Pénzügyi hűtlenség: eltitkolt számlák, elhallgatott hitelek

<p>Néha jobban tud fájni, mint a szexuális hűtlenség. A család egzisztenciáját tekintve pedig katasztrofálisabb következményei is lehetnek. Ez a pénzügyi hűtlenség, amely lassan Szlovákiában is gyakoribb válóok, mint az, hogy a partner félrelép.&nbsp;</p>

A túlzott költekezés, gyorskölcsönök felvétele, titkos számlák vezetése és a valódi jövedelem eltitkolása ugyanis egyeseknek hosszabb ideig fáj, mint egy egyéjszakás kaland.

 

Egy másik élet

Méghozzá azért, mert többet árul el párunk jelleméről. Az, hogy elcsábul, és ágyba bújik egy idegennel vagy akár ismerőssel, bárkivel megtörténhet, mert az ember olykor gyenge, és a pillanat varázsa erősebbnek bizonyul, mint a lelkiismeret szava. A pénzügyi hűtlenség azonban módszerességet, hazugságok jól felépített rendszerét és sorozatát feltételezi, s annak a bizonyítéka, hogy az illető számára fontosabb saját maga, mint a párkapcsolat.

Aki pénzügyekben hűtlen, az kettős életet él – állítja Eva Pissárová pszichoterapeuta. „Nagyon jó dolognak tartom a házasságban vagy partnerkapcsolatban a transzparens közös kasszát, amikor a jövedelmükhöz mérten mindketten egyforma arányban szállnak be a közös kiadásokba, és tudják, hogy a másik épp mire költött. Ez nem folytonos ellenőrzést jelent, inkább bizalmat. Ahol ez hiányzik, ott a partnerek elkezdenek hazudni egymásnak a kiadásaikról. Ha kevés pénzük van, inkább csak eltitkolják, hogy egy ruha vagy sportfelszerelés mennyibe került, esetleg azt mondják, hogy már régi, csak a másik nem vette észre. Ezt főleg nők művelik előszeretettel és sikerrel, mert a férfiak többsége valóban nem tud kiigazodni a ruhatárukon. De a vagyonosabb rétegekben a dolog odáig is elmehet, hogy a több pénzt kereső félnek van egy másik élete eltitkolt számlákkal, drága szórakozásokkal és kirándulásokkal, amelyről a másikuknak fogalma sincs” – magyarázza Eva Pissárová.

 

Apartman Floridán

Azt mondja, maga is dolgozott olyan párral, amelynél a pénz volt a válóok. Nem azért, mert kevés volt belőle, hanem mert aránytalanul oszlott meg. A férj sokkal jobban keresett, mint a felesége, és bár gondoskodott a családról, nyaralni is elvitte, mindig csak felső középszinten éltek. „Aztán a feleség a férfi egyik kollégája elszólásából megtudta, hogy a férje egy egzotikus szigeten nyaralt baráti társasággal, sőt, hogy apartmanja van Floridán. A férfi azzal védekezett, hogy ezekre a helyekre járt kikapcsolódni, és szüksége volt arra, hogy ne legyen mindig vele a család. Ez elfogadható, a feleség el is fogadta volna, a baj az volt, hogy a férj eltitkolta előtte, mennyire gazdag, mit engedhet meg magának, hová jár szolgálati utak ürügyén, és hogy neki meg a gyerekeknek sokkal kevesebbel kellett beérniük. Válás lett a vége, de meggyőződésem, hogy a férfi akkor is így fog élni, ha lesz új kapcsolata, mert csak azt ismételgette, hogy azt a pénzt ő kereste meg, senkinek nem tartozik elszámolással” – meséli a pszichoterapeuta.

 

Rosszabb, mint a megcsalás

Márpedig egy párkapcsolatban elszámolással tartozunk azzal is, mire költjük a saját pénzünket, főleg ha az a pénz valahol hiányzik. Az amerikaiak készítettek a témában egy felmérést, és azt a megdöbbentő eredményt kapták, hogy a megkérdezettek 42 százalékának van tapasztalata pénzügyi hűtlenséggel. Ráadásul az arány folyton nő, 2016-ban még csak 33 százalék volt. Eva Pissárová ilyesféle szlovákiai felmérésről nem tud, de szerinte hasonló lehet az arány. Talán többen vannak, akik játékautomatákra, alkoholra költenek titokban, mint akiknek eltitkolt külföldi házuk és többmilliós számláik vannak, de a lényeg szerinte ugyanaz. „A partnerek között hiányzik a kellő bizalom, nem tudják megbeszélni a problémákat, esetleg a jobban kereső lenézi a másikat, s úgy véli, hogy ő tartja el.” Egy biztos: ha kiderülnek az ilyen eltitkolt költekezések, az alapjaiban jobban meg tud rengetni egy kapcsolatot, mint az, hogy valaki fizikailag volt hűtlen.

