Archívum

Naszvad csalogánya

A Fölszállott a páva népzenei és néptáncversenyt 6–14 éveseknek, 4 kategóriában 2016-ban már harmadik alkalommal szervezték meg, nem lankadó sikerrel. A magyar televízió által is közvetített tehetségkutatóra az egész Kárpát-medencéből majdnem 400 regisztráció érkezett.
Vasárnap

2017. február 2. 19:36

tehetségeink

A jelentkezők közül szakmai zsűri döntötte el, kik kerülnek be a területi válogatókra, s még innen való továbbjutás esetén sem volt biztos a televíziós szereplés. Ezt az évadot megkülönböztetett figyelemmel kísérte a szlovákiai magyarság, hiszen tőlünk hárman is eljutottak az elődöntőkig: a bacsfai Tündérrózsa énekegyüttes, az azóta győztes somorjai Csali gyermek-néptáncegyüttes és a naszvadi Szabó Júlia.

 

Mikor megkérdeztem Julcsit, hogy készíthetek-e vele egy beszélgetést, készségesen beleegyezett, de rögtön érdekelni kezdte, miket kérdezek majd. Gondoltam magamban, a tini kíváncsisága mutatkozott meg. Mekkora meglepetés ért, mikor másnap meglátogattam, és ő minden kérdésre kidolgozta a választ! Hát ilyen alaposan készül Julcsi minden megméretésre.

 

A Fölszállott a páváig már most hosszúnak tűnő utat tett meg Szabó Júlia, ez a 13 éves, rendkívül közvetlen és magabiztos lány. Ötévesen kezdett el táncolni a helyi hagyományőrző néptánccsoportban, a Pettyemben. Innen ered a népzene iránti vonzalom. Kivételes énekhangjára alsó tagozatos tanító nénije, Slávik Szilvia figyelt fel. Elvitte őt Érsekújvárra versenyezni, és kiemelt aranysávos minősítéssel hozta haza. Ezek után nem volt kérdéses, hogy nagy odafigyeléssel kell vele foglalkozni. „Dr. Malomsokiné Varga Nóri néni, aki férjével a nagyigmándi néptánccsoport mellett a Pettyemet is vezeti, vitt el Tatabányára Ki mit tud?-ra. Ott kiemelt arany-, majd ezüstsávos minősítést is kiénekeltem. Vele jutottam el a Bíborpiros szép rózsa versenyre is, az országos elődöntőbe, később a döntőbe, valamint számos más versenyre és fellépésre; saját szabadidejét feláldozva kísért el” – kezdi mosolygó szemmel Julcsi.

 

Hogyan fejlődtél tovább?

Akkoriban nyílt az Ógyallai Művészeti Alapiskola kihelyezett ének tagozata, így kerültem öt éve Becse Szabó Ilona művésznőhöz, Icu nénihez. Vele klasszikus és modern dalokat énekelek, voltunk fellépni falunapokon, karácsonykor... Mindhármuknak hálával tartozom, ők látták meg bennem a tehetséget, indítottak el pályámon.

Hogyan kerültél Korpás Évához?

Másfél éve szólt István bácsi (Malomsoki), hogy lehetőségem lenne Évi nénihez menni meghallgatásra. Azonnal elfogadott tanítványának. Hozzá hetente járok próbákra, népdalokat énekelek, de folytatom a klasszikusokat is Icu néninél.

Mennyit gyakorolsz?

Otthon naponta fél órát énekelek, Icu néninél és Évi néninél hetente egyet-egyet. És még mielőtt megkérded: simán össze tudom egyeztetni a sulival, hiszen az az első. Csak a házik után szoktam énekelni.

Terveid? Lassan középiskolát kell választani...

Szeretném folytatni az éneklést is, a táncot is, Vácott vagy itteni konzervatóriumban. De még nem tudom, mi szeretnék lenni. Énekes, tanár, táncos vagy minden együtt.

Mit csinálsz szabadidődben, ha van?

Járok még színjátszó körbe, szavalok és tanulok, de szabadidőm is marad bőven. A Csemadok égisze alatt működik a Mécsvirág irodalmi kör – verseket olvasnak, járnak fellépésekre, én meg elkísérem őket. Voltunk Budapesten, Lakszakállason, Ógyallán, Érsekújváron, összeállításunk sikert szokott aratni. Ja, és a Suli tévé egyik bemondója is vagyok.

