Mitől beteg az egészségügy?

<p>Aki járt már Szlovákiában gasztroenterológusnál, MR- vagy CT-vizsgálaton vagy bármilyen komolyabb kezelésre szorult, jól tudja, hogy kisebb-nagyobb ajándékok, esetleg jól kitömött borítékok nélkül még ma is várhatna a sorára.</p>

Kivételek persze akadnak, de a hazai egészségügy nagy része korrupt, ezért farizeusi álszentség azon az orvoson elverni a port, aki nyíltan be is vallja, hogy betegei adományaiból tartja fenn a rendelőjét.

 

A szakma művi felháborodása

Lipták doktort az egyik kereskedelmi televízió híradójában szólították meg, miután Viliam Fischer szívsebész ellen korrupció miatt emelt vádat a rendőrség. Fischer háromezer eurót éss két kacsát fogadott el egy páciensétől, de abeteg meghalt és a hozzátartozók visszakérték a pénzt. Miután a doktor szóba sem állt velük, feljelentették. Kollégája Lipták doktor ennek kapcsán nyíltan beszélt arról, hogy annak a betegnek, akinek nincs pénze, hogy megfizesse az egyes vizsgálatokat, egyszerűen pechje van, mert a biztosítók csak bizonyos mértékig térítenek. Ahhoz, hogy működtetni tudja a rendelőjét, sok orvosnak a betegektől kapott pénzre is szüksége van – nevezzük ezt önkéntes hozzájárulásnak, hálapénznek vagy akár ajándéknak. Ennyit mondott és nem többet, ráadásul kimondta az igazságot, az orvosok szakmai szervezetei mégis úgy határolódtak el tőle, mintha ő volna a legkorruptabb kollégájuk ebben az országban. Nyilván azok szörnyülködnek a leghangosabban, akik szóba sem állnak a beteggel anélkül, hogy előre fizetne, na meg persze azok, akik az egész rendszert idáig juttatták – a politikusok. Borzasztóan visszatetsző, hogy az az egészségügyi minisztérium, amely szemet huny a kórházak milliárdos eszközbeszerző üzletei felett, most felháborodik Lipták doktor pár eurós ajándékain. A pozsonyi orvos ugyanis semmi mást nem tett, mint hogy nevén nevezte az évek óta csendben tolerált gyakorlatot, amelyet az állam és a szakpolitikusok is tolerálnak, mert mind pontosan tudják, hogy a rendszer már jóformán csak ettől működik. A naiv elképzelések, hogy majd speciális korrupcióellenes vonalon jelentik a betegek a pénzt kérő orvosokat, ahol azonnal másik orvost, kórházat, műtéti időpontot is kínálnak nekik, csak olyan emberektől származhatnak, akik soha nem voltak a szakmai körön kívül vagy kiszolgáltatott helyzetben. A beteg és hozzátartozója nem a társadalmi igazságot, a törvényességet tartja szem előtt, amikor baj van, hanem a megoldást keresi minden áron – és igaza van. Ha egy rákossal közlik, hogy leghamarabb két hónap múlva műthetik meg, de némi hozzájárulással elintézhető a dolog egy héten belül is, nem az az első dolga, hogy az orvosok szakszervezetéhez, a rendőrséghez vagy az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalhoz forduljon, hanem fogja a pénzt, és intézkedik, mert élni akar, s tudja, hogy az államra nem számíthat. És nem számíthat az orvosi szakszervezetekre sem, mert míg azok elvégzik a belső vizsgálatot, döntésre jutnak, és megoldást kínálnak, addig egy komoly betegség végezhet az érintettel.

 

Minden rendelőbe egy rendőrt?

Szép, hogy Lipták doktor ellen húsz büntetőfeljelentés érkezett az ügyészségre, csak valahogy hiteltelen az egész, ő és a hozzá hasonlók ugyanis csak kis halak a honi egészségügy mocsarában. A rendszer nem a valóban hálából odanyújtott kacsáktól, bonbonoktól, húszeurósoktól beteg, hanem a megbuherált közbeszerzésekből magánszámlákra folyó milliók hiányától és a szinte hozzáférhetetlen vizsgálatok és műtétek nem hivatalos, de közismert árjegyzékeitől. Ha ilyen helyzetben pont az a Marián Kollár ítélkezik Lipták doktor felett és fenyegeti őt a működési engedély megvonásával, aki betegek millióit sodorta szó szerint életveszélybe a három évvel ezelőtti orvossztrájkkal, azt egyszerűen nem lehet komolyan venni. Mint ahogy nem lehet komolyan venni azt sem, amikor a politikusaink álszent ábrázattal beszélnek arról, hogy ők bizony sosem találkoztak a hazai egészségügyben korrupcióval. Nem hát, mert ha komoly bajuk van, azt vagy külföldön gyógyíttatják, vagy állami támogatásból viszonozzák az átlagon felüli gondoskodást az adott orvosnak, intézménynek. Mód és lehetőség számos adódik, minél kevésbé működésképes valami, annál találékonyabbak azok, akiknek mégiscsak szükségük van rá. Ezt nevezhetjük korrupciónak is, de Kelet-Közép-Európában már egyszerű létfenntartási ösztön. Kiirtani biztosan nem fogjuk sem feljelentésekkel, sem azzal, hogy törvényben deklaráljuk: nálunk ingyenes az egészségügyi ellátás, és mindenkinek egyformán joga van hozzá. De még azzal sem, hogy a hivatalosan bevezetett és a betegek által is elfogadott díjakat megszüntetjük, mert ezzel csak illegálissá, esetleg még drágábbá tesszük a soron kívüli szolgáltatásokat. A korrupció ellen egyetlen megoldás van: ha tudjuk, mi mennyibe kerül, és senki nem kérhet többet érte. Egyébként az sem lenne megoldás, ha minden rendelőbe egy rendőrt állítanak. A szlovákiai gyakorlatot ismerve csak rontana a helyzeten, mert a rendőrt is le kellene fizetni.

