Növekszik a nyugdíj és az anyasági, ihatnak a biciklisek

<p>Év elején érdemes odafigyelni, mi változik az adók, szociális juttatások és egyéb jogszabályok terén. Idén több ilyen változás is hatályba lépett. Vannak területek, ahol az eddiginél néhány euróval többet vesznek ki a zsebünkből, de azért valamit kapunk is.</p>

Nyugdíjasvívmányok

Január legnépszerűbb újdonsága minden bizonnyal a nyugdíjvalorizáció hatályba lépése lesz: az öregségi nyugdíjasok átlag 8,30 euróval többet kapnak ettől fogva. A gyakorlatban azonban ezt csak azok fogják megérezni, akiknek a nyugdíját az állam eddig nem egészítette ki az úgynevezett minimális nyugdíj szintjére. A mostani 8 eurót ugyan ők is megkapják öregségi nyugdíjukhoz, az említett kiegészítés viszont esetükben ugyanannyival csökken, vagyis gyakorlatilag ugyanannyi pénzt kapnak kézhez havonta, mint eddig (ellentétben azokkal, akik elegendő ledolgozott év hiányában nem voltak jogosultak a kiegészítésre, így például 250 eurót vitt ki nekik havonta a postás: ők megérzik az emelést, mert ezentúl 258 eurót kapnak).

A nyugdíjba készülőknek szintén érdemes figyelniük: január elsejétől a korhatár 62 évről 62 év és 73 napra tolódik ki, vagyis több mint két hónappal kell tovább dolgozniuk. A változás mindazokat érinti, akik 1954. december 31-e után születtek; kivételt a többgyermekes anyák és kiemelt kategóriájú munkahelyeken dolgozók (pl. bányászok, vegyi üzemek és atomerőművek veszélyeztetett alkalmazottai, pilóták stb.) képeznek. A nyugdíjkorhatárt évről évre egyre tovább tolja majd az állam, attól függően, mekkora lesz a várható élettartam. Vagyis minél tovább élünk majd, annál tovább kell dolgoznunk, a mai negyvenévesek várhatóan csak 65-66 évesen mehetnek nyugdíjba.

 

Nő az anyasági és a családi pótlék

Az ígéretek szerint idén emelkedik az anyasági is. Bár a parlament még nem szavazta meg a módosítást, a kormányfő máris kész tényként dicsekszik vele, és a biztos koalíciós többséget tekintve bizonyára így is lesz. Egyelőre azok a nők számíthatnak nagyobb összegű támogatásra, akik eddig is többet kaptak, a maximális anyasági 31 napos hónapban 1260, 30 naposban 1219,30 euró lesz. Erre az összegre azok az anyák jogosultak, akik legalább 1776 eurót kerestek. Májustól a kisebb keresetű anyák járuléka is több lesz, bruttó bérük eddigi 70 százalékáról 75 százalékra emelkedik, s 34–37 hétig jogosultak rá. Akiknek még 2016-ban ítélték meg a juttatást, azokra az emelés nem vonatkozik. Nő a családi pótlék is, a mostani 203,20 euróról, 213,20-ra.

Azokért az anyákért, akik sérült gyermekről gondoskodnak, az állam a gyermek 18. éves koráig fizette a nyugdíjbiztosítást, függetlenül attól, hogy a mozgásképtelen, fogyatékos gyermek akár felnőttként is állandó ápolásra szorult. Ezek a szülők időskorukban mindössze 127 euró részleges nyugdíjat kaptak. Az új szabályok szerint már 311 eurós nyugdíjra lesznek jogosultak. Mindenkinek, aki ilyen helyzetben van, jelentkeznie kell a szociális biztosítónál és igazolnia, hogy beteg, sérült gyermekről gondoskodik.

 

Kozmetikázott gondozói járulék

Valamivel többet kapnak az idős, beteg hozzátartozóikról gondoskodók is, akik ápolói hozzájárulásra jogosultak. Mostanáig csak az kaphatta meg a járulék teljes összegét, 220,514 eurót, akinek a jövedelme nem haladta meg a létminimum, 1,4-szeresét, azaz 277,312 eurót. Újabban ezt a határt a létminimum 1,7-szeresére 336,753 euróra emelték, és növekszik a járulék alapösszege is, 247,612 euróra. Kivétel, ha valaki gyermeket gondoz – ilyen esetben a hozzájárulásból csak akkor faragnak le, ha a bevétele túllépi a létminimum 3-szorosát, 594,27 eurót. A 27 eurós emelés ahhoz képest, hogy az érintettek érdekvédelmi szervezetei azt kérték, hogy legalább a minimális bért, vagyis 402,50 eurót megkapják, csupán kozmetikázás. Megélni biztosan nem lehet belőle, de az állam alapelve továbbra is az, hogy a gondozó járulékét a gondozott személy pótolja ki a nyugdíjából.

