Archívum

Páratlan találkozások

Nem ismer műfaji határokat. Drámai ereje felülmúlhatatlan, humora fergeteges, énekelni szívből tud, ha táncol, felizzik körülötte a levegő. Börcsök Enikő a szó szoros értelmében mindenevő színésznő. A szerepeit is valósággal felfalja, bekebelezi, végérvényesen a magáévá teszi.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 23. 00:35

De nemcsak a színpadon, a konyhában is királynő. Beszélgetésünk másfél órája alatt olyan karalábé-krémlevest és olyan túrógombócot készített, mint egy Michelin-csillagos sztárszakács.

 

 

A drámairodalom nagy klasszikusai mellett kortárs magyar szerzők színdarabjaiban is gyakran játszik. Kezdjük Parti Nagy Lajossal, akitől az Ibusárt kapta.

Az volt az első találkozásunk. Parti Nagy Lajos világát akkor még nem igazán ismertem, de rögtön elsőre nagyon megtetszett. Rendkívül élveztem a humorát, valahogy beletaláltam ebbe az alakba. Utána sokféle írása megtalált, könyvbemutatókon felolvastam, sőt még egy rádiójátékában is szerepeltem.

 

Spiró Györggyel többször dolgozott.

Legutóbbi darabja, a Kvartett a sokadik találkozásunk volt. Az első a Dobar dan. A menekülttáborokról szólt, már a kilencvenes évek elején. Ami meghatározó volt Spiróval kapcsolatosan: amikor meghívtak a Prahba a Radnóti Színházba, akkor épp vesére vártam. A másodikra. Ki volt tűzve a bemutató, de miattam elhalasztották, megvártak a darabbal. Kivételes gesztus volt ez Bálint Andrástól, a színház akkori igazgatójától és Spiró Györgytől is. Éreztették velem, hogy nekik mennyire fontos, hogy én játsszam, és átcsúsztatták a bemutatót a következő évadra. Ezután jött a Príma környék a Pesti Színházban, majd ugyanott a Kvartett. Spiró számomra mindig a biztonságérzetet jelenti. Tudom, hogy én ezt tudom. Hogy jól ismerem az alakjait, s nekem ez menni fog. A 70. születésnapján én voltam az egyik meglepetésvendége a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Schneider Zoltánnal olvastunk fel egy részletet a Prahból. Sem félelem, sem megfelelni vágyás nem volt bennem. Az ő figuráival nagyon jól tudok azonosulni. Mintha valamelyik rokonomat látnám magam előtt.

 

Nádas Péter és a Találkozás?

Nádassal egészen más viszonyban vagyok. Az ő alakjait meg kell fejteni. Azok nem hétköznapi, hús-vér emberek. Egyik sem. És nemcsak a Találkozás alapján mondom ezt. Először a Temetésben játszottam a Merlin Színházban. Nem tetszett neki az előadás. Talán fiatalok voltunk Ternyák Zoltánnal, talán nem értettük az egészet. Most sem tudom, mit csinálnék másképpen, de emlékszem, hogy akkor nagyon megbántódtam. Zoli is, én is szerettük az előadást, mindketten különlegesnek hittük, boldogok voltunk, és lelkesek, Nádas véleménye összetört bennünket. Na, mondtam, én ezzel be is fejeztem, elég volt ebből a szerzőből. Nagyon sok év telt el azóta, az arcára is már csak halványan emlékeztem. Erre kiderült, hogy a Pesti Színházban Eszenyi Enikő a Találkozást rendezi, és én játszom benne Máriát. Úristen, mi lesz itt – gondoltam –, jön a nagy író, aztán majd megint jól megmondja. És jött is. Pontosan úgy nézett ki, mint húsz évvel ezelőtt. Ugyanaz az arc, bennem meg ugyanaz a félelem. Beül majd a próbára, csinálunk valamit, ami neki nem fog tetszeni. Szerencsére nem ez történt.

 

Parti Nagy, Spiró és Nádas közül kit a legnehezebb játszani?

Nádast. Egyértelmű. Nekem nagyon távoliak, filozofikusak az ő alakjai. Spiró mindenki számára érthető. A legegyszerűbb ember számára is. Ettől olyan sikeres. Bármilyen konfliktust, éppen aktuális társadalmi problémát dolgoz is fel, értem. Nádas nem ilyen. Ő az emberre, az érzelmekre összpontosít. Ott mindig megfejtéseket kell találni, hogy mit gondol az adott mondat mögé. Szimbolikákat, különös történeteket kell felfejteni, amelyek aztán az én történeteim lesznek. Ez így ezerszer nehezebb. Én még Esterházyt is jobban értem, mint Nádast. Nekem ő a legnehezebb, a legbonyolultabb. A Találkozást mindettől függetlenül nagyon szeretem, rendkívül büszke vagyok erre az előadásra. Pedig jönnek a rokonaim, az ismerőseim, és mondják, hogy »Encikém, biztos nagy munka volt, de ne haragudj, egy szót sem értünk belőle«. Én értem természetesen, nekem ezt nyolc hétig magyarázták. Első olvasásra azonban én sem fogtam fel. Itt nincs lineáris történet. Van egy nő, aki másfél órán át magyarázza 1956-ot, látványos az egész, vetítés is van az előadásban, remek a partnerem, a Fiatalembert játszó Király Dániel, de a nézőknek nehéz ez az egész. Annak, aki szűz szemmel nézi, nem olvasott utána, vagy nem kapott hozzá magyarázatot, majdnem élvezhetetlen. Néha elkapja, hogy jaj, Istenem, de szenved ez a színésznő, valamit piszkosul érez, de mi a fenét? Festőművész a párom, már vagy hatszor látta az előadást, és még mindig vannak benne részek, amelyeket nem ért.