------------------

KÜLÖN

Várjon mindenki a sorára

A parlament ezúttal nagyon gyorsan reagált a korrupcióveszélyre: megszüntette az orvosok legális bevételeit, köztük a legtöbb vitát kiváltó előjegyzési díjat is. Ezzel a lehetőséggel a szakorvosoknál élhettek a betegek, a díjat az adott megyei hivatal szabta meg 6-tól 15 euróig. Tavaly óta úgy működött a rendszer, hogy két előjegyzett kivizsgálás között két órán keresztül kellett az orvosnak fogadnia a váróteremben várakozó betegeket. Különösebben senki sem háborgott, mert akik nem tudták vagy nem akarták megfizetni az előjegyzést, azok is tisztában voltak azzal, hogy semmit sem nyernek, ha az időpontra érkező és hamar végző betegek is leülnek közéjük. A parlament döntését ezért nem is fogadta osztatlan lelkesedés, csak a Rákellenes Liga elnöke, Eva Siracká és a Szlovák Beteg Polgári Társulás elnöke, Radoslav Herda üdvözölte. Nem győzték hangsúlyozni, hogy a szociális helyzetre és anyagi lehetőségekre való tekintet nélkül mindenki egyformán jogosult az egészségügyi ellátásra. Ez elméletben jól hangzik, de nyilván a betegek érdekvédelmi szervezeteinek elnökei tudják a legjobban, hogy a gyakorlatban nincs és egy jogszabálytól sem lesz így. A törvényalkotók csak annyit értek el, hogy a várótermekben több lesz a türelmetlen, egymást fertőző és idegesítő beteg, az orvosok pedig elestek egy legális bevételi forrástól. Aki mostanáig kifizette a 6–15 eurót az előjegyzésért, annak már nem volt késztetése arra, hogy mellékesen is adjon valamit az orvosnak. Most majd lesz, és úgyis eléri, hogy soron kívül vegyék be. Az előjegyzési díjakból egy-egy szakorvosi rendelőben kb. kétezer euró gyűlt össze havonta, naivitás volna azt hinni, hogy az orvosok ezt nem próbálják máshol pótolni – mondjuk, azzal, hogy a váróterembe szerelt légkondicionálásért, külön konzultációkért vagy életmóddal kapcsolatos tanácsok kinyomtatásáért szednek pénzt. A nem teljesen legális, de nem is tilos szürke zóna ugyanis a korlátlan lehetőségek tartománya.

 

Bonbon, üveg, háztáji és pénz

A Transparency International 2012-es felmérése szerint a szlovákiai lakosság egynegyede ajándékozza meg az orvosát, többnyire önként. A csokoládét, konyakot, tojást, hízott kacsát a körzeti orvosok kapják, a pénzt a sebészek, nőgyógyászok, belgyógyászok. Egy-egy vizsgálatért 100 euró, szülésért, műtétért 200-300 euró a nem hivatalos taksa, gyakran szintén ajándék kíséretében. A Health Policy Institute az interneten kérdőívet tett közzé. Az ezt kitöltő 1200 személy szerint a körzeti orvosnál a természetbeni juttatás vagy virágcsokor természetes, és valóban a hála jele, senki sem tekinti lefizetésnek. A betegek nagy része pénzt is hálából és utólag ad az orvosoknak, de ezek kisebb, többnyire 50 euróig terjedő összegek. Korrupciónak akkor tekintik a betegek a borítékban átnyújtott pénzt, ha ezt az orvos kifejezetten kéri, sugalmazza, vagy csak ennek fejében lehet eljutni egy vizsgálatra, előbbre kerülni a műtéti várólistán.

 

Miért ajándékozzuk meg az orvosokat?

Hálából – 33%

Hogy jobban gondoskodjanak rólunk vagy hozzátartozónkról – 27%

Hogy hamarabb megkapjuk a gyógykezelést – 15%

Hogy jobb szakemberhez juthassunk – 15% 

(Health Policy Institute)

 

Miért nem kérhetnek április 1-jétől pénzt az orvosok?

 • Ultrahangos kivizsgálás
 • EKG
 • CRP – annak a kivizsgálása, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e a betegnek
 • időpontra való előjegyzés
 • kivizsgálásra való előjegyzés
 • iskolába vagy munkahelyre írt igazolás
 • recept kiírása
 • gyógyfürdői beutaló kérvényezése

 

Továbbra is fizetni kell

 • a véralkoholszint vizsgálatáért
 • gépkocsivezetői és fegyvertartási engedély kiadásához szükséges igazolásért
 • munkába álláskor végzett általános kivizsgálásért
 • adminisztratív tevékenységért
 • átlagon felüli szolgáltatásokért

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?