Archívum

Sör után, vodka előtt, avagy a fiatalok és az alkoholizmus

Tagadhatjuk, szépíthetjük is a valóságot, de végső soron el kell ismernünk, hogy az alkohol mindennapjaink része, és a felnövekvő nemzedék ugyanúgy segítségül hívja, mint az idősebb.
Vasárnap

2009. április 10. 04:00
Tagadhatjuk, szépíthetjük is a valóságot, de végső soron el kell ismernünk, hogy az alkohol mindennapjaink része, és a felnövekvő nemzedék ugyanúgy segítségül hívja, mint az idősebb. Talán mások az okok, amiért iszunk, de a szeszfogyasztás mindenki számára veszélyt jelent.

A vele kapcsolatos jelenségekről sokszor képmutatóan beszélünk. A fiatalkori alkoholfogyasztás kezelése sem a társadalom, sem a sajtó részéről nem olyan, hogy segíthetne ennek a veszélyes problémának a megoldásában.
Tiltások, fenyegetések ugyanis a történelem során sosem vitték előre egy adott kérdés megválaszolását, csak megpróbálták szőnyeg alá söpörni a problémát – s ez is csak egy ideig ment. A fiatalok egy része ugyan mindig inni fog, ahogy teszik ezt a „nagykorúak” is, azok száma viszont csökkenthető lenne, akik csak a divat vagy beilleszkedési kényszer miatt nyúlnak a bódító italokhoz.
Ehhez azonban látni kell, hogy a mai tizenéveseket másként kell kezelni, mint azokat, akik egy-két évtizeddel ezelőtt voltak hasonló korúak, mert a környezetük és folyamatai ugyancsak különböznek a megelőzőktől. Így életmódjukban hamarabb kezdik utánozni a felnőtteket, ugyanakkor személyiségük még fiatal, s tapasztalatlanságuk könnyen kihasználhatóvá teszi őket.
A kutatások is mutatják, hogy egyre kedveltebbek körükben a tömény italok (korábban ezek fogyasztása elsősorban az idősebb korosztályhoz volt köthető). Sőt feltételezéseinket más téren is el kell felejtenünk. Nem igaz ugyanis, hogy az italozás elsősorban a fiúk problémája volna, mert a lányok itt is csatlakoztak hozzájuk.
Ezt pedig sokan kihasználják. Egyes nagy-britanniai jelentések arról számolnak be, hogy a hajnali órákban többen taxisnak álcázva a teljesen lerészegedett lányokra vadásznak. A molesztálások tehát nagyon gyakoriak, s azért is nehéz tenni ellene, mivel az áldozatok sokszor semmire sem emlékeznek.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen egészségi kockázatokkal jár az alkoholizmus. Ráadásul a fiatalkorban kialakult függőséget később közel sem olyan egyszerű kezelni, amilyen könnyedén a csapdájába lehetett esni.
A helyzet azért is ilyen, mivel a felnőttek gyakran képtelenek felelősen gondolkodni. Kevés időt szánunk gyermekeinkre, szemléletük kialakulását, életútjuk megválasztását a szerencsére bízzuk; inkább zsebpénzzel mutatjuk ki szeretetünket. A megfelelésnek és a pillanatnyi szabadság keresésének jegyében aztán az alkohol az egyik lehetséges út. Talán most sokan azt mondanák, hogy még mindig jobb, mint a kábítószer. Valóban jobb volna? Esetleg lassabban alakít ki függőséget, de hosszú távon hatásai korántsem nevezhetők elhanyagolhatónak. És ne felejtsük el, hogy egy-egy lerészegedésnek nemcsak járművezetés folytán lehet végzetes következménye.
Érdekes eltöprengeni azon is, mennyire járul hozzá az alkoholizmus hódításához a fogyasztói társadalom. Tudvalevő ugyanis, hogy napjainkban a bárokban, kocsmákban még mindig a sör a legolcsóbb ital, s egyes üzlethálózatok saját márkás szeszes italaikkal akarják odacsábítani a vevőket, sokszor a fiatalokat is. Bár sok helyütt igyekeznek megakadályozni a fiatalkorúak alkoholvásárlását, még szigorú ellenőrzés esetén is ki lehet játszani a szabályokat. Elég egy hajléktalant megfizetni, hogy az italboltban megvásárolja a vodkát, gint, s kezdődhet a buli: a 18-as vagy éppen 21-es korhatár nem gond.
Összetett problémáról van tehát szó, amelynek kezelése nem kizárólag központi, kormányzati tiltások, intézkedések kérdése. Ezt az is mutatja, hogy a külföldi példák sem adnak okot sok bizakodásra; s egyelőre az alkoholizmus nemcsak a fiatalok körében fog várhatóan növekvő tendenciát mutatni, hanem a felnőttek között is. A gazdasági bizonytalanság, sikertelenség érzése ugyanis ismét majd csak ivásba menekíti az embereket. Különösen fontos tehát, hogy megpróbáljuk bizonyos korlátok között tartani az alkoholfogyasztást. Természetesen a szeszes italok valószínűleg az emberiség egész elkövetkező történetében jelentős szerepet fognak játszani, de azért talán lehet valamit tenni, hogy a tizenévesek nagy százaléka ne koravénen és részegen rója az éjszakát!
Ehhez elsőként a szülőknek és általában a felnőtteknek kell megváltoztatniuk szemléletüket, mivel egy tizenéves csak egy kis pont a „nagyok” által kialakított és mozgatott világban. Így aztán a folyamatos egyedüllét és az igazi példaképek hiánya arra készteti a fiatalok jelentős részét, hogy más módon keressen magának magatartási mintát, s ez nem minden esetben felel meg a szülők elképzelésének. Mindemellett már a gyermekek is egyre gyakrabban kerülnek stresszhelyzetbe, mivel a megfelelés kényszere a versenyre alapozott életben a legkisebbek közösségeiben is megtalálható, így aztán előbb-utóbb a szorongástól átmeneti időre megszabadító alkoholhoz fordulhatnak.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Félmilliárdos Matovič-csomag

időjárás derűs

Nem épp olyan lesz az időjárás, mint amilyenre ilyenkor számítanánk

stadion

Nem veszi meg az állam a Nemzeti Futballstadiont

Duba Gyula

Szembesülés a valósággal

Antarktisz

Több tonnányi mikroműanyagot sodor a szél az óceánokba egészen az Antarktiszig

Hatékony lehet a koronavírus kezelésében egy koleszterincsökkentő gyógyszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.