A pénzügyi hűtlenség is mindig abból ered, hogy a partnerek között nem működik a kommunikáció. Ha az egyik úgy érzi, hogy többet érdemel, mint a másik, vagy ellenkezőleg, többet akar mutatni, mint aki valójában, a kapcsolat nem kiegyensúlyozott és nem őszinte. Ezért a mondás, hogy pénzről nem illik beszélni, a házasságban, partnerkapcsolatban nem érvényes. Előbb-utóbb mindig beszélni kell róla, és félő, hogy ha ez túl későn történik, akkor már nem éppen szívélyes a hangnem.

 

A pénzügyi hűtlenség ismérvei

  1. A partner ingerülten reagál a pénzzel kapcsolatos megjegyzésekre

Vagyis támadással védekezik. Ha azt vesszük észre, hogy már attól is ideges lesz, ha megkérdezzük, kifizette-e a gázszámlát, ez annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben, s attól tart, hogy a másik rájön, mire költi a pénzt. Arra is oda kell figyelni, ha valaki hirtelen túl sok ajándékkal halmozza el a párját, mert ez mindig bűntudatot és figyelemelterelési szándékot jelez. Főleg akkor, ha az ajándékok meghaladják a család költségvetési lehetőségeit, és addig nem is voltak szokásban.

  1. Újfajta kiadások, szokatlan utalások

Ezekre természetesen csak az figyelhet fel, akinek hozzáférése van partnere számlájához. Ha azt látjuk, hogy rendszeresen utal át kisebb-nagyobb összegeket ismeretlennek, ez jelentheti azt, hogy valakit eltart, lefizet, vagy a külön életét finanszírozza. Persze lehet, hogy ajándékra, meglepetés nyaralásra spórol, de ha ilyesmi egy éven belül vagy a várt jeles alkalomkor – mondjuk, házassági évfordulóra – nem következik be, nem árt rákérdezni a dologra.

  1. Hirtelen változás a bevételekben Ha a partner hirtelen átíratja másra a cégében való részesedését, vagy úgy optimalizálja kiadásait, hogy látszatra szinte semmi vagyonnal nem rendelkezik, ez lehet annak a jele, hogy válni készül, és semmi kedve osztozni a vagyonon. Akkor kell gyanakodni, ha korábban nem volt jellemző rá ez a viselkedés, és most sem avatja be a partnerét.
  2. Hirtelen hangulatváltozások

A játékfüggők hangulata attól függően változhat, hogy nyertek vagy veszítettek, és az eufóriától egészen a teljes csüggedtségig terjedhet. Ha tudjuk vagy sejtjük, hogy párunk vonzódik az automatákhoz, kártyához, fogadásokhoz, legyünk résen, mert ezekre a család egész vagyona rámehet.

  1. Otthon megszaporodik az új holmi

Párunk egyszer csak márkás ruhákat és kiegészítőket, drága elektronikai cikkeket kezd vásárolni olyan mértékben, amely meghaladja a pénzügyi lehetőségeinket. Vagy olyan forrásból finanszírozza ezeket, amelyről nincs tudomásunk, esetleg kölcsönre vásárol – egyik lehetőség aggasztóbb, mint a másik.

  1. Napi kiadásokat is kölcsönökből finanszíroz

Ha a párunk ruhavásárlásra, kirándulásra kölcsönt vett fel a tudtunk nélkül, ez azt jelenti, hogy még előttünk is megjátssza magát. Az is lehet, hogy elveszítette a munkáját, vagy nem jött be valamilyen üzlete, és azt akarja fedezni; mindenesetre nézzünk utána, miért akar tovább nyújtózni, mint ameddig a takarója ér.

 

Nem nyaralunk hitelekből

Szlovákiában nem divat nyaralásra kölcsönt felvenni. Az emberek döntő többsége inkább szerényebb helyre megy, vagy otthon marad, de a nyári üdülését nem akarja egy évig törleszteni. Az Ipsos ügynökség által a napokban készített felmérés szerint csak a megkérdezettek tizenkét százaléka vett fel valaha kölcsönt nyaralásra, és akkor sem többet pár száz eurónál.

Ez akár jó hír is lehetne, mert tavaly csak az utazási irodákkal 634 ezren utaztak külföldre, és leginkább a repülőutakat, valamint az all inclusive ellátást kínáló többcsillagos szállodákat választották. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a lakosság negyven százaléka még mindig nem engedhet meg magának legalább egyhetes külföldi nyaralást.

Leggyakrabban a 27 és 35, majd a 36 és 44 év közöttiek vesznek fel kölcsönt szabadságra, de 400 eurónál nem többet. Az Eperjes megyében élők ebben a tekintetben merészebbek, közülük minden tizedik megkérdezett nyaralt már hitelből, míg a legkonzervatívabbak vagy a leggazdagabbak Nyitra megye lakói: itt csak a megkérdezettek 3 százaléka vett fel kölcsönt szabadságra.

Ha már valaki úgy dönt, hogy hitelből pótolja ki azt az összeget, amely a nyaraláshoz hiányzik, pénzügyi szakértők szerint ajánlatos a kölcsönt egy éven belül, vagyis a következő nyaralásig és esetleges új hitelfelvételig visszafizetni. Ellenkező esetben az élményeket már rég elfelejti, de a törlesztőrészleteket még mindig nyögni fogja. 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?