Archívum

Skócia álmaimban

„Miért nem megy vissza Amerikába, kérdezi az ismeretlen nő… Pál úrnak nincs éppenséggel jókedve. Mostanában elmondható, hogy általában nincs jókedve Pál úrnak, miért éppen most lenne ez másként. Nem megy az írás, nem tetszik az irodalom, mint olyan, zavaros idők, zavaros viszonyok, zavaros elmék és zavart keltő negyedrangúságok.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 15. 22:20

 Negyedrangoskodó negyedrangúak…” Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író Bárkában megjelent Visszamenni Amerikába című szép tárcájában olvasom ezt egy bizonyos Pál úrról, aki író. Nem mintha Pál úrhoz hasonlatos lennék, de ez idő tájt általában közel érzem kedvemet, azaz jókedvem szintjét az övéhez, Steinbeckkel szólva, rosszkedvem teléhez.

Rosszkedvünk teléhez – talán így, többes számban is írhatnám, testközelből figyelve a feszültséggel teli valóságot, korosztálytól független céltalan emberi sorsokat, miközben ingázok a telekommunikációs médiumokon a nagyvilágban, hazai tájakon, természetesen a magyarországi tévécsatornákat is követve, mint régen azt az egyet, a Magyar Televíziót, valamint a rádiót. E mellé bőséges választékot kínál az internet, miközben, már amennyire lehet, minden magyarhoni forrásból igyekszem kizárni, kikerülni a két éve tartó infantilis migránsozást, sorosozást, az egykori szovjet mintára szinte naponta szállított optimista statisztikai jelentéseket a hazai össztermék, a bruttó és nettó bérek, a lakossági fogyasztás stb. egyéni és össznemzeti növekedéséről. Ha nem vigyázunk, ebbe bele lehet őrülni. Különösen, hogy a valóság kissé más. Kelet felé meg nyomorultabb, miként nálunk is.

Pál úr hazájában 2010-től minden növekedik, ami jó, és minden csökken, ami rossz. Tavaly nőtt a házasságkötések száma, az újszülötteké is, hogyne. Ez azért érdekes, mert talán két éve más adatot jegyeztem le valahonnan (a NER, vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszerének médiumában aligha hangozhatna el ily csúnya egybevetés): 36 ezer esküvőre 22 ezer válás jutott. Nincs tehát okunk tapsra. Ma, ezen a január végi napon azt olvasom, hogy a világ tíz leggyorsabban fogyó országából tíz Kelet-Európában van. A vezető Bulgária most 7,08 milliós népessége 2050-re 5,42-re csökkenhet, ez 23 százalékos fogyás. Szlovákia nem szerepel a listán, viszont Magyarországon, amely épp a tizedik, 8,28 millióan élnek majd 2050-ben. Na és a határon kívül, körül, ahonnan sok fiatalt szippant be Budapest (is)? Ott mennyi marad? Mennyi magyar például itt, Pozsonytól Nagytárkányig? A NER jelentős forintmilliárdjaival megtámogatott „szülőföldön maradás” projekt jegyében? Mindenesetre a fogyás egy ENSZ-felmérés alapján készített elemzés szerint három okra vezethető vissza: csökkenő születésszám, kivándorlás, magas halálozási arány. A közrádiónak csúfolt Kossuth meg – ahol akad azért két-három hallgatható műsor – azt mondja, egyre több nő és egyre több férfi él egyedül. Honi hírportálon az csap szembe, hogy már nálunk sem menő 30 év alatt házasodni, a fiatalok nem sietik el annak a bizonyos igennek a kimondását. Holtomiglan-holtodiglan? Ugyan, majd egyszer. Napjainkban a 15–30 év közöttiek 76 százaléka a szülők nyakán él. Finomabban: a szüleivel.

És ezen a ponton a felbomló, széthulló, új szokásokra cserélt, új divatokra váltó régi hagyományokkal szemben idekeverek egy bulvárgyanús idézetet, hangsúlyozottan pozitívumként, viduljunk is: „Sokan gondolják azokról, akik hosszabb-rövidebb ideig szinglik maradnak, hogy összességében boldogtalanabbak, kevesebbet szexelnek, vagy hogy tulajdonképpen nem is igazi felnőttek… Egy, a 2017-es év releváns kutatásait összegyűjtő pszichológus szerint azonban a tények mást mutatnak. A szinglik egészségesebbek, többet szexelnek, és még jól is érzik magukat.” Azt hiszem, ennyi is elég ide, hogy eldöntsük, van-e és mennyi igazságtartalma az állításnak. Ha egyáltalán érdemes vele foglalkozni. Magánügy ugyanis. Meg szinglije válogatja.

Fontosabb ennél, hogy a magánszférában végbemenő történések – különösen, ha tömegessé válnak, akár a rendszer, az államigazgatás hibájából – komoly, szerteágazó következményekkel járó közügyekké dagadhatnak. Ilyen a gyermekvállalási kedv megcsappanása, megélhetési gondok, megalázó, alacsony bérek és nyugdíjak, alkoholizmus, korrupció, virtuális valóságba csábító elektronikus-számítógépes kütyük hatalmának térnyerése, a kultúra, az oktatásügy rangvesztése. Csoda-e, hogy hígul a szakma, szinte minden vonalon, az építőipartól, a szolgáltatásokon át a tanári, ügyvédi stb. hivatásig, tisztelet a kivételnek?! Apróság csak: bátor emberek vidáman sétálnak be televíziós műveltségi vetélkedőkbe, egyetemisták, nem egyetemisták, mindegy, akik alapiskolás szintű alapkérdésekre nem tudják a választ, irodalomból, történelemből sem, a földrajzot, a zene- és képzőművészetet már nem is említem.

„Menjen vissza Amerikába, tanácsolja sziszegve (a nő – B. Gy. megj.)… itt nem lehet élni. Itt nem lehet élni, visszhangzik Pál agyában a mondat, itt élned, halnod kell, rímel rá valahonnan – máshonnan, valami más mondat. Itt nem lehet élni, itt halnod kell…” Néhány éve fel-feltűnik álmaimban egy kis házikó valahol a skót fennsíkon. 1972-ben, amikor főiskolai hallgatóként Angliában, egy norwichi nemzetközi angol nyelviskolában töltöttem két hetet, emigrálhattam volna, meg sem fordult a fejemben. Most meg már késő. Itt éltél, itt élsz, akárhogyan van is, itt kell halnod. 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Slovnaft k

Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

ónos eső

Ónos eső fenyeget több délnyugat-szlovákiai járásban

sport a tévében

Tottenham–Liverpool rangadó a tévében

dddddd

Több mint magánnyomozó

parlament illusztráció

A parlament 16 év után új védelmi stratégiát fogadott el

kutya k

A kutyák összehangolják viselkedésüket a gyerekekkel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.