aktív önkormányzatnak és a helyi szervezeteknek.

Óriásfröccs és díjátadó

„Jelentős nap ez Szímő történtében, mert kiemelkedő kitüntetésről van szó. Az Európai Becsületzászlót azok az európai települések vehetik át, amelyek nagymértékben hozzájárultak az európai eszme fejlesztéséhez, s ahol sikeresen, számos területen szorosan együttműködnek a partnertelepülésekkel” – hangsúlyozta Joe O’Reilly a becsületzászló átadásakor. A község első embere köszönetet mondott az önkormányzatnak, a községi hivatal valamennyi dolgozójának, mert csak lelkes csapattal lehet ilyen eredményeket elérni. „Motivációnak érzem ezt a nem mindennapi elismerést arra, hogy az Európai Plakettet is megpályázzuk. Szímő valamennyi lakosának köszönettel tartozom mindazért, amit a falujukért tesznek” – mondta a polgármester. Elődje Morvai István volt, aki 1990-től 1998-ig állt a község élén. Bób János tehát két évtizede vezeti a községet. Azóta ez már nem az első siker: 2017-ben az Év Faluja versenyben húsz riválissal szemben Szímő vezetősége a második díjat vehette át Solymos László környezetvédelmi minisztertől. Akkor azért jutalmazták a községet, mert példaértékű eredményt ért el a gazdálkodás, falufejlesztés, valamint táj- és környezetvédelem terén, kiemelték továbbá a helyi források észszerű kihasználását, a vidéki közösségre, a partnerségekre, valamint a szellemi és tárgyi örökség megőrzésére fordított figyelmet. Jelentős szempontnak számított valamennyi díj odaítélésekor, hogy ápolják Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus, feltaláló hagyatékát. A Jedlik-házban berendezett emlékszobában megtalálható a dinamó, a forgony, az elektromos kocsi makettje is. Az idei fröccsnapokon a szikvíz feltalálójának tiszteletére 219 literes óriásfröccsöt kevertek be. Az ország legnagyobb fröccsével emlékeztek a tudós születésének 219. évfordulójára. Ezek után senki sem csodálkozhat azon, hogy Jedlik emlékét egy szódásszifon alakú kút is őrzi a faluban.

Károlyi-ház és a szikvíz

A Károlyi-házat 2015-ben adtát át. A Károlyi gróf támogatásával 1893-ban épített egykori katolikus iskola épülete Istenes József érsekújvári tervezőmérnök tervei alapján újult meg. Konferencia- és kiállítótermet létesítettek benne, vendégszobákat rendeztek be, s idén májusban megnyílt a Kis Technikai Múzeum, amelynek nagy sikere van. „Vásároltam több régi eszközt, néhányat ajándékba kaptam, és akár egy út mellett heverő, kidobott, sorsára hagyott darabot sem szégyelltem felvenni s magammal vinni. Hetvenhét műszaki tárgyat mutatok be a szímői állandó kiállításon, amelyet előzetes egyeztetést követően bárki megtekinthet” – tájékoztatott a somorjai Kohus Péter, a műszaki berendezések adományozója. Más csodákat is rejt a Károlyi-ház. Varga Lajosnak, a Szikvízgyártók Lovagrendje nagymesterének jelenlétében megnyitották a helyi szikvízüzemet, és a kis műhely mellett ma már üzlet működik, ahol Jedlik-féle szikvíz kapható. Ez a helyiek kedvence, de Érsekújvárból és Kamocsáról is jönnek vásárlók.

Sokan kedvelik a Vág-partot

Idegenforgalmi szempontból értékes kincsestár Szímő. Először a Vág homokkal borított partját kedvelték meg a látogatók, ma pedig már a Litomericzky Nándor Jedlik-díjas építész tervei alapján átépített egykori művelődési házat is megcsodálhatják. A Jedlik-ház előtti mutatós főteret Szent Márton bronzszobra, Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész alkotása díszíti. Négy évvel ezelőtt átadták a község felújított központját, az európai uniós támogatásból, mintegy egymillió euró értékben korszerűsített járdákat és autóbusz-megállókat. A Hagyományok és kultúrák találkozása a múltban és jelenben című projektumba – amelyből megszépült a Károlyi-ház – a szomszédos Kamocsát, Andódot és Gútát is bevonták. Andódon Czuczor Gergely költő emlékszobáját újították fel, Kamocsán megnyitották Lukács Pál költő emlékszobáját. A partner ebben a magyarországi Mosonszolnok, vele egy tavasszal beadott, újabb határon átnyúló program keretében közös rendezvényeket terveznek, befejeznék a mesterségek udvarát, kialakítanák a tájházat, Mosonszolnokon pedig rendbe hoznák a horgásztavat.

