Archívum

Rómeó Júlia erkélyén

2015. augusztus 11. (Verona) Aztán persze mégiscsak elzarándokoltunk a Júlia-erkélyhez. Engem az egészből a körülötte kialakult kultusz azért mégis érdekelt (hiába, a rendőr gatyában is rendőr). Nos, már rögtön a bejáratnál a falak egymás hegyére-hátára írott szerelmi üzenetekkel vannak tele.
Vasárnap

2016. február 19. 01:08

Valahogy úgy néz ki, mint az Esterházy Péter által egy írólapra kézzel lemásolt egész Iskola a határon (lehet, hogy Esterházynak éppen ez a hely adta az ötletet?). Ezeket Icu persze fényképezni akarta, viszont épp előtte vett igen finom sárgabarackfagylaltot. Amíg fényképez, tartsam tehát egy darabig. No, de az alapos dokumentálás, a precíz munka időigényes, meleg van, a fagyi olvad, nyalni kell (noha nekem nagyon nem ízlik), hacsak nem akarom, hogy a ragacsos lé végigfolyjon az izzadságtól amúgy is ragadós karomon. Közben a szintén izzadó, szuszogó (vagy ami még rosszabb: az ember fülébe ordibáló) turisták lökdösnek ide-oda, nyalom a fagyit, magamban pedig keményen anyázok… Főleg fiatal lányok az erkélyen fényképeződnek, valamint Júlia bronzszobrával (utóbbi már uniszex). Ennek az a legendája, hogy aki megfogja a híres leányzó jobb mellét, arra rátalál a szerelem. Csöcsörészik is szaporán a szobrot (az amúgy sem túl nagy mellű Júlia jobb keble nemcsak fényes, de mintha kisebb is volna a párjánál), a szobor mögött a falon, meg egy száraz fán valamikori, rágógumival odaragasztott szerelmi cédulák százainak a nyomai (fuj! mennyi DNS-mintát lehetne innen venni!), nem messze egy vasrács szerelmi lakatoktól roskadozik, egy kis butikban textilszívecskékre megvárásra ráhímzik a pár nevét, egy postaláda, amelybe dobva Júliának lehet levelet küldeni, és mind megválaszolásra kerül (marhaság!), közben minden korú és nációjú, szerelemre áhítozó ember izzadságban tocsogva próbál ide vagy oda (a legszívesebben mindenhova) eljutni. Rábeszélem Icut, be is fizetek neki, hogy menjen föl az erkélyre – ha már itt vagyunk. Ülök ott, hosszú, méla lesben, de csak nem jelenik meg a balkonon, viszont egy másik ajtón egyszer csak már kinn is van. Lelkesen, ahogy szokott, hogy mi mindent fedezett ott bent (Volto Santo- meg Szentháromság-freskók stb.) fel (csak éppen az erkélyt kerülte el), ezeket nekem is okvetlen látnom kell, s ha már ott vagyok, jöjjek csak ki szépen a balkonra, s majd ő lefényképez engem: fordított Júlia, vagy hamis erkélyen, hamis Júlia, avagy: Ó, Rómeó, mért vagy te Júlia, stb. Szóval tülekedés tovább, kijutok az erkélyre, hát az én „Rómeóm” ott lenn nyugodtan nézelődik jobbra is, balra is (csak fölfele nem), először fényképezem (én őt, fentről!), mutogatok, hadonászok, majd kiabálok, már mindenki engem néz, mögöttem türelmetlenkedő fényképezkedni óhajtók sora, de aztán csak észrevesz (meglehepőhődiik!), a feneketlen táskájából körülményesen előkerül a fényképezőgép, s a mérges Rómeó megörökítődik Júlia erkélyén…

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

koronavírus iskola

Pénteken 2640 intézményben folytatódott a tantermi oktatás

koronavírus

Több száz ember teszteredményét ellenőrizték a rendőrök a Rozsnyói járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.