Nagykorú lett a Családi Könyvklub

<p>A Vasárnap olvasói rendszeresen találkozhatnak a Családi Könyvklub kínálatával. Hadd mutassuk hát be Győry Attilát, a dunaszerdahelyi székhelyű Családi Könyvklub kereskedelmi vezetőjét.</p>

A Családi Könyvklub a hazai könyvkereskedelmi cégek közül talán az utolsó komplex vállalkozásként, tizennyolc éve, 1996-ban alakult. Mi adta az ötletet?

Aktív íróként a Kalligram Könyvkiadónál kezdtem a pályafutásomat. Mivel voltak ötleteim, s valahol ott szunnyadt bennem a marketinges, már íróként végigjártam Dél-Szlovákia összes középiskoláját, és rendhagyó irodalomórákat tartottam. Ennek is köszönhetően könyveim az akkori átlaghoz képest tíz-tizenötszörös példányban jelentek meg. Erre figyelt fel Szigeti László, aki hívott, legyek a Kalligram könyvterjesztője. Tegyem hozzá, hogy „civilben” hajós vagyok. Akkor már kormányos tiszt voltam, de mivel kitört a délszláv háború, gyakorlatilag leállt a hajózás. Így elvállaltam a felkérést. Így jutottam el a könyvtárakba is, amelyek addig a Prágai Magyar Kultúrától rendelték a könyveiket. Aztán elsodródtam a kiadótól, és megalapítottam a Családi Könyvklubot.

Tudtad, mire vállalkozol?

Akkoriban már minden ki volt épülve. Voltak nagy könyvesboltok, nagykereskedői hálózatok. Egyvalami nem volt: az úgyenevezett csomagküldő szolgálat. Pedig Pozsonytól Királyhelmecig, a hatszáz kilométeres sávban a magyarok nyolcvan százaléka vidéken él, és nem jut hozzá a könyvekhez. Ez adta az ötletet, hogy el kell juttatni a vidéken élő könyvbarátokhoz, olvasókhoz egy katalógust, amelyben a legújabb könyvek szerepelnek.

Volt már ilyen a történelemben. A házaló irodalom a múlt század Magyarországán is jelen volt. Fennmaradt a szállóige, hogy Szabó Pál és Veres Péter közt annyi volt a különbség, hogy egyiküknek volt biciklije.

Persze, nem új dolog ez, hiszen a 19. században alakult ki Amerikában, pontosan ezzel a filozófiával, hogy azok a farmerek, akik mondjuk Colorado belsejében élnek, minden lakott helytől távol, szintén olvashassanak. Ma már gyakorlatilag csak mi vagyunk, akik ilyen szervezettséggel juttatjuk el a könyvet az emberekhez. Egyébként tizenhatan vagyunk a cégben. Évente tízezer csomagot adunk fel, s Dél-Szlovákiában talán mi vagyunk a legnagyobb csomagküldő szolgálat. Hadd tegyem hozzá, hogy én mindig csak Dél-Szlovákiában gondolkodtam, ahol a magyarok élnek.

A magyarországi könyvpiac fölött egyre sötétebb felhők gyülekeznek. Nálunk mi a helyzet?

Magyarországon még mindig van három-négy óriás, akik egymásra licitálnak, egymás alá igérnek. Kiadnak egy könyvet, és másnap már húszszázalékos kedvezménnyel árulják. Ezer-kétezer négyzetméteres boltjaik vannak, s ebbe ütött bele a gazdasági válság. A mi piacunk sokkal kisebb, ahol én remekül érzem magam.

A tizennyolc év rengeteg tapasztalatot is jelent.

Igen. Kiépült egy aprólékos adatbázisunk. Ránézek egy könyvre, és azonnal tudom, mekkora példányszámban lehet értékesíteni. Akad, amit öt példányban, van, amit tömegben. Ráadásul egyre bővebben használjuk az internetet, nem kell leveleket írni. Tudjuk a határainkat, ezért nem akarunk Losoncon vagy Rimaszombatban ezer négyzetméteres boltot nyitni.

Ezzel együtt óriási felelősségetek, hogy az értékes irodalom is terjedjen, ne csak a lektűr és a kommersz.

Nagyon komoly könyveket is terjesztünk. A karácsonyi katalógusunk például 24 oldalon a lexikontól az önképzésig, a meséskönyvektől a hobbiig, a romantikától a szakácskönyvekig sok mindent tartalmaz, beleértve a DVD-ket is. Évente nyolc katalógust adunk ki, ami ezer új könyvet jelent.

Gondolom, vannak rendszeres vásárlók.

Igen, a Vasárnap olvasói azok, akik még mindig olvasnak, s a könyvet is szeretik. Ráadásul, ha az ember bemegy a városba, megveszi a szükséges dolgokat, vagy elér a könyvesboltba is, vagy nem. Sok család esetében kellemes élmény, ha megjön a postás a kedvenc hetilapjával, és abban olvasgatják a mi katalógusunkat is.

Mit emelnél ki a karácsonyi kínálatból?

Tudomásul kell venni, hogy januártól októberig csak a könyvpiac legfontosabb része, az Olvasó vásárol. A karácsony egészen más, hiszen ekkor családtagok, barátok vásárolnak ajándékot egymásnak. S mi lenne szebb ajándék, mint egy szép, tartalmas könyv? A karácsonyi katalógusban kétszázvalahány könyvet mutatunk be. Büszkék vagyunk rá, hogy a kiadó minket bízott meg A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona terjesztésével, amelynek minden magyar olvasó könyvespolcán ott lenne a helye. És ajánlom – mert kiadóként is működünk – új történelmi regényünket, a Rákóczi-trilógia első kötetét, amely a szigetvári hős kalandos regénye. Szép kivitelezésű, izgalmas könyv, szerzője Benkő László.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!