Mit kell tudni a mammográfiáról?

szsz

A következő hetekben, hónapokban a legjobb szlovákiai szakemberek adnak hasznos tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan előzzük meg az egyre gyakrabban előforduló daganatos betegségeket. Szakorvosaink arra is vállalkoznak, hogy az Olvasók kérdéseire, leveleire válaszoljanak.

Aki tanácsol: MUDr. Alena Kállayová docens, a Nemzeti Szűrőprogram egyik szülőanyja

Kétévente minden 50–69 éves nő kap meghívót mammográfiára. Általában az egészségbiztosítótól, de a nőgyógyász vagy a körzeti orvos is ajánlhatja. Ha valaki maga igényli a vizsgálatot, megbeszélheti a diagnosztikai központ orvosával.

A vizsgálat során mindkét emlőt megröntgenezik, s a felvételt minden esetben egymást követően két, megfelelően felkészült radiológus szakorvos értékeli. Ha az eredmény negatív, ezt azonnal közlik a pácienssel, de postán is megkapja a kiértékelést.

Amikor nem teljesen egyértelmű a lelet, a szakorvos áttapintja az emlőt, és dönt az esetleges kiegészítő felvételek, ultrahang- vagy mágnesesrezonancia-vizsgálat, illetve a mintavétel szükségességéről. Ez általában három napon belül, ugyanott történik. Az eredményt tizenöt napon belül az orvossal történő személyes megbeszélés során közlik. Ha rendben találnak mindent, két év múlva megismétlődik a vizsgálat.

Ha a patológus által megvizsgált minta eredménye kimutatja a daganat jelenlétét, a szakorvos személyesen beszéli meg a diagnózist és a szükséges további kezelést a pácienssel.

A mammográfiás szűrésen részt vett 1000 nő közül

  • 970-nek az eredménye negatív,

  • 30-nak további vizsgálatra van szüksége,

  • 12-től vesznek szövetmintát,

  • 6-nál mutatják ki a rákos elváltozást.

Néhány nő mammográfia helyett más módszereket helyez előtérbe, de az ultrahangos vagy mágnesesrezonancia-vizsgálatról eddig nem bizonyított, hogy korán felismerik a rákot. Az emlő ultrahangvizsgálata önmagában, esetleg első vizsgálatként nem alkalmas sem a daganat diagnosztizálására, sem szűrésre. Csupán kimutatnak gyanús elváltozásokat, amelyeket további módszerekkel és gyakoribb szövetmintavétellel ellenőrizni kell mindaddig, amíg be nem igazolódik, hogy jóindulatú, nem pedig rákos daganatról van szó. (uk)

A teljes cikk a Vasárnap 42. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?