Archívum

Stresszoldó technikák diákoknak

Betegre tudjuk aggódni magunkat a stressz, a szorongás, a túlpörgés, a feszített munkatempó miatt. Ha nem tudjuk levezetni a bennünk lévő feszültséget, az sokszor alvászavarhoz és betegségekhez vezet.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 28. 22:57

 

Tudj segíteni magadon!

„Sajnos van az a helyzet, amikor a testi vagy lelki tünetek olyan erősek, vagy olyan régóta fennállnak, hogy önerőből nem, esetleg nagyon nehezen tudnánk továbblépni – mondja Csermák Attila pszichológus, autogén és személyiségfejlesztő tréner. – Ilyenkor felkeressük a szakembert, aki hatékony támogatást nyújthat. A pszichológiai tanácsadás fogalma meglehetősen félrevezető, hiszen azt sugallja, hogy a pszichológus mintegy szakértőként képes megmondani a legjobb megoldást a kliensnek vagy a kliens helyett. Munkám során a hozzám érkezőkre partnerként tekintek, így a konzultációk alatt közösen gondolkodunk, közösen keressük, hogy mi számukra a legjobb. Pszichológusként abban vagyok partnered, hogy mozgósítsd saját erőd és képességeid, s ezáltal a későbbiekben önmagadon is segíteni tudj.”

Attila 2010-ben érettségizett az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban, pszichológusi képzettségét az ELTE-n szerezte tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon. Jelenleg iskolapszichológusként dolgozik egy budapesti általános iskolában és gimnáziumban, valamint magánrendelés keretében felnőtt tanácsadást, egyéni és csoportos foglalkozásokat tart.

Most visszatérve egykori alma materébe a jelenlegi diákoknak igyekezett stresszoldó technikákat tanítani egy kétórás foglalkozás során. Hiszen a diák állandóan küzd a stresszel. Főleg így a tanév végének közeledtével szinte nem múlik el tanítási nap dolgozatírás, feleltetés nélkül. A stresszel való megküzdés egyik hatásos módszere az autogén tréning, amely relaxációs technika. „Segít az ellazulásban, és rendszeres gyakorlással az ellenálló képességet is fejleszti. Remekül használható akut helyzetek és események során” – ismertette a gimnazistákkal Attila.

 

Hatékony alkalmazkodás

A stresszt nem tudjuk elkerülni, ebben mindenki egyetért. Ezért kell megtanulnunk hatékonyan alkalmazkodni hozzá. Ha megküzdök a stresszel, pozitív dologgá tud alakulni. Hiszen létezik mobilizáló eustressz, amely izgalomba hoz, és csodákra leszek képes. Ugyanakkor létezik distressz, amely gyöngítő hatású. Ilyenkor leblokkol, lefagy az ember. Például megélhető egy dolgozatnál, amikor nem jut eszünkbe a tananyag.

„Ha hosszabb ideig tart egy vizsgasorozat, nagyon fontos a töltekezés, a kikapcsolódás beillesztése, hogy a szervezetünknek legyen ideje regenerálódni – figyelmeztet a szakember. – A figyelmünket mindig a mostra, a jelenre koncentráljuk. Ha valamitől félünk, fejben mindig a jövőben vagyunk. Ugyanilyen felesleges a múltba fordulni és azon filozofálni, mi lett volna, ha… Csak a jelenre figyelj.”

Amikor úgy érezzük, teljesen kilátástalan a helyzetünk, semmi sem működik életünkben, egyszerűen csak gyűjtsük össze azokat a területeket, amelyekkel elégedettek vagyunk. Mert biztosan lesz ilyen. Egészség, párkapcsolat, család, barátok, szabadidő, anyagi helyzet, személyes fejlődés, iskola, karrier, életkörülmények… Minden terület nem heverhet romokban. Hajlamosak vagyunk csak arra gondolni, ami nem működik. Ez nagy hiba.

 

Lelkünk fele félelem

„Egyre kevésbé figyelünk oda szavaink, kifejezéseink értelmére és mélységére, holott a megoldásaink kulcsát gyakran itt is megtalálhatjuk. Belegondoltunk-e már abba, mit jelent a képesség fogalma? Hogyan válhatunk képessé egy kihívás megoldására? Tapasztalatom szerint a képesség mindenkiben megtalálható, csak nem mindig hívjuk elő. Olykor egy nehézség vagy kihívás megoldásába annyira belemélyedünk, hogy teljesen lefoglalja energiánkat. Ezen gondolkodunk, pörgünk körbe-körbe. Ha aggódunk, szorongunk, csak erőnk fele marad aktívan mozgósítható: energiánk kevés, mert lelkünk másik felét lefoglalja a félelem érzése” – figyelmeztet a pszichológus.

Mire vagy képes? Amiről van kép a fejedben, amit el tudsz képzelni, arra képes vagy. Csak ennyi a titok.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

Barátság kőolajvezeték

Ismét normál mennyiségű kőolaj és földgáz áramlik Szlovákiába

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt

Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.