Száz év takarítás

e´´Veres

Lezajlott a modern Szlovákia történetének tizedik parlamenti választása, az adatokat már több szempontból kielemezték és feldolgozták, talán már a választóknak is sikerült. Meglepetés ismét van, kicsi is, nagy is, de tegyük hozzá, hogy a papírforma nagyjából érvényesült, hiszen a kampányhajrában egyre erősödő Igor Matovič számára is meglepő fölénnyel tudta maga mögé utasítani a Smert, és az ellenzék kormányt tud alakítani. Hogy kivel és milyet, az már más kérdés, de hát aki a politikához ideálokkal közelít, törvényszerűen csalódni fog.

Érdekes adat, hogy tájainkon száz éve kaptak a nők általános választójogot, vagyis Csehszlovákia újdonsült polgáraiként polgártársnőink is szavazhattak. Hogy legszívesebben mire szavaztak volna, az most szintén nem ide tartozik, de talán voltak köztük, akik úgy gondolták, hogy a déd- vagy ükunokáik sorsáról száz év múlva döntő parlamentben nagyjából már ugyanannyi lesz a nő, mint a férfi. Hiszen száz év sok idő. Az eredmény viszont az, hogy a mostani választáson a 150 új képviselő közt a nők aránya az egyharmadot sem közelíti meg. Harminckét nő jutott a törvényhozásba, és ez már több, mint négy éve, mert akkor huszonkilenc (a későbbi pótképviselők belépése okozta adatmódosulások miatt ez változott, és most is fog, de itt sem ez a lényeg). A parlamentbe jutott pártok közül egyiket sem vezeti nő (sem a törvényhozásból kihullottakat). Persze mondhatjuk, hogy egy nőnek ugyanúgy megvan minden joga ahhoz, hogy politikai karriert építsen, mint egy férfinak. Tessék, a lehetőség adott, hát menjen... hát miért nem megy? Biztos, mert nem akar. Vagy fontosabb dolga van. Például takarít. És hát attól, hogy nő, nem biztos, hogy jobb szakember. Ez utóbbi azért jó érv, mert rámutat arra, miért rossz. Mert egy férfi jobb szakember attól, hogy férfi? Hiszen ahogy látjuk az elmúlt harminc évben, a törvényhozásba választott férfi sem jobb attól, hogy férfi, sem emberileg, sem szakmailag. Hibázik? Hibázik. Elhanyagolja a családját a munkája miatt? Elhanyagolja. Meg tudjuk neki bocsátani? Meg tudjuk (majd megnősül újra, talál szebbet, fiatalabbat). Nézzük ugyanezt a nőknél. Hibázik? Hibázik ő is, persze, mint mindenki. Ha karriert épít, elhanyagolja miatta a családját? Elhanyagolja. Meg tudjuk neki bocsátani? Nem tudjuk, mert rossz anya volt, és erre nincs bocsánat. De egyébként... a nőknek ugyanolyan esélyeik vannak a politikában, mint a férfiaknak, úgyhogy jöjjenek csak, jöjjenek… hogy nem jönnek… hát biztosan nincs kedvük, vagy takarítanak, na, lapozzunk, nem is olyan fontos ez.

Nem fontos? Akkor csináljunk női kvótát: a törvényhozás nemi összetétele tükrözze a lakosság nemi összetételének arányát. Vagy legyen fele-fele. Ezen a ponton hirtelen már nagyon fontos ez a kérdés a férfiaknak, és mindent megtesznek, hogy ez ne következzen be. Hogy miért? Na miért? Mert ez így jó nekik, ahogy van. Akkor hagyjuk a nőket, csináljunk kisebbségi kvótát: a parlament nemzetiségi aránya tükrözze a lakosság nemzetiségi arányait! Ez már biztosan tetszene sok olyan kisebbségi képviselőjelöltnek is, aki a női kvótát elutasítaná. Mi lehetne az ilyen kvóták előnye? Hogy többféle szempont érvényesülne a törvényhozásban. Mi lehetne a hátránya? Mi lehetne a hátránya? Hogy többen bejutnának csak azért, mert nők vagy magyarok? Az elmúlt harminc évben meg többen bejutottak csak azért, mert szlovákok, és férfiak. Büszkék lehetünk rájuk? (...hosszú fejvakarás után: hát izé, voltak ott azért eredmények...)

*

Ami az új Vasárnapot illeti, szlovák parlamenti választás eredményeinek feldolgozásában segíthet nekünk Vrabec Mária írása, amely rámutat arra, hogy soha semmi nem az, aminek elsőre látszik, és hogy most sem lesz az. Talán úgy járunk a legjobban, ha egymásra mutogatás és vádaskodás helyett egy új kezdet kezdetének tekintjük a kialakult helyzetet. Tekintsük takarításnak, a VasárnapHáztartás témája is éppen a tavaszi takarítás.

A lapban találnak egy felhívást is, amelyben arra kérjük önöket, küldjenek nekünk történeteket és képeket, olyan felmenőikről, akik a trianoni döntés következtében emlékezetes dolgokat éltek át. Mennyi ilyen családi történet maradt fenn? A trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából különleges lapszámmal készülünk, amelyben viszontláthatják ezeket a beküldött családi történeteket. Száz év olyan sok idő? Hamarosan kiderül…

 

 

Ma itt előadás lesz? Géza VASÁRNAP reggel ott állt az üres telken, és valahogy el se tudta képzelni, hogy mi is lesz.

Mándy Iván: Csutak színre lép

A teljes cikk a Vasárnap 2020/11. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?