Hol mindenhol léptél fel ezenkívül?

Naszvadon persze sokszor, aztán énekeltem-táncoltam már Nagyigmándon, Madaron, Felsőszentivánban, Ógyallán, Csémen, Csifárban, Debrecenben, Erdélyben, Lengyelországban – ezek többnyire kulturális rendezvények, karácsonyi-betlehemes műsorok, évzáró koncertek – vagy bálok megnyitóján, falunapokon, nyugdíjasesteken. De felléptem Déži Gyula fafaragó kiállításának megnyitóján is Nagymegyeren.

Hogyan élted meg a Fölszállott a pávát?

Évi néni készített fel a júniusi zselízi meghallgatásra. 41 produkció volt ott, de utólag megtudtam, hogy közel 2000 meghallgatásból az egész Kárpát-medencében a 12 legjobb énekes közé kerültem be. Anyu egyik osztálytársa koloni, általa jutottunk Annus nénihez, aki a tévés szereplésre kölcsönadta csodálatos eredeti népviseletét. Nagyon sok visszajelzést kaptam szociális hálón, élőben is. Falubeliek, több ismerős gratulált, megállítottak, dicsértek, sokan szurkoltak, még a férfiak a kocsmából is, szinte az egész falu a tévé előtt drukkolt. Nagyon jólesett. Levelet is kaptam, egy kitelepített naszvadi gratulált a szereplésemhez.

 

Méltán lehetnek büszkék a helybeliek Julcsira, akit Naszvad csalogányának hívnak a helyi újságban is. Önfeledten csacsog, meséli élményeit, szinte minden szereplésre, versenyre emlékszik. Tipikus fiatal, temperamentumos, mindenre van válasza. Szinte sajnálom, hogy már mennem kell. De érzem, hogy nem utoljára hallottunk róla.

 

Főbb eredményei:

Ki mit tud? – 1. hely (2014)

Bíborpiros szép rózsa – országos elődöntő (2013), országos döntőben ezüstsávos (2015)

Regionális népdalverseny, Érsekújvár – kiemelten arany (2016)

„Csillagoknak teremtője...” regionális népdalverseny, Felsőszeli – 2. hely (2016)

Toll és hárfa népdalverseny, Madar – 2. hely (2016)

Fölszállott a páva népzenei vetélkedő – elődöntős (2016)

 

 

Korpás Éva Szabó Julcsiról

„Julcsi ötlete volt, hogy szeretne benevezni a Fölszállott a páva műsorba. Annak ellenére, hogy ilyen szinten, ebben a műfajban és főleg gyerekeknél számomra erősen megkérdőjelezhető a versenyeztetés létjogosultsága, persze minden támogatásomat megadtam, hogy becsületesen fel tudjunk készülni. Úgy érzem, méltó módon meg is állta a helyét. Nagyon büszke vagyok rá, gyönyörűen énekelt minden fordulóban. A tévés elődöntőben pedig meg is hatódtam, annyira jól sikerült. A pontszámok is erről tanúskodtak, hiszen az elérhető 60 pontból 59-re értékelte a zsűri. Kicsit szomorúak voltunk, hogy ennek ellenére nem jutott be a középdöntőbe, de Julcsi alázatosan és sportosan viselte, őszintén tudott örülni a moldvai kislány továbbjutásának, hiszen már a nyári tábor alkalmával nagyon egymásra találtak, igazi barátság szövődött köztük. Mindenképp sok tapasztalatot gyűjtöttek a fordulók során a gyerekek. Rendkívüli élményekkel gazdagodtak. Jó volt nézni, ahogy egymást biztatják a zsibongóban, ahogy egymás produkciójának örülnek, nem utolsósorban pedig érdekes bepillantást nyerhettek a tévés világba. Mindenképp hasznos volt a részvétel, aki meg a tévés fordulókba is bekerült, kivételesen nyertes, hiszen ha kellett is a zsűritagoknak pontozniuk, ott már nem lehetett objektíven sorrendet felállítani, mert mindenki fantasztikusan teljesített.”

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.