 

Ez azt is jelenti, hogy így és ennyire szerep még nem gyötörte meg soha?

Hát, nem!

 

Pedig a Száz év magány Ursulája sem lehetett könnyű falat, hiszen több száz oldalnyi szöveget kellett megtanulnia.

Nekem a szöveg mennyisége nem okozott problémát soha. Teljesen mindegy, hogy két és fél vagy három órán át kell beszélnem teljesen egyedül. Nádas szövege semmivel sem nehezebb, mint Jelinek Téli utazása. Ha értem, miről szól a szöveg, mit él át a nő, nincs gondom a darabbal.

 

A próbák során nyilván sokat beszélt Nádas Péterrel.

El is mondta, hogy kiktől, milyen nőktől hallott hasonló történeteket. Mária alakját több nőből gyúrta össze. De még azt is ő találta ki, hogy milyen legyen a darabbeli cipőm. Kicsi sarkú, pántos, gombos, ugyanaz a fazon, mint amilyet Erzsébet királynő hord. Rendkívül kényelmes. Hogy maga a történet mennyire visel meg engem, azzal nem foglalkozott. Tetszett neki, ahogy próbáltam. Ha ötlete volt, hangosan mondta. Ha kérdeztem, mindig jól válaszolt.

 

1985-ben Ruttkai Éva játszotta a Találkozást Hegedűs D. Gézával. Rengeteg akadályt kellett elhárítania, míg kijárta, hogy bemutassák a darabot.

Ruttkai meghalt, mire én színésznő lettem. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Katyerina Ivanovnát játszom a vígszínházi Bűn és bűnhődésben. Ezt a szerepet Pap Vera játszotta egy régebbi rendezésben. Ez más. Verát ismertem, szerettem, sokat dolgoztunk együtt. Mielőtt színpadra lépek, szólok is hozzá, oda föl, hogy jól van, Vera, itt vagyok, most én jövök, drága!

 

A Mikvében is az ő szerepét játssza. Még élt, de már súlyos beteg volt, amikor a helyébe lépett.

De ott is »jelen van«. Összenézünk néha-néha Eszenyi Enikővel, és látom rajta, hogy neki is ugyanaz jutott az eszébe, mint nekem. A Vera! Olyankor mindkettőnknek bepárásodik a tekintete, aztán veszünk egy nagy levegőt, és megyünk tovább.

 

Az Ópium és A nagy füzet után ismét Szász Jánossal forgatott. Új filmjében, a Sóhajok hídjában is olyan maró szerepe van?

Nagyon szeretem János filmjeit, de az ő világa is távol áll tőlem. Sőt, kimondottan rettegek tőle. Borzasztóan érzem magam minden forgatáson. Hazajövök és bőgök. Az Ópiumban negyven elmebeteget kellett vízsugárral mosdatnom. Iszonyatosan kiborított az is. A nagy füzetben orosz katonák erőszakolják meg a lányomat. Az sem volt könnyű téma. Meg ez sem, a Sóhajok hídja. Nyomasztó történet. Nagyon nehéz volt. Sárban, trágyában, tehenekkel, vágóhídon. Gyilkolás, belezés. Rengeteg rettenet. Schmuckné vagyok a filmben, Hegedűs D. Géza régi szeretője és üzlettársa. Géza a legkedvesebb kollégám. Ha még a főiskolát is beleveszem, huszonöt év van már mögöttünk. S bár töviről hegyire ismerem a játékát, én ezen a forgatáson akkorát koppantam, hogy nem bírtam abbahagyni a sírást. Mert Géza úgy játszott, olyat csinált. Ha rá gondolok, már akkor is kiráz a hideg. Életemben ekkora művészt nem láttam. Néma szereplő voltam abban a jelenetben, ott álltam vele szemben, elmondott egy monológot vagy kétszáz ember előtt, és senki nem kapott levegőt. Mint akibe áramot vezettek, olyan élmény volt ez nekem. Közben százszor voltam már a felesége, ismerem a tudását, a tehetségét, de ott valami olyat mutatott, amit még soha életemben nem láttam senkitől. Hétszer vagy nyolcszor megismételtük a jelenetet, és még mindig lapátolt rá. Tekerte a belemet piszkosul.

 

Ebben ön is jeleskedik, ha a helyzet úgy kívánja. De főzni, ilyen csodás ételeket készíteni kitől tanult?

Apámtól és anyámtól. Minden itthoni munkát szeretek. A főzést különösképpen. Nálam semmi sem mellékes. Nincs olyan, hogy összedobom. Ha nincs időm, Józsi főz. Vagy ha három napja azt hallja tőlem, hogy ablakot kellene pucolni a héten, egyszer csak megpucolja. Hazajövök, és látom, hogy ragyog minden.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dacruza

A rózsahegyiek elvitték a három pontot a MOL Arénából

dddd

Ne a zenével foglalkozzunk most

richard sulík

Sulík szerint Matovič félrevezet mindenkit, az adóbónusszal csak a gazdag családok járnának jól

zelenszkij

Zelenszkij: Hazaküldjük az oroszokat, semmit sem hagyunk az ellenségnek

éhínség

Világméretű éhínséget okozhat az ukrán gabonaexport orosz blokádja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.