Archívum

Párkapcsolat és a vallás

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.
author
Vasárnap

2020. április 3. 09:45

lelek

A gyümölcsöző, harmonikus kapcsolathoz szükséges, hogy bizonyos életterületeken a pár tagjainak azonos vagy hasonló nézetei legyenek. Ilyen a hit, a vallás témája is. Kényes, intim terület. A szerelem kezdeti szakaszában a vallási különbségek (vagy akár az, hogy az egyik fél hívő, a másik nem) talán nem tűnnek olyan fontosnak. Elvakít bennünket a szerelem, és inkább a közös dolgokra koncentrálunk: szeretünk túrázni, vagy ugyanazt a zenét kedveljük. Ám ez a hosszú, tartós párkapcsolathoz nem elég.

Mindenképp válaszoljuk meg a következő kérdéseket: Mit jelent számunkra a vallás? Mennyire van jelen az életünkben? Mit szeretnénk, mennyire legyen része a jövőnknek, családunknak, leendő gyermekeinknek? Milyen szokásaink vannak? Fontosak számunkra a szertartások, hagyományok, gondolkodásmód, szemlélet?

Az is fontos, hogy az udvarlás időszakában megfigyeljük leendő párunkat és családját, s így a valláshoz, hithez való viszonyukról is képet kapjunk. Bátran mérlegeljük az esetleges különbségek jelentőségét. Képzeljük el, hogy mennyire tudnának együtt élni hosszú évekig ezekkel a szokásokkal és nézetekkel! Bár rózsaszín szemüveggel a szemünkön nem könnyű okosnak lenni, mégis ez az egyetlen út, hogy elkerüljük a buktatókat.

Ha már párkapcsolatban élünk, fontos ezt a területet is összehangolni. Talán az egyik fél életében alapvető a vallásos szemlélet, míg a másiknak érdektelen. Ilyenkor azt javaslom, hogy a kettő közül annak az értékrendnek az irányába induljon az egység kialakítása, amelyik valamelyik fél számára lényegesebb. Beszélgessenek sokat a témáról, mindketten fejtsék ki a véleményüket, ennek az okait, és figyelmesen hallgassák meg egymást. Nehezebb a helyzet, ha mindkettejüknek erős elköteleződése van, csak éppen ellenkező irányban. Ilyenkor az tűnik jó megoldásnak, ha megbeszélik, hogyan tudnak olyan életmódot kialakítani, amellyel mindketten megfelelően meg tudják élni a hitüket. Kompromisszumok helyett keressük meg a közös pontokat. Fogadjuk el az ellenkező meggyőződést, és ne gyalázzuk a másiknak a meggyőződését, szokásait. Ha nehezen megy a közös álláspont kialakítása, érdemes mediátorhoz vagy életvezetési, esetleg párkapcsolati tanácsadóhoz fordulni segítségért.

Szeretetteljes április kívánok minden kedves Olvasómnak!

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korrupció

Kiábrándultunk a becsületes életből

Eduard Heger Igor Matovič

Döntenek az inflációs csomagról

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Esterházy János

Esterházy János és kora

koronavírus-vakcina

Kötelező és ajánlott oltások Szlovákiában

Premier League
Frissítve

Premier League – Kétgólos hátrányból fordított és bajnok a Manchester City

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.