Nem Harry és Meghan az első kivonulók

v

Az angol királyi családok ügyeinek ismeretében Harry hercegék elsőre formabontónak tűnő viselkedése inkább hagyományosan formabontónak tűnik

Amikor idén januárban Harry sussexi herceg és felesége, Meghan Markle bejelentette, hogy szeretnének visszavonulni a királyi családdal kapcsolatos kötelezettségeiktől, és magánemberekként élni Kanadában, sokan azt gondolták, II. Erzsébet királyné olyasmire bólintott rá, amihez fogható még nem volt a brit uralkodóházak történetében. Pedig volt, és nem is kell nagyon mélyre leásni a múltba, hiszen amióta a Windsor-ház a brit trónon van, történt egy s más, ami addig összeférhetetlennek tűnt a királyi protokollal.

Harrynek szabad, mert Vilmos a fontos

Ezek egy része pedig éppen a protokollra nagyon adó II. Erzsébet uralkodása alatt történt, úgyhogy nyilván nem jött különösebben zavarba, amikor Harry és Meghan előálltak eretnek tervükkel. A 94 éves uralkodó sok mindent látott már, nyilván számolt vele, hogy a rebellis Harry herceg rebellis menyasszonyt választ, a legfőbb lényeg a monarchia szempontjából úgyis az, hogy biztosítva legyen a trónutódlás. Ez pedig egyelőre biztosítva van, hiszen Harry bátyja, Vilmos cambridge-i herceg késznek mutatkozik az uralkodói szerepre. Bár a rangidős édesapja volna, Charles walesi herceg, aki idén lesz 72 éves, viszont jó ideje arról szólnak a nem hivatalos értesülések, hogy a királynő szívesebben látná utódjaként Vilmost, mert saját fiát, Károlyt a trónra alkalmatlannak tartja. Szakértők szerint ez Erzsébet 95. születésnapja alkalmával el is dőlhet, vagyis a királynő jövőre tehetné meg régensnek Vilmost, ő maga pedig visszavonulna. Férje, Fülöp herceg szintén 95 éves korában vonult vissza a protokolláris kötelezettségektől (2016-ban). Károly hercegről állítólag már kisbaba korában viccesen azt mondta az egyik rokon, hogy ilyen fülekkel nem lehet uralkodó valaki. Az 1997-ben tragikusan elhunyt feleségével, Dianával való kapcsolata miatt a megítélése is vegyes.

Kate mosolyog, Meghan provokál

Vilmos herceg viszont minden szempontból kifogástalan jelölt, hiszen családi élete rendezett, felesége, Kate Middleton pedig világszerte nagy népszerűségnek örvend, és meglehetős rátermettséggel teljesíti a királyi protokollból fakadó feladatait. Visszafogott eleganciát sugároz, nem tesz helytelen kijelentéseket, nem igyekszik kilógni a sorból és a kereteiből, becsületesen vállalja a szerepét, ráadásul már három gyereket szült Vilmosnak és a királyi családnak. Mondhatni, ideális királynéjelölt. Kicsit mintha egymás ellentétei volnának Meghannal. Az uralkodói családban azonban a konfliktusok felvállalása nem megengedett, a férjek, Vilmos és Harry kapcsolata pedig gyerekkoruk óta híresen jó. 

Harry és Meghan alapállása változatlanul provokatív. Néhány hete megtették, hogy angliai útjukra, ahol még utolsó protokolláris teendőikről egyeztettek a családdal, nem vitték magukkal gyerkőcüket, hanem Kanadában hagyták a dadájával. Erzsébet és Fülöp mondta is, hogy hát ettől nagyon szomorúak. De azért persze mondták azt is, hogy visszavárják őket a királyi családba, Erzsébet pedig elhívta őket magával vasárnap templomba, és ennek állítólag meg is örültek, legalábbis a bulvárlapok szerint. De lesz még itt miről cikkezni, hiszen Meghan állítólag visszavágyik a filmiparba, és már meg is találták a neki illő szerepet. Mi oka lehet rá, hogy ismét dolgozni menjen? – gondolhatják az angol királyi család tagjai, hiszen az ő életüket a királynő finanszírozza – már ha készek eleget tenni rangjukból fakadó kötelességeiknek. De Harrynek eddig is mindent szabad volt, apja, a walesi herceg elnézte csínytevéseit.

Egy másik kifogásolható adat Meghan életéből, hogy egyszer már elvált. Ezt azonban nyilván nem hánytorgathatta fel neki senki, hiszen apósa, Károly szintén az elvált Kamilla Parkert vette feleségül 2005-ben, de azok után, hogy sokkal régebbtől viszonyt folytatott vele (ez pedig Diana hercegné tragikus életére is rányomta a bélyegét), már nem is számított botránynak.

