Archívum

Sötétedés után

Akaratunk ellenére is meglátjuk néha a jelenlegi amerikai elnököt, ahogy pici csücsörített száján szalad a sok butaság és hazugság ki. Jó lenne nem tudni, mi zajlik körülöttünk, mert jobbá és könnyebbé tenné az életünket, de képtelenek vagyunk struccként viselkedni. Szembe kell néznünk magunkkal és embertársainkkal is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 28. 00:36

Akaratunk ellenére is meglátjuk néha a jelenlegi amerikai elnököt, ahogy pici csücsörített száján szalad a sok butaság és hazugság ki. Jó lenne nem tudni, mi zajlik körülöttünk, mert jobbá és könnyebbé tenné az életünket, de képtelenek vagyunk struccként viselkedni. Szembe kell néznünk magunkkal és embertársainkkal is.

A szembenézés egyik kellemesebb módja egy jó színházi darab. Június első hétvégéjén délután két óra előtt helyet foglaltunk több száz humanoid társunkkal együtt a Studio 54 nevű, valamikor nagyon híres színházban, hogy két és fél órán át figyelmünket a Sweat, azaz Veríték című darabnak szenteljük. Tudtuk, miről szól, és hogy nagy része egy kocsmában játszódik, ezért rumos kólával fegyverkeztünk fel.

Lynn Nottage drámaíró 2011-ben kezdte látogatni a pennsylvaniai Reading városkát, amely a darab színhelyeként szolgál. Több évig visszajárt Readingbe, ahol interjúkat készített a lakosokkal, és szociológiaihoz hasonló módszerekkel kísérte végig az arra hajlandó alanyok életét. Az egyik alkalommal, amikor naplementekor egy benzinkútnál tankoltak éppen, egy helyi lakos figyelmeztette Nottage-ot és diákjait, hogy jobban teszik, ha sötétedés után nem tartózkodnak az utcán. A valamikor stabil középosztállyal rendelkező Reading a helyi acélgyár bezárása után nem tudta megfékezni lassú hanyatlását, és a 21. század elejére az USA egyik legszegényebb városa lett, ahol a lakosság 40 százaléka él szegénységben. Nottage darabjának helyszíne 2008-ban még javában rendelkezik egy acélgyárral. A munka nehéz, de a helyi családok generációkon át dolgoznak a gyárban, és magukénak érzik. Fizetésük átlagon felüli, házat vesznek, családot alapítanak és tudják, ha nyugdíjba mennek, könnyűszerrel tartják majd az életszínvonalukat. Főszereplőink helyben nőttek fel, ismerik egymást és családtagjaikat, együtt dolgoznak az acélgyárban, munka után pedig egy helyi kocsmában beszélgetnek, megünneplik egymás szülinapját. A konfliktusok akkor kezdődnek, amikor a három barátnő egy menedzseri állásra pályáz, és az egyik megkapja. Irigység- és igazságtalanságérzet üti fel a fejét. Hirtelen a bőrszín és a származás kerül az előtérbe: ki tartozik ide, ki az idegen? Az egykor legjobb barátok gyanúsan figyelik egymás szavait, tetteit. A kis kellemes családi hangulat felbomlik, és már sosem áll helyre.

A darab végén mindenki elveszíti az állását. Két fiatalember, főszereplőink fiai, börtönbe kerülnek. Az egyikből náci szimpatizáns lesz. A menedzserből takarítónő, az acélmunkásból drogfüggő munkanélküli. Főszereplőinknek nincs B tervük. Reményt vagy happy endet ne várjunk ettől a darabtól.

Azon a júniusi szombat délutánon, amikor mi láttuk, a színházban sok kakasülő üres maradt, ami talán érthető: a zemberek többsége menekülne inkább a mindennapi kínoktól, elég problémája van saját kis életében, nem fog jó pénzt fizetni azért, hogy hozzá hasonló, de kitalált emberi sorsokat nézzen, és önmaga helyett őket sajnálja. Akik mégis eljöttek, vastapssal jutalmazták a remekelő színészeket, és talán néhány stimuláló gondolattal távoztak. Nekem például feltűnt, hogy a Broadway mostanság csupa móka, kacagás és musical. A komoly darabok ritkák. Szerencsére vannak jó Off-Broadway-színházak, ahol lehet kísérletezni, és ahol nem kell milliós befektetés egy darab színreviteléhez. A Sweat is eredetileg a Public Theaterben debütált, az ottani előadásokra napok alatt miden jegy elkelt.

Egy dologra még kíváncsi lennék. Vajon hány readingi lakos jutott el New York Citybe a Broadwayre, hogy megnézze ezt a remek, magával ragadó, fantasztikus színészek által előadott, róluk (is) szóló darabot?

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
suli

Zöldet kaptak az iskolai egészségügyi dolgozók

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

pénz euró

Komoly tervek szerepelnek Galánta idei költségvetésében

emma caputova

FOTÓK: Čaputová lánya a Vouge magazin címlapjára került!

közlekedés

Busz Pozsonytól Rajkáig: ki állja a cehhet?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.