Archívum

Növényvédelem szeptemberben

Az idei nyár a növénytermesztőknek, így a kiskerttulajdonosoknak is kedvezett. Nem voltak nagy forróságok, és rendszeresen esett eső. Az ilyen időjárás a másodvetemények számára is megfelelő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. szeptember 16. 00:49

Az őszi betakarításra szánt káposztafélék szépen fejlődtek, ugyanis az eső mindig jobb, mint az öntözés. A betakarítás előtt érdemes odafigyelni arra, hogy ne legyenek a fejekben hernyók, mert a tárolás során rothadást okoznak. Kiskereskedelmi csomagolásban is kapható szerek ellenük: Bulldock 25 EC, Decis EW 50, Karate Zeon 5 CS, Spintor, Steward, Vaztak 10 EC. A gombabetegségek ellen permetezhetünk Askon, Ridomil Gold Plus 42,5 WP és Signum szerekkel. Ha az időjárás továbbra is ilyen csapadékos marad, aktuális lehet az alkalmazásuk. A molytetvek ellen egy vegyszer kapható, ez a Neemazal-T/S. A káposztafélékre készített permetlébe okvetlenül tegyünk ragasztószert, máskülönben lecsorog a levelekről. Miután a ragasztószer rászáradt a levelekre, a lemosódás ellen is védi a vegyszert. Tapasztalatom szerint legjobb a Silwet Star, de jó az Agrivital is. Sokan mosogatószert (Jar, Pur) használnak erre a célra, azonban ez nagy kockázattal jár, mert eső vagy öntözés esetén meggyorsítják a vegyszer lemosódását.

A burgonyát is felszedhetjük már a földből, ha lehet, olyankor, amikor a gumók nem sárosak, nedvesek. A sérült, rágott darabokat válogassuk külön. A tárolásra szánt termést 2-3 napig hagyjuk szellős helyen, majd hűvös, sötét pincében, kamrában tároljuk. A gumókat óvjuk a fénytől, mert megzöldülnek, és megnövekszik bennük a mérgező szolanin mennyisége.

A gyökérzöldségeket szedéskor szintén válogassuk át, csak az egészségesek tárolhatók (a leveleket csak csavarjuk le kézzel, hogy a gyökerek tetejét ne sértsük meg). Ezeket is hagyjuk pár napig száradni, így a tárolás során kevésbé támadják meg őket a különböző rothadást okozó betegségek.

Mielőtt a nyárra kitett cserepes növényeket bevinnénk, meg kell tisztítani őket a kártevőktől. Dísznövényekre regisztrált szer a Karate Zeon 5 CS, amely hernyók, molytetvek, levéltetvek ellen hat. A citromfát a pajzstetvektől Neemazal-T/S-sel sikerült megtisztítanom.

Sok dísznövényen, így a rózsákon is erősen terjed még a lisztharmat, amely ellen kéntartalmú szerekkel – Thiovit Jet, Kumulus WG – védekezhetünk.

A krizantémon most kezdenek megtelepedni a levéltetvek. A hajtások végén, a fiatal bimbókon erősen szaporodnak, s ezzel gátolják a virágok fejlődését. Ellenük szintén Karate Zeon 5 CS-szel védekezhetünk.

Szeptemberben várható a selyemfényű puszpángmoly következő generációjának megjelenése. Amint a kis hernyók kártételét észrevesszük, permetezni kell. Használhatjuk a Karate Zeon 5 CS-t és a Decis EW 50-et, jó eredményt adott a Spintor használata is.

A gyakori esők a gyomok erős növekedését okozták. Hasznos a virágzásuk kezdete előtt kikapálni, lekaszálni őket, hogy ne hozzanak magot. A magvas egyedeket szakszerűen kell komposztálni, az itt keletkező 45-50 °C-ban a magok elvesztik csírázóképességüket.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

iskola

Horváth Péter: A téli szünet után pánikhelyzetek alakulhatnak ki

MZ SR

A főorvos figyelmeztet: Fél az oltástól? A kórházban ez a kezelés…

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.