Segít az ima és a meditáció

A mindennapi problémákkal való küzdelem hatására jelentkező krónikus stressz emberek százmillióit érinti. Szervezetünkben ilyenkor olyan hormonok lépnek működésbe, amelyek hatása rövid távon pozitív, ám hosszúra nyúló jelenlétük toxikus lehet.


A mindennapi problémákkal való küzdelem hatására jelentkező krónikus stressz emberek százmillióit érinti. Szervezetünkben ilyenkor olyan hormonok lépnek működésbe, amelyek hatása rövid távon pozitív, ám hosszúra nyúló jelenlétük toxikus lehet. Így talán nem is meglepő, hogy a lelki nyomás csökkentésére alkalmazott stresszoldó stratégiák – meditáció, jóga, különböző relaxációs gyakorlatok – a testre nehezedő terhelést is enyhítik.

A stresszre adott fizikai válasz – a „támadj vagy mene-külj“ reakció – minden bizonnyal egy oly korban fejlődött ki, amikor elődeinknek nap mint nap szembe kellett nézniük életüket fenyegető veszélyekkel. Közvetlen veszély – mondjuk, egy kardfogú tigris vagy egy bunkósbotot lengető ellenséges Homo erectus – esetén a szervezetnek azonnali választ kellett adnia: megvédeni magát vagy menekülni.

A „modern“ stressz keményebb dió

A rémült agy ilyenkor jelzéseket küld a mellékvesének, hogy válasszon ki hormonokat, így adrenalint és gluko-kortikoidokat (mellékvesekéreg-hormon), valamint az idegsejteknek, hogy szabadítsanak fel noradrelint. Ezek az anyagok élesebbé teszik az érzékeket, feszesebbé az izmokat, felgyorsítják a szívverést, és megemelik a vércukorszintet, vagyis energiát juttatnak a szervezetbe. Mikor aztán a veszély elmúlik, a stresszreakció is enyhül.

Bár a modern világban a stressz általában más alakban jelenik meg, a támadj vagy menekülj reakció nem változott. Egyes esetekben még mindig hasznos – egy sokat követelő munka büszkeséggel tölthet el bennünket, s a kezdeti lámpalázból óriási siker születhet. De a „modern“ stressz a legtöbbször nem pillanatnyi lefolyású, és olyan helyzetekben jelenik meg, amikor sem támadni, sem menekülni nem tudunk – egy ostoba főnök, az idegőrlő közlekedés, egy viharos kapcsolat vagy egy rettenetes munkatárs mind azt az érzést ébreszthetik bennünk, hogy egész életünk irányíthatatlanná vált.

Míg a stresszhormonok nem maradhatnak örökké ilyen magas szinten, a glukokortikoidok annál inkább. A kortizol különös mértékben károsíthatja az immunrendszert, szélesre nyitva a kaput a fertőző betegségek és a rák előtt. A stressz hatása mindazonáltal rendkívül nehezen mérhető. Egyes vizsgálatok semmilyen hatást nem mutattak ki. Más kutatók ugyanakkor elgondolkoztató eredményekre jutottak.

Az optimisták esélyesebbek

Dr. David Spiegel, a Stanford Egyetem Pszichoszociális Kezelési Laboratóriumának igazgatója pikkelysömörös pácienseket vizsgáló tanulmányt idéz, amely szerint a betegeknek az a csoportja, amelyik rendszeresen meditált, gyorsabban gyógyult. Más vizsgálatok szerint a társas kapcsolatok szerteágazó hálózata csökkenti a szervezet kortizolszintjét. Végül ismerünk olyan felméréseket, amelyek szerint a rendszeres imádkozás meghosszabbítja az életet, míg a mellrákkal küzdők közül jobbak az életesélyei azoknak, akik optimisták, illetve akik a betegségük miatt érzett dühöt ki tudják fejezni. A vallással, transzcendens élményekkel összefüggő tudományos kutatások már jelezték, hogy az ima gyógyító ereje megfigyelhető. Még 1998-ban tanulmányozták szívműtéten átesett betegeknél az ima jótékony hatását: az imádkozó páciensek esetében ritkábban fordultak elő komplikációk. Hasonló eredményre jutottak nemrég azok a kutatók is, akik a mesterségesen megtermékenyített nőkért, illetve magzatuk problémamentes világrajöveteléért mondott imák hatásfokát vizsgálták több országban.

A fentiekhez hasonló pozitív eredmények biztatóak, egyben bizonyos kockázatot is képviselnek. Elképzelhető például, hogy a meditáló betegek saját magukat okolják, ha állapotuk nem javul elég gyorsan. A súlyos betegségekkel szemben a stresszcsökkentés valószínűleg csak korlátozott eredményt hoz a hagyományos orvosi kezeléshez képest. De ha a meditáció, az ima vagy a relaxációs technikák egy kicsit is enyhítik a immunrendszerre nehezedő nyomást, az évek során ez mindenképp egészségesebb életet jelent.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?