Olvassunk Szabó Magdát 21. Zeusz küszöbén

<p>Ez a könyv egy hathetes görögországi utazás naplója. Az úttal az írónő régi vágya valósul meg, hisz a gyermekkorában apja által megismert helyszínekre jut el, s megérinti őt a hely szelleme. Sőt, itt-ott maguk az istenek is: &bdquo;<em>nekem az antik Hellászról van képem, eleinte azt hiszem, talán nem találok nyomára annak, amit annyira szerettem, de megvan minden, csak keresni kell, Hellász hallgatag és makacs, megkívánja, hogy megfejtsék titkát.</em>&rdquo;</p>

 Ez a titokfejtés zajlik Athénben, Korinthoszban, Mükénében, Epidauroszban, Olümpiában, Delphoiban, Kréta, Rhodosz és Kósz szigetén. A múltidézés azonban nem problémamentes, mert közben el kell viselni a 40 fok feletti hőséget, a mindenütt jelen levő zajos, nagy tömeget, a semmilyen idegen nyelvet nem beszélő s néha igencsak udvariatlan görög pincéreket, a hihetetlenül lerobbant szállodaszobákat, a bizonytalan hajóutakat, a pénztelenséget és sok egyéb kellemetlenséget. Szabó Magdát és férjét azonban érik kellemes meglepetések is: megismerkednek és összebarátkoznak Az őz görög fordítónőjével és kedves férjével, Nándor kutya személyében akad egy hűséges kísérőjük, bejárnak gyönyörű tájakat, megérinthetnek négyezer éves műemlékeket, éreznek eddig ismeretlen virágillatokat, és látják a sokszínű tengert. Athénben az Akropolisz kápráztatja el az utazót: „ha valaki őrzi akármilyen vallását, megérzi istene közelségét az Akropolisz tetején”, Mükéné várának fekete, vérrel áztatott sziklái Agamemnón és családja tragédiáját juttatják eszébe. Olümpia stadionjának romjainál a rendezvény eszmeisége, a béketeremtés kap hangsúlyt, Delphoiban a jósda és a Parnasszosz, az istenek hegye a maradandó élmény, Rhodoszon egymillió lakójával a Pillangók völgye. A múzeumban playboynak, szép, de buta arcúnak nevezi Apollón szobrát, s ezzel megsérti az istent; az bosszút áll rajta, és egymást követik a kisebb-nagyobb pechek (a leszakadt táskafültől, kettétört kofferfogantyútól egészen a fogtályogig és a hazautazást meg az azt követő néhány hetet megkeserítő bélhurutig). A kalandos utazást Szabó Magdával együtt átélő olvasóban az az érzés marad meg, hogy nagy szeretettel mutattak be neki egy hihetetlenül sokszínű országot s annak gazdag múltját. És ha majd rászánja magát egy görögországi túrára, kísérőnek feltétlenül elviszi magával ezt a könyvecskét.

 

Jövő héten Szabó Magda Alvók futása című könyvét mutatjuk be

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?