Archívum

Növényvédelem

A zöldségtermesztők februárban már a palántaneveléssel foglalatoskodnak. Az egészséges palánta kinevelése az alapja az egész évi sikeres zöldségtermesztésnek.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 15. 22:31

Palántadőlés: Ez a palánták egyik legveszélyesebb betegsége. Több kórokozó gomba okozza, amely megfertőzi a csírázó és 1–3 leveles növényeket. A betegséget gyógyítani nem, csak megelőzni lehet, ezért a magvetéshez fertőtlenített közeget és csak egészséges vetőmagot használjunk. Megelőzésként beöntözésre használható szer a Previcur Energy. 10 liter vízbe 25 ml-t kell keverni; négyzetméterenként 2–5 l-t kell belőle kiöntözni. A betegség nedves közegben a talaj felszínén terjed, ezért fontos, hogy az öntözést a lehető legritkábban, reggel végezzük, és szellőztessünk, hogy a növények s a talajfelszín a lehető leggyorsabban megszáradjon. Ha a kór mégis megjelenik, dobjuk ki a beteg növényt a körülötte lévő földdel együtt, helyét szórjuk be száraz anyaggal, fűrészporral, homokkal, fahamuval, és az öntözést a lehető legtovább odázzuk el.

Szürkepenészes rothadás: A hajtatott saláta gyakori betegsége. Mivel nálunk nincs vegyszer engedélyezve ellene, szintén a megelőzés a fontos. A növények ellenálló képességének erősítésére az Alginure algakivonat (25–50 ml / 10 l víz) és ugyancsak a Previcur Energy (25 ml / 10 l víz) használható. A megelőzésben a legnagyobb szerepe a hajtatóház szellőztetésének van. Előzzük meg a páralecsapódást, öntözni a lehető legritkábban, reggel kell, olyankor, amikor az időjárás lehetővé teszi az intenzív szellőztetést.

Metszés, permetezés: Amikor az időjárás engedi, sokan már most elkezdik a fák metszését. Növényvédelmi szempontból ez nem ideális időpont. Amikor a fák nyugalmi állapotban vannak, gyakrabban fertőződnek meg az ejtett sebeken keresztül farontó gombákkal és baktériumokkal. Ezért halasszuk a metszést későbbre; ha mégis elkezdjük, akkor az almatermésűeket metsszük, és a vágásfelületeket kenjük be fabalzsammal. Semmiképp se metsszük ilyenkor a csonthéjasokat. A kajszi gutaütését okozó gombák, baktériumok most terjednek leginkább. A gyümölcsfákra, bokrokra és a szőlőre is érvényes, hogy ha elindult bennük a nedvkeringés, már nem fertőződnek meg a sebeken keresztül.

Szintén gyakori hiba az olajos növényvédő szerekkel történő kora tavaszi permetezés. Ezek a frissen kikelt kártevők ellen hatásosak, az áttelő tojások ellen nem, tehát várjunk az alkalmazásukkal.

Aktuális: Az őszibarackfák levélfodrosodás elleni permetezése válhat időszerűvé a hónap végén. A gomba csak a kipattant rügyeket tudja fertőzni, és 4-5 órás nedves növényfelület szükséges hozzá. Fertőzőképessége alacsony hőmérsékleten a legerősebb. Permetezni kontakthatású szerekkel kell: Cuproxat SC 0,5%-os, Champion 50 WG 0,2%-os vagy Kuprikol 50 0,6%-os oldatával. Mivel a szerek hatása 6–8 napig tart, a vegyszerezést akár többször is meg kell majd ismételni.

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.