Férjes szeretők és kínos rokonok

De ha Meghan minden igyekezetét latba veti, vélhetően akkor is csak megközelíteni tudja azokat a botrányokat, amelyeket Erzsébet nagybátyja, VIII. Edward jegyez az 1920–30-as évekből. Ő volt az, aki 1936-ban egy üzletember felesége, Wallis Simpson miatt otthagyta a brit trónt, mivel sem az angol parlament, sem az egyház, sem a közvélemény jóváhagyását nem sikerült megszereznie ahhoz, hogy a kétszer elvált nőt feleségül vehesse. Ekkor lett király VI. György, II. Erzsébet édesapja. De bátyja, Edward addigra már rengeteg nőügye miatt szerepelt a bulvársajtóban, főleg, mivel gyakorta gazdag férjes asszonyokkal kezdett ki. Egyszer egy párizsi szeretője bosszúból intim tartalmú levelezését is nyilvánosságra hozta. Az ő apja, V. György volt az, aki 1917-ben, az 1. világháború németellenes hangulatában saját uralkodóházának nevét Szász-Coburg-Gothairól Windsorra változtatta. Valamivel nehezebb döntés lehetett, amikor 1914-ben unokatestvérének, II. Vilmos német császárnak üzent hadat.

A német rokoni szálak II. Erzsébet férje, Fülöp edinburghi herceg életében is okoztak nehézséget. Családnevük eredetileg Battenberg volt, ezt Fülöp nagyapja 1917-ben Mountbattenre angolosította. A II. világháború utáni németellenes légkör miatt pedig Fülöp a saját nővéreit és egyéb német rokonait sem hívta meg 1947-ben Erzsébettel tartott esküvőjére. Nincs tehát új a nap alatt az angol királyi családban, ráadásul mindig felbukkan egy-egy elfeledett napló vagy elveszettnek hitt levél, amelyről talán sosem tudjuk meg, valódi-e, vagy csak a pénzkereseti lehetőség ihlette.

Három királynő zsinórban

Bár az évszázadok során a brit koronára is érvényes volt, hogy csak kivételes esetekben tették nőnek a fejére, 1553 és 1603 közt végig nők uralkodtak a szigetországban, mégpedig hárman. Az elsőt közülük Jane Greynek hívták, és csak néhány napig birtokolhatta a trónt – ezért a kilencnapos királynő nevet ragasztották rá. A protestáns főurak a gyermekkirály VI. Edward halála után azért választották uralkodóvá a 17 éves Jane-t, mert a jogos trónörökös, Mária hercegnő, VIII. Henrik idősebb lánya nem volt hajlandó lemondani katolikus hitéről, Anglia pedig VIII. Henrik idején áttért a protestánsra (anglikán). Máriának menekülnie kellett, de megerősödve tért vissza, és ellenfeleit kegyetlenül kivégeztette. Jane Grey és férje esetében a kor szemlélete szerint még egészen humánusan járt el, hiszen elfogatásuk után a máglyahalál és a lefejezés közül az utóbbi mellett döntött. Uralkodása azonban csak öt évig tartott, és hivatalosan sosem koronázták meg. Őt 1558-ban húga, I. Erzsébet követte, az utolsó Tudor-házi uralkodó, aki Angliát valódi nagyhatalommá tette. Férjhez viszont nem ment soha, mert politikai megfontolásait mindig előbbre valónak tartotta. Kegyencei és szeretői persze voltak, közülük a legfontosabb Robert Dudley, az akkori Anglia egyik legbefolyásosabb főnemese, aki akkor lett Erzsébet bizalmasa, amikor Mária uralkodása idején gyerekként mindketten a Towerben raboskodtak. Később főlovászmesteri és főudvarmesteri címet kapott Erzsébet udvarában, és egy Albert nevű fiuk is született.

Viktória negyvenkét évesen meg akart halni

Bár Angliát I. Erzsébet tette először globális nagyhatalommá, 300 évvel később, Viktória királynő alatt duzzadt a világtörténelem legnagyobb birodalmává. Viktória 1837 és 1901 között uralkodott, az Egyesült Királyság királynője mellett 1876-tól India császárnője címet is viselte. Korszakot neveztek el róla, és a közé a kevés uralkodó közé tartozott, akiket alattvalóik valódi példaképként tiszteltek. 18 évesen került trónra, 1840-ben házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel. Nemcsak harmonikus házasságban éltek (9 gyermekük és 34 unokájuk született), hanem Albert az államügyeket is intézte felesége helyett. 1861-ben azonban Albert váratlanul meghalt, Viktória pedig három évre depresszióba esett. Meg akart halni. Sok időt töltött Londontól távoli kastélyaiban, s néha a hivatalos teendőit is elhanyagolta. Majd fokozatosan felépült, és elkezdett ténylegesen uralkodni. Bár a szigorú viktoriánus erkölcsöket az ő életmódjából vezették le, hozzá kötődik a dolgozó nő képének kialakulása is a 19. századi Angliában. Olyan uralkodó volt, aki amellett, hogy hagyományos értékeket képviselt, példamutatásával a modern nőkép kialakulásához is hozzájárult. Ő volt az utolsó Hannover-házi a brit trónon.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/15-16. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?