Archívum

Szex tizenévesen?

A szlovákiai fiatalok közt már egyáltalán nem ritkaság, ha valaki a tizenhatodik életévét sem tölti be, amikor szexuális életet kezd élni. Bár a gyerek fizikailag lehet erre alkalmas, de szellemileg éretlen, érzelmileg pedig felkészületlen, és mint a felmérésekből kiderült, tájékozatlan.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 14. 02:00

A korai szex mögött mindig kisebbségi érzés és szeretethiány keresendő, magyarán csak pótlék a figyelem és megbecsülés helyett, amit a a szüleitől kellett volna megkapnia.

 

A családban valami hiányzik

Minél korábban kezdi valaki a szexuális életet, annál valószínűbb, hogy valami nincs rendben a családjában, állítják azok a szakemberek, akik kidolgozták a Szlovákia lakosainak egészségi állapotáról szóló 2014-es jelentésnek az iskoláskorú gyermekek szexuális viselkedését taglaló fejezetét. Az anyag szerint a nemiség iránti érdeklődést a temperamentum, valamint a biológiai és szellemi érettség is befolyásolja. Vagyis lehet, hogy valaki tizenhat évesen már felkészült a nemi életre, de a közép-európai konzervatív-keresztény kultúrkörben ez inkább kivétel, mint szabály. Bennünket ugyanis arra nevelnek, hogy a felnőttkor betöltését követően, az iskolák befejeztével és a biztos egzisztencia megteremtése után lehet családot alapítani, és nemrég ez még egyenlő volt a nemi élet kezdetével is. Legalábbis hivatalosan, mert ötven, száz évvel ezelőtt sem vonult mindenki szűzen az oltár elé, még ha néha ezt el is játszotta. „A társadalom csak abban az esetben tolerálta a korai szexuális életet, ha az együtt járt a házassággal. Azon senki nem botránkozott meg, ha a tizenhat éves lány férjhez ment, de hogy a fiatalság csak úgy összefeküdjön, az jobb körökben elképzelhetetlen volt” – mondja Gabriel Bianchi, a Szlovák Tudományos Akadémia szociális kommunikációt kutató intézetének igazgatója.

Kutatásai szerint az életkor, amikor a fiatalok elkezdik a szexuális életet, a rendszerváltás óta nem változik lényegesen. „Akkor jött egyfajta felszabadultság, egyesek szerint szabadosság, elérhetővé váltak a fogamzásgátlók és az esemény utáni tabletták, a médiában állandó témává lett a szex, és természetes életfelfogássá vált a carpe diem, a pillanat élvezete. Amivel nincs semmi gond, ha a lehetséges következmények tudatosításával és a felelősség vállalásával jár. A szexuális életet tizenöt-tizenhat éves korukban kezdő fiatalok azonban szerinte inkább csak az élvezetet, a valakihez való tartozás érzését keresik, és nem mérik fel, hogy tulajdonképpen csak a saját kisebbrendűségi érzéseiket szeretnék kompenzálni.

 

Hány ház, annyi…

A nagyon korai kezdés Bianchi szerint épp a tájékozatlanság miatt jár gyakran nemi betegségekkel, érzelmi kiégéssel, korai terhességgel, későbbi sűrű partnercserékkel. „Nagyon sok fiatal azért menekül az éretlen szexuális kapcsolatba, mert otthon semmibe veszik, vagy ellenkezőleg, túlságosan is szigorúan ellenőrzik. A lényeg mindig az érzelmi sérelmek és hiányosságok kompenzációja” – magyarázza a szakember. Természetesen, itt is vannak kivételek. Koraérett, temperamentumos egyének, olyan családokból és etnikumokból származó fiatalok, ahol a korai kezdés elfogadott, vagy az idősebb partnerhez igazodó, annak hatása alatt korábban érő fiatalok.

 

Anya szerez tablettát

De az esetek többségében a túl korán kezdett szexuális élet mögött rendezetlen családi viszonyok, nemtörődöm, vagy túl engedékeny szülők, súlyos traumák keresendők. „Ma az a generáció nő fel, amelynek a szüleit ugyan még szigorúan nevelték, de közvetlenül a rendszerváltás után hirtelen és felkészületlenül szembesültek a szabadossággal. Nem csoda, hogy a saját gyermekeit sem tudja felkészíteni és felvértezni azzal az érzelmi, értelmi többlettel, ami a felelős szexuális élethez szükséges” – véli Gabriel Bianchi.

Így aztán nem ritka, hogy a szülők nem is tudják, kivel és hol töltik az éjszakát a gyermekeik, vagy éppenséggel afelett is szemet hunynak, hogy alig tizenöt évesen hazaviszik a partnereiket. Szélsőséges, de nem ritka eset, hogy már csak azon ütköznek meg, hogy a falon áthallatszik, mit művelnek az ágyban a fiatalok, az anya legnagyobb gondja pedig az, hogy esemény utáni tablettát szerezzen a lányának, mert úgymond, nincs mit tenni, ilyen a világ. Hát nem ilyen, pontosabban, családja válogatja, hogy milyen. Azok a gyerekek, akiket szeretettel, figyelemmel halmoznak el a szüleik, kamaszkorukban is igényesek az érzelmeket illetően, és nem engednek minden kísértésnek, mert nincs is szükségük arra, hogy a szexben keressenek vigaszt.

 

Elveszett intimitás

Ha otthon azt látták, abban a szellemben nőttek fel, hogy a szex csak szerelem következménye lehet, akkor bármilyen társaságba kerülnek, nem történhet nagyobb baj velük. „A kérdés az, hány családban működik ez valóban így” – jegyzi meg Dušan Kešický szexuálpszichológus. A felmérések szerint egyre kevesebben. A gyerekek egyre nagyobb része széthullott családokban nő fel, vagy a szüleiknek sem egymásra, sem rájuk nincs idejük. A szexuális felvilágosítás a legtöbb családban ma is tabu, viszont a médiában és az interneten a szexualitás minden megjelenési formája korlátlanul elérhető. „Mára teljesen elveszett a szexualitás intimitása, bensőségessége. A fiatalok olyan ingereknek vannak kitéve, hogy ha nem elég megalapozott az érzelmi intelligenciájuk, hamar kísértésbe esnek. Először könnyen elérhető örömforrás, később már csak kellemes fizikai tevékenység lesz számukra a szex. „A túl korai szexuális élet gyakran okozza azt, hogy később, felnőttkorban sem tudnak tartós kapcsolatot kialakítani” – figyelmeztet a szakember. Kešický szerint ez azt eredményezi, hogy a fiatalok kiégnek, nem képesek megbecsülni a partnerüket, hiszen magukat sem becsülik, mindig valami jobbra, másra vágynak. Az érzelmi elmélyülés helyett állandóan keresni fognak valamit, ami elérhetetlen lesz számukra, mert ha valahol, hát a szexuális életben biztosan nem lehet lépcsőfokokat átugrani. Pedig aki ezt teszi, az csak annyit ér el vele, hogy ráun, mielőtt igazán megismerné.

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.