Olvassunk Szabó Magdát 17. Abigél

<p>Az írónő talán legismertebb műve, hisz aki nem olvasta a könyvet, láthatta a belőle készült nagy sikerű tv-filmet vagy a legfrissebb adaptációt, a musicalt. A regény a 14 éves budapesti Vitay Georgináról (Gina) szól, akit katonatiszt apja minden előzetes bejelentés nélkül beírat és a tanévkezdéskor el is visz Matula püspök híres árkodi iskolájába.</p>

 

A hajdani kolostorból kialakított egyházi gimnázium a szabad világból érkezett kislányra úgy hat, mint egy erőd, egy fehér-fekete világ, ahol minden tilos: a saját ruhájuk helyett intézetit kapnak, frizurájukat egyformán, copfban kell viselniük, haza írt leveleiket elolvassák, a panaszkodást nem engedélyezik, a szigorú napirend percre pontos megtartását követelik és ellenőrzik, olvasniuk csak vallásos könyveket vagy zsoltárokat szabad, világi kapcsolatokra pedig még gondolniuk sem illendő. Kezdetben Gina számára elviselhetetlennek tűnik az internátusi lét. „Elnyeltek mindenestül, ez már nem is én vagyok. Még a hajamat is elvették. Most már semmim sincs abból, ami valaha voltam” – érzi a kislány, és nem érti, imádott apja miért küldte ide. Gina félárva, édesanyja rég meghalt, tábornok apja és Marszell, a francia kisasszony nevelte, meg Mimó nevű nagynénje. „Apja és lánya szenvedélyesen szerették egymást, és a világot csak akkor érezték teljesnek, ha együtt voltak”, de most az apja nem ad viselkedésére elfogadható magyarázatot. Gina nagyon nehezen vészeli át az első heteket, különcködő viselkedése miatt az osztály is kiközösíti, szókimondása, „kintről” hozott gondolkodásmódja és viselkedése gyakran keveri bajba, konfliktusba kerül tanáraival, egyik büntetést a másik után kapja. Menekülni akar ebből az elviselhetetlen világból, ám apja segítségét hiába kéri. Egy rövid látogatás alkalmával Vitay tábornok megmagyarázza lázadó lányának, hogy ő az ellenállás (a történet 1943 ősze és 1944 tavasza között játszódik) egyik vezetője, és Ginát el kellett bújtatnia, ezért van ebben a kitűnően őrzött intézményben, ahonnan csak az ő engedélyével engedhetik el. A lány ekkor válik felnőtté, megtud, megért és elvisel sok olyan dolgot, amit korábban nem. Például az ismeretlen jótevő, Abigél levélben őt bízza meg a zsidó osztálytársnőinek szánt keresztlevelek átadásával, amit rettegve, de megtesz, tanáraiban megtalálja a szigoron kívül az emberséget, és éppúgy otthona lesz a Matula, mint a többi lánynak. Tagjává válik a szoros közösséget alkotó ötödiknek, sorstársává a többieknek. S végül megismerheti Abigélt is, aki mint utóbb kiderül, kezdettől vigyázza és óvja őt. Személyében Szabó Magda egy volt, szeretett tanárának állít örök emléket.

 

Jövő héten Szabó Magda Örömhozó, bánatrontó – levelek a szomszédba című könyvét mutatjuk be

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?