A kisvállalkozóknak újra érdemes lesz megfontolni, hogy átalányadót fizetnek, vagy a jövedelmük alapján adóznak. 2016-ig a jövedelmük 40 százalékából, legfeljebb 5040 euróból érvényesíthették az átalányadót, jövőre a jövedelmük 60 százalékát, legfeljebb 20 ezer eurót írhatnak le költség címén.

 

Egyszerűbb lesz csődöt jelenteni

Egyszerűsödnek és igazságosabbá válnak a végrehajtások: a végrehajtó nem követelhet többet az adósság behajtásáért, mint a tartozás összege. Többé nem fordulhat elő, hogy egy 50-60 eurós adósság a végrehajtói díjjal 5-600 euróra emelkedik. 2000 euróig terjedő tartozásnál az adós kérheti, hogy törlesztési terv alapján fizethessen. Ezt automatikusan jóváhagyják, de az első részlet nem lehet kevesebb, mint 50 euró, és tíz hónapon belül ki kell fizetni a teljes összeget. Ha az adósság 2000 eurónál nagyobb, a törlesztési tervet a végrehajtónak és bíróságnak is jóvá kell hagynia. Egy személy esetében minden tartozást ugyanaz a végrehajtó fog behajtani, akit eredetileg elektronikus rendszer választott ki. A szociális biztosító az új jogszabály alapján maga fogja behajtani a tartozásokat, vagyis ezek összegét már nem növeli a végrehajtó honoráriuma. Ha az adósság behajthatatlan, magánszemélyek esetében öt év, cégek esetében két és fél év múltán megszüntetik a végrehajtási eljárást.

Aki mostanáig személyes csődöt jelentett, teljes vagyonát elveszíthette, és fizetése egy részéből törlesztenie kellett a tartozásait. Mostantól az adós választhat: vagy elfogadja a bíróság által meghatározott törlesztési tervet, és jövedelméből törleszti a tartozásait – ebben az esetben a vagyonát megtarthatja –, vagy elveszíti az összes vagyonát, és a jövőbeli jövedelméből már semmit sem kell törlesztenie. A személyes csőd kihirdetéséért eddig 660 euró bírósági illetéket kellett fizetni; januártól 500 eurót kell, tehát várhatóan növekedni fog azok száma, akik így próbálnak kikerülni az adósságtengerből. A csalások kiküszöbölése végett a törvény azt is tartalmazza, hogy egy személy csak tízévenként jelenthet csődöt.

 

Biciklin a kocsmából

A jobban keresők nagyobb összegű szociális biztosítást fizetnek januártól: a maximális kivetési alap a minimálbér ötszöröséről, 4290 euróról, a minimálbér hétszeresére, 6181 euróra emelkedik. Mostanáig az sem fizetett nagyobb összegű szociális biztosítást, aki többet keresett 4290 eurónál; mostantól már csak a 6181 eurónál többet keresők számára nem emelkedik a kötelező járulék összege.

Végül pedig két jó hír: 2,6 százalékkal csökken a gáz ára. Ezt főleg azok fogják észrevenni, akik főzésen kívül fűtésre és vízmelegítésre is gázt használnak.

Aki a szilveszteri buli után kissé pityókásan kerekezett haza, azt már nem büntették meg – feltéve, hogy egy-két pohár pezsgőnél nem ivott többet. Január elsejétől a kerékpárosok fogyaszthatnak némi alkoholt, véralkoholszintjük azonban nem haladhatja meg a fél ezreléket. Ez kb. két sörnek, két deci bornak felel meg, de az illető nemétől, testsúlyától, egészségi állapotától és attól is függ, mennyi idő telt el azóta. Alkohol fogyasztását követően azonban csak lakott területeken és kerékpárutakon lehet biciklire ülni; településeken kívül továbbra is 50 eurós bírság fenyegeti az ittas bicikliseket, egy ezreléken felül pedig eljárás indul ellenük, és akár 800 euróval is növekedhet az „italszámlájuk”.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!