Olvassunk Szabó Magdát 23. A Danaida

<p>A görög mitológiában a Danaidák férjgyilkos asszonyok voltak, akiknek az alvilágban büntetésből egy feneketlen hordóba kellett vizet hordaniuk. Szabó Magda Danaidája nem volt férjgyilkos, sőt: őszinte szeretettel engedte át férjét az új feleségnek abban bízva, boldogabbak lesznek, mint ők voltak. De az alvilági asszonyokhoz hasonlóan az ő munkája is szinte végtelen, és a kívülálló szemével nézve időnként haszontalan is.</p>

A Danaida, amely talán Szabó Magda kevésbé ismert regényeinek egyike, a 30-astól az 50-es évekig tart, átívelve a II. világháborút. Ezt, egyéb politikai eseményekhez hasonlóan, a főhős sokáig nem engedi magához közel: „Katalin … a háborút se fogta fel, ami a frontokon történt, nem is volt háború a szemében, … az ostromon minden megrázkódtatás nélkül túlestek, leghamarabb az országban.” De a tragédiák nem kerülték el a Csándy családot sem. Kati első szerelme, Csiszár Laci tábori lelkész sok ezer társával együtt megfagyott a Don-kanyarban, szeretett bátyja, Dániel pedig 39-ben külföldre szökött a katonaság elől, majd nyomtalanul eltűnt. A lány gyermekkorától kezdve azt érzi, nem szeretik, anyja nyíltan a szemébe vágja: „Udvariasságból szültelek, ha rajtam áll, sosem élsz. Az élet szenvedés.” Apja nem tudja kimutatni iránta érzett szeretetét, felesége első házasságából származó fia, Dániel iránti gyűlöletét annál inkább. A gyermek Kati szenved feszültséggel teli családjában, nincsenek barátai, „otthon rossz volt az élet”. Bátyja szökése után gyanússá válik a család, hisz nem tudták hazaszeretetre nevelni fiukat, az apát nyugdíjazzák, Katalin körül is megfagy a gimnáziumban a légkör, de sikeresen leérettségizik, majd egyetemre kerül. Ott ismeri meg Kis Sándor docens révén az igazi szerelmet, s bár a férfi boldogtalan házasságban él, mégsem áldozza fel sem azt, sem a karrierjét Katalinért. Így a lánynak kell mennie. Budapesten férjhez megy Simkó Elekhez, aki nem sokra tartotta ugyan („ha sokáig élsz velem, még viszed valamire”), mégis abszolút kötelességérzetet követelt meg tőle. Katalin jó pár év elteltével tud csak felszabadulni előbb lélekben, majd a valóságban is férje és Anyuci zsarolása alól. És elvállalva a falusi könyvtárosi állást, érzi magát ismét hasznos, megbecsült, boldog embernek. Megismerni a háború alatti magyar társadalmat és Katalin sorsát Szabó Magda tolmácsolásában igazi élmény.

 

Méltó vége ennek a sorozatnak.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?