Szemet, szívet gyönyörködtető

<p>Gyermekkorom óta rajongok a babákért, amikor csak alkalmam adódik, megtekintek egy-egy babamúzeumot, mint például Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum vagy Mátrafüreden a palóc babák gyűjteménye.</p>

Kedves régi ismerősömnek, Szobiné Kerekes Eszternek december elején váltottam be ígéretemet, és végre ellátogattunk a búcsi Népviseletes Babák Házába, mely a Kerekes család 2010-ben felújított ősi portáján található. A tájainkra jellemző gangos parasztház 51 szlovákiai magyar népviseletbe öltöztetett babacsaládnak (nagyszülők, szülők és gyermekek) ad otthont. Megálmodója, alapítója és elnöke Szobiné Kerekes Eszter hajdani óvodaigazgató, aki mindig is arra törekedett, hogy a helyi értékeket átörökítse a felnövekvő nemzedéknek. A múzeumot a Kultúráért és Turizmusért Társulás civil szervezet működteti.

A szőlő befutotta gang falát Szlovákia térképe díszíti, rajta bejelölve azok a települések, amelyek népviseletei megtalálhatók a kiállítótermek vitrinjeiben. A bejárattal szemközt a falu névadója, a Tas-Kál nemzetségből származó bátor harcos, Bulcsú vezér lovon. Bulcsú a bizánci császár nagy barátja s a Nyugat rettegett ellensége volt. Mellette felesége, lánygyermekei, szolgálói és egy jurta, amely nemrég került az őshazából a múzeum birtokába.

Az első részben a búcsi népviselet látható, a többi vitrinben a Csallóköz, Mátyusföld (Deáki, Hidaskürt), Felsőkirályi, Zobor-vidék (Gímes, Nyitragerencsér), a Zsitva és a Garam völgye közti terület (Nagycétény, Nyitracsehi, Mohi, Zsitvabesenyő, Martos, Hetény, Izsa, Dunamocs, Muzsla, Kéménd), az Ipoly völgye (Szalka, Ipolybalog), Csákányháza, Medvesalja, barkók, Csermosnya és a Szád völgye, Bódva völgye, Magyarbőd és Györke, Felső-Bodrogköz, Tokaj-Hegyalja és az Ungi-Tiszahát viseleteibe öltöztetett babák találhatók. Általában azok készítették őket, akik maguk is hordták ezeket a ruhákat. Nemcsak szemet gyönyörködtető, szívet melengető látványt nyújtanak, hanem felbecsülhetetlen értéket is őriznek ezek a vitrinek.

A Babaház iránt nemcsak Szlovákia magyarlakta vidékein nagy az érdeklődés. A határokon túlról is buszokkal érkeznek turisták, iskolások, felnőttek, gyermekek, akik számára kézműves-foglalkozásokat is rendeznek.

A kiállítást először Komáromban a szabadságharc 150. évfordulójára mutatták be a nagyközönségnek. Azóta számtalan helyen megfordult a világban, volt Budapesten, Soroksáron, sőt még Torontóban is gyönyörködhettek a szebbnél szebb viseletekben.

A civil szervezet jó kapcsolatokat ápol külföldi babamúzeumokkal is, amelyek – mint az oroszországi, lengyelországi – gyönyörű népviseletes porcelánbabákkal bővítették a búcsi gyűjteményt. Kilenc krónikakötet bejegyzései tanúskodnak az érdeklődők számáról.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?