Galéria
fa-1
fa-2
fa-3

Van még hely az ipari parkban

A helyi ipari parkba, ahol jelenleg a Tectum novum cég működik, várják az újabb befektetőket a még rendelkezésükre álló héthektárnyi területre. A közelben telepedett le a KG Invest cég, amely helyieket és környékbelieket is foglalkoztat.

A községben alig négy-öt százalékos a munkanélküliség; manapság már egyre több roma családból is ingáznak az egyik galántai gyárba. Az ide tartozó Gúg lakóparkjának tervei 2009 óta készen állnak. Bób János elmondta: új tanulmányt dolgoztattak ki a régóta tervezett lakópark kapcsán, többféle lehetőséget latolgatnak, és beruházókat keresnek. A faluban a csatornahálózat mintegy hatvan százalékban épült meg, további hat utcában szeretnék folytatni a munkálatokat. A napokban adták be az európai uniós pályázatot négy utca talajburkolatának és vízelvezető rendszerének a felújítására.

Zajlik az élet Szímőn

A faluban két iskola működik: a Jedlik Ányos Alapiskolát 102 magyar tanuló látogatja, a szlovákba 60-an járnak, a magyar és a szlovák nevelési nyelvű óvodába pedig egyaránt 22-en. Tavaly sikerült felújítani az óvodát és korszerűsíteni a konyháját a Baross Alapítvány jóvoltából.

A legutóbbi népszámláláskor az itt élők mintegy 70 százaléka vallotta magát magyarnak, és 20 százaléka szlováknak, a roma lakosok hivatalos aránya 10 százalék. A fröccsnapok alkalmából roma fesztivált is tartottak, a szervezésbe besegített a Roma Spirit polgári társulás, így gazdag kulturális programnak örülhettek a látogatók. A közelmúltban volt a hagyományos Vág menti találkozó. Megünnepelték a harmincöt éve sikeresen működő Rozmaring éneklőcsoport jubileumát. Kantár Éva a vezetője, s egyúttal a Rozmaring-ág citerazenekaré is. A Vágszímői Búzavirág hagyományőrző csoport, amelyet Priskin Magdolna vezet, pedig most volt tízéves. Októberben a községben tartják a nyugdíjasok járási szervezetének találkozóját, amelyen fellépnek az Érsekújvári járás nyugdíjasszervezeteinek énekcsoportjai. Komoly hagyományokra visszatekintő önkéntes tűzoltó-egyesület is működik Szímőn, a szervezet elnöke Briška Péter. Kutrucz Viktor tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, hogy a 133 éves szervezetnek 135 tagja van. A község állami támogatásból újította fel a szertárukat, és év elején új árvízvédelmi kocsit kaptak. Egy felnőtt- és két ifjúsági csapattal képviselik a települést a versenyeken, és nemegyszer vettek már részt éles bevetéseken. Tavaly felújították a helyi sportpályát. Két ifjúsági és egy felnőttcsapat küzd a járási és a kerületi futballbajnokságban, s két asztalitenisz-csapata is van a községnek.

Újabb fákat ültetnek

Felújításra szorulna a községháza több mint száz éves épülete. Bób János szerint az egyik lehetőség, hogy a meglévő épületet renoválnák, a másik, hogy a volt Jednota-kocsma épületét korszerűsítenék, amire Litomericzky Nándor már készített egy tanulmánytervet, esetleg a Károlyi-ház melletti boltot építenék át. Üresen áll még az egykori szlovák óvoda, ez is számításba jöhet. Megtudtuk továbbá, hogy Kamocsa és Szímő között elkészült a 15 méter mélyre nyúló, 30 centiméter széles betonfal, amely megvédi a környéket a belvizektől. Szímő a környezetvédelmi ügynökség által indított Falumegújító program támogatásából idén is fákat ültethet. A sikeres pályázatnak köszönhetően tavaly negyven mezei juhar került földbe, idén további hetvenhat fával szépül a község.

Sem rendezvényekből, sem faluszépítési és -fejlesztési tervekből nincs hiány Jedlik szülőhelyén. Látogatásunkkor ismét tanúi voltunk annak, hogy Szímő lakosai töretlen kedvvel, odaadással dolgoznak a dinamikus fejlődésért, és hagyományaikról, a jeles történelmi eseményekről sem feledkeznek meg.

A szerző az Új Szó munkatársa

A teljes cikk a Vasárnap 39. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.